Foto: EPA/STRINGER

Divi se Đokoviću

Nikolaj Davidenko, slavni ruski teniser, pohvalno je pričao o Novaku Đokoviću, u čiju se moć na terenu i sam uverio i to više puta.

„Za mene je on unikat. Đoković igra sa veštinom koju akumulira od prvog dana, otkako je počeo da se sastaje sa Federerom, Nadalom ili sa mnom. Novak se uvek drži svojih fizičkih kvaliteta. Njegov cilj je da zadrži snagu i koncentraciju“, rekao je Davidenko za „Čempionat“.

PROČITAJTE JOŠ:

Karlos Alkaraz ga podseća na Nadala, ali i dalje niko od mlađih tenisera nije na nivou „velike trojke“

„Novak je svestan kako i zašto sve pobeđuje svojim tenisom. Svi iz ‘velike trojke’ su kvalitetniji u igri od ostalih rivala. Mladi još nemaju taj kvalitet. Čak ni za Alkaraza, mada je po kretanju sličan Nadalu iz njegove mladosti, ne može da se kaže da je nadmašio očekivanja“.

Đoković i sa 36 godina dominira na terenu, što je potvrdila 2023. godina u kojoj je osvojio tri grend slema i pored toga još četiri titule.

„Novak, čak i kada nije odigrao nijedan meč, uvek ima dovoljno snage čim uđe u formu. Naravno, ako nije povređen. Za njega je veoma važno da bude fizički spreman za svaku partiju. Osim toga, njegova koncentracija je bolja od one ostalih tenisera. Zato se oni plaše njega“.

PROČITAJTE JOŠ:

Rus ističe i taj „faktor straha“, koji imaju Novakovi rivali.

„Jedan od razloga zašto Đoković pobeđuje i mlađe igrače je zato što oni gube od njega psihološki, pre nego što i izađu na teren. Pomisle, „to je Đoković“ i gotovo je. Zato on dominira protiv njih. Sve što radi je unikatno. Zaista niko nikada nije tako igrao do sada“.

Pomenuo je i Olimpijske igre, koje su na programu na leto 2024. godine. U Parizu će Novak pojuriti svoje prvo olimpijsko zlato.

„Mnogi igrači nisu posebno zainteresovani za odlazak na Olimpijske igre, to zahteva posebnu pripremu. Teniseri ga nemaju, jer je turneja u toku, a Olimpijske igre su u kalendaru. To je skoro kao običan turnir. A ko bude u boljoj formi u ovom trenutku imaće šansu da pobedi“.

Davidenko je dobio dva od osam mečeva sa Đokovićem, ali je zato slavio u šest od 11 susreta sa Nadalom.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar