Foto: EPA-EFE/FAZRY ISMAIL, EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Slede zanimljivi meseci.

Novak Đoković se pobedom nad Stefanosom Cicipasom vratio tamo gde mu je, na osnovu svega prikazanog na teniskim terenima u poslednjih nekoliko godina, i mesto, i na prvoj poziciji ATP rang liste bi trebalo da ostane do kraja februara.

PROČITAJTE JOŠ...

Naime, najbolji teniser sveta poslednjeg dana januara, u svojoj 374. nedelji na čelu ATP karavana, ima 7,070 bodova, dok iza njega sledi Karlos Alkaraz na drugoj poziciji sa 6,730.

Treći je Stefanos Cicipas sa 6,185, posle kog slede Kasper Rud (5,765), Andrej Rubljov (4,200), Rafael Nadal (3,815), Felis Ože-Aljasim (3,715), Tejlor Fric (3,410), Holger Rune (3,046) i na kraju kao 10. Hubert Hurkač sa 2,995 bodova.

A kako Novaka do kraja meseca najverovatnije očekuje nastup u Dubaiju, gde je prošle godine ispao u četvrtfinalu (dakle, brani samo 90 bodova), plasman u polufinale bi značio opstanak na prvom mestu čak i ukoliko bi Alkaraz osvojio turnir u Akapulku, mada je još uvek pitanje da li će zaigrati tamo s obzirom na povredu zbog koje je i propustio Australijan open. Oba turnira počinju 27. februara i završavaju 4. marta.

Iako Đoković neće igrati na mastersima u Majamiju i Indijan Velsu, teško je verovati da će ga Alkaraz i tamo preskočiti, iako će imati priliku, pogotovo jer, računajući i Rio de Žaneiro, brani ukupno 1.860 bodova (Rio titula, polufinale Indijan Vels i titula u Majamiju).

Dakle, za dodatne bodove Alkarazu je potrebno da osvoji titulu u Indijan Velsu. Sve ostalo znači manji bodovni saldo, dok Novak ne gubi ništa jer ni prošle godine nije igrao na ova dva takmičenja.

Za razliku od Alkaraza, realnu šansu da dođe do statusa najboljeg na svetu imaće Stefanos Cicipas.

Foto: REUTERS/Hannah Mckay

Grk ima 875 bodova minusa u odnosu na Đokovića, uz veoma mali broj bodova za branjenje. U Akapulku bi mogao da brani polufinale (180 bodova), u Indijan Velsu je stao već na drugom koraku (brani samo 25 bodova), dok je u Majamiju došao do osmine finala. Matematika kaže da bi Cicipas do prvog mesta mogao ukoliko bi osvojio Akapulko i došao do finala jednog od dva mastersa uz bar četvrtfinale drugog.

Sve u svemu, kombinacija je dosta, ali Cicipas ima najbolju šansu da dođe do prvog mesta i od njega zavisi.

Treći u trci je Kasper Rud, koji brani titulu u Buenos Ajresu (250), ali mu je za to potrebno da osvoji i Indijan Vels (prošle godine ispao u 2. kolu), i Majami (prošle godine ušao u finale).

Očekuje nas burno proleće kada je „beli sport“ u pitanju.

Ono što je dobro po Novaka jeste da bi jedan slab dan njegovih rivala mogao da znači i produžen boravak na čelu ATP karavana i do kraja trećeg meseca u godini.

BONUS VIDEO „Guča u Melburnu“, Srbi prave šou posle Novakove 22. titule

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar