Foto: Profimedia

Najbolji srpski teniser Novak Đoković od ponedeljka je i najbolji svetski još jedanput.

Na stranu što je samo po sebi senzacija da jedan „matorac“ na pragu 36. godine postaje prvi na svetu, pa još i što je Srbin, kud ćeš slađe.

PROČITAJTE JOŠ:

U nedelju je deseti put osvojio turnir u Melburnu, postao je tek drugi uz Rafaela Nadala sa dvocifrenim brojem pehara sa jednog grend slema i izjednačio je Rafin rekord od 22 titule sa najvećih turnira.

Sa 28 pobeda je postavio novi rekord uzastopnih pobeda na „Rod Lejver areni“ i prestigao i legendarnu Moniku Seleš, ali i Andrea Agasija po broju uzastpnih trijumfa.

Mislim da ovo više i vrapci znaju… Do sada su verovatno naučili i da u polufinalu i finalu australijskog grend slema nije poražen nijedanput. Zna se i da ima 33 finala u karijeri.

Test oka govori da je u Australiji nepobediv, jer u suprotnom ne bi tu imao čak deset titula. Međutim, igra brojki govori i da je u Australiji Novak poražen čak osam puta. Da, dobro ste pročitali.

Foto: EPA-EFE/JAMES ROSS

U poslednje četiri godine je uspeo da drastično poboljša svoj skor, jer je do 2019. imao 61:8, a sada ima 89:8.

Koliko mu Melburn prija govori i to što je neke od poraza upisivao u kriznim vremenima ili kada se borio sa povredama.

Na stranu to, takvih je samo osmorica i većinom su dobro poznata imena. Počećemo od Marata Safina.

Ekscentrični Rus je svojevremeno slovio za veoma talentovanog igrača i Rodžer Federer je nekada pričao da je strahovao od njegovog talenta.

Upravo je Safin jedan od samo 12 igrača koji imaju pozitivan skor protiv Novaka, jer ga je pobeđivao oba puta u dva meča, ali jedan od ta dva puta upravo u Australiji 2005.

Safin je tinejdž Đokovića pobedio sa 6:0, 6:2 i 6:1. Imao je svoju porciju uspeha ruski igrač koji je 2000. bio prvi reket planete.

Te 2000. je uzeo sedam titula uključujući i US open i eksplodirao je na teniskoj sceni. Do 2005. već je bio označen kao nekonstantan, ali mu je Novak bio taličan.

Safin je srpskog asa arhivirao već u prvoj rundi i kasnije izbacivao i Ulihrača, Ančića, Rohusa, Hrbatija, da bi najbolji meč odigrao u polufinalu protiv Rodžera Federera i pobedio ga u pet setova, pre nego je Lejtonu Hjuitu uzeo titulu na njegovom terenu.

To će Safinu biti i poslednja grend slem titula pošto će se četiri godine kasnije potpuno povući i privlačiti pažnju raznim kontroverzama van terena.

Marat Safin
Marat Safin; Foto: Profimedia Ekaterina Chesnokova / Sputnik / Profimedia

Neke od njih su da se odrekao seksa, ali i žene i ćerke Eve Jakubovskaje, da živi kao pustinjak s mačkama. A sve to nakon što su u njegovom boksu u finalu AO sedele tri plavuše.

Drugi koji je pobedio Đokovića u Australiji bio je Pol Goldstajn. Amerikanac je 2006. imao najbolji rang u karijeri kada je bio 58. na svetu i kada je pobedio Đokovića u Melburnu sa 6:2, 1:6, 6:3, 6:2.

I tada je Novak ispao u prvom kolu turnira, ali je bar pružio jači otpor nego Safinu godinu dana ranije.

Goldstajn je sa Đokovićem odigrao još dva meča, izgubio je, a penzionisao se posle samo deset godina karijere, u februaru 2008.

Imao je drugačiji plan, iako je kao klinac bio talenat koji je osvajao prvenstva Amerike u različitim uzrastima.

Obrazovao se na Stenford univerzitetu, pa se posle karijere posvetio pokretanju kompanije koja se bavi čistom energijom.

Osim toga radi i kao trener, a tokom karijere je pobeđivao neke od igrača poput Aleksa Koreče, Grega Rusedskog, Pata Raftera.

Rodžer Federer je jedini put u Melburnu pobedio Novaka 2007. godine. Bio je tada na vrhuncu svojih mogućnosti, strah i trepet u svetu tenisa.

Ređao je grend slemove kao karte u špilu, a naspram sebe je imao momka koji je tih meseci već stasavao u ono što gledamo danas.

Probio se do prvih 20 na svetu ali protiv Federera nije mogao u četvrtfinalu i poražen je sa 6:2, 7:5 i 6:3.

Švajcarac je uzeo titulu te godine, pobedama nad Tomijem Robredom, Endijem Rodikom i Fernandom Gonzalesom.

Novak Đoković i Rodžer Federer Foto: Panoramic / Bestimage / Profimedia

Federer je danas u penziji, a povukao se posle mnogo premišljanja i odlaganja na Lejver kupu u septembru prošle godine.

Četvrti koji je savladao Novaka je Endi Rodik 2009. Njih dvojica su u ranijoj fazi Đokovićeve karijere bili prilično ogorčeni rivali.

Kako je u tom trenutku Novak već imao jednu grend slem titulu u svojoj kolekciji, baš iz Australije, već je na betonu igrao i jednu završnicu US opena, čekalo se da zapne iz petnih žila i odbrani titulu u Melburnu.

Umesto toga, sačekao ga je Rodik sa kojim je Novak umalo ušao u fizički obračun na US openu 2008. Ma koliko tenis delovao kao „pitom“ sport, Rodik je kasnije objašnjavao da mu je Marijan Vajda delovao previše krupno da bi se „igrao životom“.

Amerikanac se podsmevao Đokoviću da je „slabić“, ne trudeći se da razume sa kakvim se zdravstvenim problemima u to vreme srpski igrač suočavao. Posebno ne kada je Đoković predao četvrtfinale Amerikancu te 2009. u četvrtom setu – 6:7, 6:4, 6:2, 2:1.

Rodik se kasnije i sam mučio s povredama, pa je već sa 29 godina ispao iz Top 10, a sa jedva 30 godina se penzionisao i u godinama koje su usledile, uglavnom preko društvenih mreža je branio Đokovića i njegova dostignuća.

Peti koji je pobedio Novaka u Australiji bio je Žo Vilfrid Conga. Da, baš onaj Conga koji se žalio da bi mu karijera bila daleko bolja da je pobedio Đokovića u finalu Melburna 2008.

U suštini, Novaku su u Australiji kritične bile tri faze turnira, prvo kolo, četvrto kolo i četvrtfnale. Kada bi to prolazio, uzimao je titulu.

Triput je padao u četvrtfinalu, dvaput u prvom kolu, dvaput u četvrtom i još jednom u drugom.

Conga ga je 2010. pobedio u četvrtfinalu i signalizirao da će Novak nešto morati da menja ako hoće napredak.

Doduše, francuski udarač je tada slavio sa 6:7, 7:6, 6:1, 3:6, 1:6, pa je već tada bilo jasno da onaj ko hoće sa savlada Đokovića u Melburnu, mora da ide do pet setova.

Bar kada je Novak u naponu snage. A 2014. je zaista bio, kada je uspeo da ga savlada Sten Vavrinka.

Švajcarac je dugo bio onaj sa epitetom osrednjeg igrača. Onaj koji može da pobedi svakog ali nema gen šampiona.

Tek na pragu tridesetih godina Vavrinka je proigrao kao vrhunski majstor, podigao je stepen konstantnosti i uzeo do kraja karijere tri titule sa tri različita grend slema. Fali mu samo Vimbldon.

Te 2014. je u četvrtfinalu Vavrinka pobedio u pet setova, iako je delovalo da posle finala sa Rafaelom Nadalom iz 2012, Novaka više ni u pet setova niko neće moći da zaustavi.

Foto: EPA/JOHN G. MABANGLO

Vavrinka se kasnije povukao, najavljivao je da će se vratiti na ATP tur i vratio se, igrao i ove godine i ispao na startu turnira od Aleksa Molčana. Znamo dokle je Novak dogurao.

Tri godine će se čekati na naredni Novakov pad u Melburnu. I pravi šok je servirao Denis Istomin.

Uzbekistanac je kao reflektorom ukazao da Đoković posle velikog pada u drugoj polovini 2016. kada je izgubio prvo mesto na ATP listi, ima problema i sa povredom.

Ispostavilo se da će Istomin najveću pobedu karijere ostvariti u drugom kolu turnira na koji je došao sa vajldkardom.

Foto: EPA/FILIP SINGER

Istomin nikada nije bio u seniorskom tenisu šampionski kalibar, ali je tu i tamo uspevao da servira poneko iznenađenje.

To je uradio i 2017. na Australijan openu dok ga u četvrtfinalu nije izbacio Grigor Dimitrov. Danas 36-godišnjak iz Uzbekistana je 492. na ATP listi a poslednji turnir je odigrao u portugalskoj Maji u novembru prošle godine.

Poslednji koji je savladao Đokovića označio je i kraj košmarne dve godine u karijeri srpskog igrača.

Hjeon Čung je bio jedno od teniskih čuda nove generacije od kojih se očekivalo mnogo. Pobeđivao je do te 2018. već neke od ovih mlađih tenisera koji će kasnije postati daleko bolji od njega, ali je 2018. u Melburnu pobedio Đokovića.

Igrali su ukupno dva meča, jedan od ta dva je Čung izgubio u Australiji 2016, drugi je dobio u četvrtom kolu.

Klimavo je delovao Đoković u meču sa Gaelom Monfisom u drugoj rundi, korektno protiv Donalda Janga i Alberta Ramos Vinjolasa pre nego što je Čung upisao pobedu karijere i to na način kojim Novak pobeđuje svoje rivale – tesno kada je najteže.

Čung je slavio sa 7:6, 7:5 i 7:6 i do danas mu se praktično izgubio trag u tenisu, jer nema rang, a nekada je bio 19. na svetu.

Ima 26 godina i nije igrao od septembra prošle godine, ali je dotle pravio dugu pauzu i pitanje je da li će se i dokle vratii na ATP lestvici. Novak je nakon tog poraza gurnuo u drugi plan Pepea Imaza, vratio je Marijana Vajdu na mesto trenera i ekipu koja mu je donela mnogo uspeha.

Vinuo se posle duge krize sredinom te 2018. u sam teniski vrh i tu ostao evo i pet godina kasnije.

BONUS VIDEO: Novak Đoković slikanje sa peharom izjava za medije i druženje sa navijačima dan posle velike pobede

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar