Foto: REUTERS/Jaimi Joy

Pažljivo je planirao, jer je znao šta želi

Novak Đoković po ko zna koji put u karijeri pomerio je granice, ispisao istoriju tenisa i pokazao da potpuno zasluženo nosi epitet jednog od najboljih sportista ikada.

Iako mu se Australija, tačnije njeni političari, opasno zamerili prošle godine, on je svoje demone pobedio, te odlučio da izađe na teren i pokaže ko je najbolji.

Do decembra meseca 2022. godine nije se znalo da li će Novak moći da dođe u Australiju, ali od trenutka kada je to objavljeno, Đoković je krenuo da kuje plan, koji je sad sproveo u delo.

PROČITAJTE JOŠ:

Veliki, možda i najveći, emotivni udarac u karijeri Novak je doživeo prošle godine kada je deportovan, a to je i mnogo meseci nakon samog događaja ostavljalo traga na najboljeg tenisera na svetu.

Odavno je sve to arhivirano, ali nije zaboravljeno. Novak je zbog svega toga imao poseban motiv da ispravi njemu učinjenu nepravdu i po ko zna koji put na svetu odnese pobedu na svom terenu.

Kada je saznao da će moći da se vrati u Australiju, osmislio je plan, koji se pokazao kao bezgrešan.

Najpre je odlučio da igra na egizibiciji u Dubaiju, gde je odigrao samo jedan meč, ali se prilagodio na klimu sličnoj onoj u Australiji, te se oprobao i na terenu, da vidi u kakvoj je formi.

Posle toga odlučio je da ode u Adelejd, koji je osvojio, a onda i da odigra egzibiciju sa Nikom Kirjosom pred sam početak grend slema.

Novak Đoković i Goran Ivanišević Martin KEEP / AFP / Profimedia

Ceo taj raspored pomogao mu je da u Australiji bude u veoma dobroj formi, već prilagođen na vremenske uslove, ali i emotivno spreman na sve što ga čeka tokom dve nedelje turnira.

Nije Novak mogao da predvidi da će ga mučiti povreda, ali su njegova želja i zacrtani cilj bili jači i vukli su ga samo unapred i to bez stajanja.

Navijači su takođe igrali veliku ulogu u Australiji, a Novak je odlučio da se sa njima potpuno saživi, da gaji dobre odnose i oseti njihovu pozitivnu energiju.

Verovatno ni sam nije očekivao da će njegovi navijači u potpunosti „preplaviti“ Melburn, ali je znao da će biti gas do pobede i zato im se „dao“.

NE PROPUSTITE:

Imao je Novak jasan plan i dogovor sa porodicom. Najpre je priljučio brata Marka timu, još pre Adelejda, a odlučio je da mu u Australiju dođu i otac i majka.

Međutim, sa njim nisu pošli supruga Jelena i deca, verovatno zbog toga da bi mu totalni fokus bio na turniru. Uz to, Novak verovatno nije želeo da Jelenu i decu potencijalno dovede u neku neprijatnu situaciju, jer ni sam nije mogao da bude siguran kako će ga dočekati u Melburnu, te šta ga sve čega tokom turnira, pre svega na emotivnom planu.

Znao je da najtopliju podršku dobija od kuće, ali je svo slobodno vreme u Melburnu koristio za oporavak i pripremu, kako psihičku, tako i fizičku, što pokazuje kakav je profesionalac i kakvu gvozdenu disciplinu ima.

Već nakon prve pobede Novak je istakao da su nakon 15 godina njegovi roditelji zajedno u Australiji, a majka je uz njega bila sve do kraja i finala sa Cicipasom (3:0).

Ništa nije kao majčina ruka i podrška i to Novak dobro zna. Zbog toga je nakon titule došao i njen zagrljaj i posle toga zaplakao kao dete.

Novak Đoković
Foto: EPA-EFE/JOEL CARRETT

Majka Dijana je emotivno proživljavala mečeve, davala podršku, nije se trudila da bude u centru pažnje, a pitanje je kako bi sve prošlo bez nje u loži na Rod Lejver areni, gde Novak imao 28 uzastopnih pobeda.

Tokom turnira dogodile su se i neke nemile scene, pa su Srđana Đokovića dovodili u vezu sa ratom Ukrajine i Rusije. Sve se to desilo zbog Srđanovih slika i odnosa na fanovima njegovog sina, ali su pritisci i provokacije u samo dva dana postali veoma jaki.

Novak i Srđan nisu paničili, te su zajedno sklopili dogovor koji je ispoštovan do kraja. Srđan nije bio na stadionu u polufinalu i finalu, ali je stigao na slavlje posle osvojene titule, pa je izgrlio sina i poljubio ga sa majkom.

Srpski teniser je na konferenciji otkrio da je Srđanu bilo izuzetno teško što nije gledao uživo dva najbitnija meča na turniru, ali je na kraju sve završeno na pravi način i obojica su srećni zbog toga.

Foto: REUTERS/Hannah Mckay

Kada smo već kod odnosa sa ocem i provokacijama, treba napomenuti da je Novak bio veoma jasan i oštar u svim situacijama kada je to trebalo da bude. Kada ga je „Eurosport“ naljutio zbog spornog snimka i komentara on nije ćutao, na sva pitanja je odgovarao smelo i nikome nije dozvolio da „gazi“ po njegovom imenu, izvrće njegove reči ili situacije i poteze predstavlja na drugačiji način od istinitog.

Zbog toga zaslužuje maksimalno poštovanje svakog, ali se po njegovom stavu videlo da je odavno odlučan u onome što namerava da uradi i da zna način kako da se zadrži podalje od svih bespotrebnih priča i „energetskih vampira“.

Bitne odluke pred i tokom Australijan opena Novak je doneo i u svom timu. U njemu se više nije nalazio Ulises Badio, zbog još neotkrivenih razloga, ali su pristigli Klaudio Cimalja i Miljan Amanović, kao fizioterapeuti. Tokom turnira pristigla je i Marijana Kovačević, čuvena doktorka, koja mu je terapijama pomogla da bude u mogućnosti da igra.

Novak je oko povrede doneo i najbitniju odluku bez koje ništa drugo ne bi bilo moguće – to je da nastavi da igra. Goran Ivanišević je na konferenciji posle osvajanja titule otkrio da bi 97% igrača odustalo kada bi dobile onakve rezultate kakve je Novak imao. To nije bio slučaj kod Đokovića, koji je stegnuo zube, ispunio planove i pojurio ka večnosti.

BONUS VIDEO Novak Đoković slikanje sa peharom izjava za medije i druženje sa navijačima dan posle velike pobede

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar