Foto: Starsport

Došao je sa Novakom Đokovićem na meč Crvene zvezde i Jang bojsa (2:2), u teniskim krugovima je dobro poznat, ali javnost malo toga zna o njemu.

Karlos Gomez-Erera je u sredu prepodne odigrao partiju golfa sa Đokovićem na Adi Ciganliji, a onda sa njim stigao i na stadion „Rajko Mitić.

PROČITAJTE JOŠ

Mnogo su se zapitali ko je momak koji je sve vreme na nogama ispratio meč drugog kola Lige šampiona u Beogradu.

Đoković je od sredine 2022. godine ušao u potpuno novu eru, a njegova tajna, koja je naočigled svih, i dalje deluje relativno nepoznata.

Njegova najveća tajna ima ime i prezime – Karlos Gomez-Erera, poznatiji kao Čarli. Da, verovatno ste to ime do sada zapamtili, ali niko do kraja ne shvata koliki je njegov značaj. I pre nego što se pozabavimo detaljima, da navedemo nekoliko podataka.

Od kada je Karlos Gomez-Erera juna 2022. godine postao stalni deo stručnog štaba Đokovića, Novak ima samo jedan poraz na grend slem turnirima (finale Vimbldona od Karlosa Alkaraza).

Novak Đoković i Karlos Gomez-Erera
Foto: Nova.rs

Od sredine 2022. godine je vezao 23 pobede zaredom uz tri titule. Osvojio je sijaset turnira kada nije mogao da ode na US Open (Tel Aviv i Astana), a onda bez poraza osvojio trofej na Završnom mastersu u Torinu. Impresivno, zar ne?

Upravo je bivši španski teniser bio taj delić slagalice koji je nedostajao da se rad podigne na jedan novi nivo. Tako je Đoković dobio stalnog sparing partnera i igrača koji može da uradi sve što od njega tražite. Svaki, pa i najmanji taktički detalj može da se dovede do perfekcije, a Gomez-Erera koji je mogao da ima i nešto bolju karijeru je tako postao ono što fali mnogim igračima.

On je taj X faktor koji omogućava Novaku savršenu pripremu šta god da se desi i to je ono što je pomoglo Srbinu da drži formu na visokom nivou. Gomez-Erera može da bude u ulozi gotovo svih igrača na turniru, osim levorukih, te tako da priprema Đokovića upravo za one scenarije koji su mu neophodni.

Foto: EPA-EFE/ATIENZA

Španac je veliki prijatelj Marka Đokovića, a tako je postao znatno bliži i sa Novakom. Stigao je do samo jednog ATP finala u karijeri i to u dublu sa Novakom na Majorci pre dve godine.

Špancu je trener bio Pepe Imaz, dobro poznato ime, i čovek sa kojim je radio na terenima u Marbelji. Upravo zbog toga je Đoković i često odlazio tamo ranije, a kasnije odlučio i da kupi kuću. Shvatio je koliku mu prednost donose takvi treninzi protiv čoveka koji je najviše stigao do 268. mesta na ATP listi.

„Osim što je sparing partner on je i prijatelj dugi niz godina, najbolji je prijatelj mog srednjeg brata Marka i takođe jedan od mojih boljih prijatelja, znam ga dugi niz godina, 15 godina se znamo zapravo, još dok sam igrao turnir u Madridu u dvorani. To su neke prve godine kada smo se upoznali i kada smo krenuli da se družimo“, pričao je o počecima srpski teniser.

Karlos Gomez-Erera
Foto: Nova.rs

Objasnio je kako je došlo do dogovora o saradnji.

„Igrao je dosta turnira sa Markom i postao je član naše familije, jako blizak čovek nama. Mnogo smo puta trenirali zajedno kada je bio aktivni igrač, prošle godine je odlučio da se povuče, razgovarali smo, a ja sam poželeo da se pridruži timu, svi su se složili. Osim što je sparing partner i asistent prvog trenera, on je neko ko je jako dobro organizovan i pomaže i u logističkom i analitičkom smislu našem timu“, završio je Novak.

Španac je tri godine mlađi od Novaka, pa je i te kako dobar partner što je retka privilegija među profesionalcima.

Tokom karijere je osvojio 10 titula na čelendžerima i fjučersima (10-6). Zanimljivo da je prvi Fjučers osvojio u Novom Sadu avgusta 2012. godine kada je u finalu savladao Miljana Zekića, a samo mesec dana ranije je predao finale fjučersa Marku Đokoviću. Sa njim je osvojio i dva fjučersa u dublu tih godina, ali nikada nije uspeo da dođe na najveću pozornicu.

Ipak, isprofilisao se kao nezamenljivi deo stručnog štaba, a uvek je beskrajno simpatično kada psuje na srpskom ili kada se nervira pa kaže „Ajde, brate“.

On uradi toliko posla iza kamere da je prosto neverovatno koliko njegov rad prolazi neprimećen. Uvek je prvi na terenu sa Goranom Ivaniševićem i pripremi sve da Đoković može da dođe i da odradi trening maksimalnim intezitetom sa najvećom ekonomijom vremena.

Gomez-Erera će jedini uspeti da nasmeje Đokovića u mnogim situacijama kada je smrtno ozbiljan (uostalom pogledajte naslovnu fotografiju i šta mu Novak pokazuje iza leđa) ili da sa njim odigra neke akrobatske poene. Kako je samo u Londonu vikao „Vauu“ nakon što je Đoković izveo, kako je sam rekao, prvi bekhend smeč u karijeri.

Te male sitnice čine da sve bude potpuno drugačije i da Novak ne mora da ima dodatne brige pre pripreme meča.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar