Foto: Tanjug/AP Photo/Hamish Blair

Novak Đoković može da bude zadovoljan žrebom za Australijan open, jer mu se otvorio lep put da uđe u pravu formu do završnice Grend slema.

Đoković brani titulu na Australijan openu, rekorder je turnira sa osam pehara, a šampion je bio 2008, 2011, 2012, 2013, 2015, 2016, 2019. i 2020.

PROČITAJTE JOŠ

Prošle godine, u finalu je pobedio Dominika Tima, protiv kog bi ove godine mogao da se sastane u polufinalu, a put do toga nije pretežak.

Poznato je da će mu prvi rival biti Žeremi Šardi, a u drugoj rundi igra protiv Tijafoa/Travalje, u 3. rundi su opcije Fric i Opelka, a u četvrtoj rundi, protivnik će biti verovatno Miloš Raonić ili Stan Vavrinka.

U četvrtinalu je opcija Aleksandar Zverev, dok Tim ili Dijego Švarcman čekaju u polufinalu, a sa druge strane kostura takmičenja najjače ime je Rafael Nadal.

Ali, krenimo od početka i Šardija.

PRVI RIVAL

Šardi je najdalje „dobacio“ do četvrtfinala Australijan opena 2013. godine, kada je Novak bio šampion, a ujedno mu je to najbolji rezultat na grend slemu, na ostala tri turnira dolazio je uvek do 4. runde maksimalno.

Francuz se nedavno žalio zbog tretmana koji imaju Novak, Rafa i Tim, koji su imali bolji smeštaj od ostalih tenisera.

„Pojedinci će moći da koriste teretanu u hotelu i moći da rade vežbe koje se ne računaju u petosatnu kvotu. Skoro da će moći normalno da funkcionišu. Već imaju puno privilegija. Ako mogu više od nas, onda to neće biti ista priprema. To je čudno za sport u kome bismo trebalo da imamo svi iste uslove. Da sam i četvrti na svetu, bio bih izbezumljen. Znam da nije tačno ono što su rekli za Adelejd“, rekao je Šardi.

Inače, 33-godišnji Francuz je redovna mušterija Novaku, izgubio je u svih 13 duela, a nikada ni set nije uzeo Novaku.

Prvi put su se sastali baš na Australijan openu 2009, tada je Novak bio bolji sa 7:5, 6:1, 6:3.

SREDINA PUTA

Foto: EPA-EFE/FRANCIS MALASIG

Imena poput Tijafoa, Travalje, Frica i Opelke ne smeju biti ozbiljnija prepreka za Novaka, kao apsolutnog vladara Melburna.

Frensis Tijafo ume da bljesne, ovaj američki 23-godišnjak je 2019. došao do četvrtfinala turnira, tada je bio i na najvišem renkingu, kao 29. igrač sveta, ali do sada nije igrao protiv Novaka.

Tejlora Frica je Novak pobedio u oba dosadašnja susreta, sa Rajlijem Opelkom i Stefanom Travaljom nije igrao, ali ovi momci nisu pretnja Đokoviću.

Potencijalna „mina“ čeka iza njih.

VAVRINKA

Ozbiljnu istoriju duela ima Đoković sa Vavrinkom, i verovatno bi mu više „leglo“ da u 4. kolu dočeka Miloša Raonića, koji je u velikom broju mečeva pokazao da nema kapacitet da se nosi sa Novakom.

Ima odličan učinak protiv Vavrinke, 19-6, ali je tri puta igrao protiv njega na Australijan openu i sva tri puta je to bio pakleni petosetni maraton.

Pobedio je Novak 2013. i 2015, izgubio je 2014. godine u četvrtfinalu. Bio je to gorak poraz, možda i najteži od Švajcarca uz onaj u finalu Rolan Garosa 2015. godine.

Zna Stan da parira u maratonima, a ovaj put će srpski as imati i motiv više, ukoliko do duela dođe.

Rugao mu se Vavrinka zbog pomoći teniserima koju je želeo da pruži, smatrajući da je „lako iz Adelejda“, ali mu je i Đoković sam potom rekao da nije o tome odlučivao on, već organizatori u Australiji, koji su njega, Nadala i Tima poslali u poseban smeštaj.

Ipak, Vavrinka se nije proslavio u Melburnu posle 2017, kada je igrao polufinale. U dve godine je vezao tek drugo kolo, onda je 2020. došao do četvrtfinala.

ZAVRŠNICA

Aleksandar Zverev je potencijalna opasnost, ali Novak ga je pobedio i sada u ATP kupu u singlu, i to preokretom, sa 6:7 (3), 6:2, 7:5.

U međusobnim duelima je 4-2 van ovog susreta u dresu reprezentacije, a Novak je pobedio u poslednja tri duela, prethodno su se sastali na završnom ATP turu u Velikoj Britaniji, bilo je 6:3, 7:6.

PROČITAJTE JOŠ

U poslednja tri susreta, zapravo mu Zverev nije uzeo ni set, pa će verovatno svi videti Dominika Tima kao veću prepreku.

Austrijanac je prošle godine pao u finalu, ali je u međusobnim duelima svetski broj jedan bolji sa 7-5, što nije prevelika razlika.

U poslednjem susretu, u polufinalu na spomenutom ATP završnom turniru, Tim je bio bolji u tri seta, revanširao se za poraz u Melburnu u finalu Grend slema.

Ipak, Tim nije briljirao na ATP kupu, neočekivano ga je lako pobedio Mateo Beretini sa 6:2, 6:4.

A onda, finale, u kom mnogi već vide Rafaela Nadala, ali treba imati u vidu i da problem sa leđima već muči „Bika sa Majorke“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar