Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

Melburn je bio u januaru, Vimbldona nije bilo, Rolan Garos je prebačen za septembar i deo oktobra, a jedino US Open počinje – kad mu je vreme. Iako je ove čudesne 2020. drugi grend slem po redu.

Nisu Njujorčani dobili naprasno privilegiju da preskoče red u kalendaru i oni budu ti koji će imati drugi grend slem u godini, već je do toga došlo, kao što znamo, silom prilika, zbog pandemije koronavirusa koja je prevrnula svet naglavačke i uzrokovale brojne problema u svemu, pa i u teniskom sportu.

PROČITAJTE JOŠ:

Ono što je proletos bilo kovid bolnica u njujorškom Korona parku, u delu Kvinsa, sada je ponovo teniski centar sveta, jer počinje 139. izdanje velikog turnira koji je prvi put odigran još davne 1881. godine.

Od 31. avgusta do 13. septembra gledaćemo po svim prognozama, najčudniji grend slem turnir u istoriji, ali i takav zaslužuje veliku pažnju, jer simboliše na neki način borbu za očuvanje i pobedu sporta nad bolešću.

Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

BALON I SPECIJALNI USLOVI

Masters Sinsinati, koji je prethodio ovom US Openu, bio je odličan primer kako će sve to izgledati na terenima u Nacionalnom teniskom centru „Bili Džin King“.

Prazne tribine, samo jedan sudija, onaj glavni u stolici, elektronski sistem koji presuđuje da li je bio aut ili ne. Manji broj sakupljača loptica. Igrači koji se ne pozdravljaju na mreži, koji od početka do kraja drže propisanu distancu.

Sve je to tenis u 2020. godini, krajnje neobičan, ali najvažnije je da se posle pet i po meseci pauze, ponovo igra.

PROČITAJTE JOŠ: Problem na US Openu: Pojavio se prvi zaraženi igrač

Bilo je mnogo nedoumica da li će turnira uopšte i biti, kakva će biti pravila i uslovi u balonu i kako će se sve to odraziti na same aktere.

Činjenica da nisu imali prilike da zarađuju faktički još od februara, uticala je na mnoge da dođu, rizikuju čak i zdravlje i pokušaju da ostvare što bolji rezultat, jer je nagradni fond, po tradiciji visok i pobednici u muškom i ženskom singlu otiće iz Njujorka bogatiji za tri miliona dolara, dok će poraženi u prvoj rundi moći da računa na pozamašnih 61.000 dolara.

Čak i 100.000 zelenih novčanica za drugo kolo, to se nikada ranije nije događalo i treba reći da su i ATP i WTA pronašli dobru formulu kako da na korektan način nastave da rangiraju igrače, a da nikog ne oštete, ni one koji su došli da igraju, ali ni one koji su izabrali da ne dođu.

Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

TURNIR BEZ PROŠLOGODIŠNJIH ŠAMPIONA

Sve to je uslovilo da ovo bude možda i jedinstven primer da šampioni iz prošle sezone u muškom i ženskom singlu, ne brane titulu!

Iako su zdravi, i Rafael Nadal i Bjanka Andreesku su izabrali da ne rizikuju zdravlje, tako da ćemo u 2020. dobiti nove šampiona US Opena.

Neobično je samo to što će se Nadalu 2.000 bodova iz 2019. računati do prvog naredmog turnira, 2021. godine, a usput će još neko, moći da računa na maksimalan sled bodova.

Nisu Nadal i Andreesku jedini koji su ovog avgusta zaobišli Njujork. Veliki minus je i odsustvo petostrukog šampiona, jedne od ikona sporta, Švajcarca Rodžera Federera, koji je posle dvostrukog operativnog zahvata na kolenu, rešio da ne igra do kraja sezone.

Činjenica je da iz Top 10 sa ATP liste osim Federera i Nadala nema ni devetog na svetu, Gaela Monfisa, a ne igraju ni Fabio Fonjini (11), šampion iz 2016. Stan Vavrinka (17), dvostruki polufinalista Kei Nišikori (31), uvek za kritiku raspoloženi Nik Kirjos (40), Žo Vilfred Conga (49), Fernando Verdasko (52), Luka Puj (58)… Nema ni maleroznog Diva iz Tendila, Huana Martina del Potra, finaliste iz 2018. koji je 132. na listi, ali je nedavno u Švajcarskoj opet morao na operaciju.

Kod teniserki, iz Top 10, neće biti dve najbolje svetske igračice, Ešli Barti i Simone Halep, pete na svetu Jeline Svitoline, zatim pomenute šampionke Bjanke Andreesku (6), Kiki Bertens (7) i Belinde Benčić (8). Dakle, većine iz gornjeg doma. U Njujorku nisu ni Đijan Vang (29), Anastasija Pavličenkova (30), Barbora Stricova (31), Svetlana Kuznjecova (32), Saisai Ženg (34), Julija Gergeš (38), Jelena Ostapenko (42), Karla Suarez Navaro (69)…

Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

KO SU FAVORITI?

U takvim uslovima, ipak se može reći da imamo prilično jaku konkurenciju, iako će ovo biti prvi grend slem turnir na kojem Novak Đoković neće biti u društvu barem jednog od dvojice najvećih rivala, Federera i Nadala.

U njihovom odsustvu, a naročito po osvajanju trofeja na Mastersu Sinsinati, Novak Đoković je najveći favorit za pehar.

Đokoviću će ovo biti 15. US Open, pokušaće da dođe do svoje četvrte titule u Njujorku i ukupno 18. grend slema u karijeri. Tako bi smanjio zaostatak za Nadalom (19) i Federerom (20).

Ipak, broju jedan neće biti nimalo lako, jer će pre svega imati izazov grupe mlađe generacije igrača, koja je gladna titula.

Rus Danil Medvedev je igrao prošle godine u finalu, za malo je izgubio od Nadala i s pravom se ubraja u grupu igrača koja bi mogla da ugrozi Đokovića.

Osim njega, Grk Stefanos Cicipas, osvajač trofeja na završnom ATP Tur finalu u Londonu, svakako je u toj grupi, kao i Aleksander Zverev koji se odavno čeka da zablista na najvećim turnirima. Polufinale Melburna ove sezone, daje mu dodatno samopouzdanje.

Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Naravno, možda i najozbiljniji rival Novaku može da bude svetski broj tri, Austrijanac Dominik Tim koji je igrao finale Australijan Opena i uzeo Đokoviću dva seta.

Nije se pokazao na prethodnom turniru, ali treba imati u vidu da je igrao dobro na egzibicijama tokom leta i da je fizički veoma spreman, a to u uslovima velika vlage i vrućina u Njujorku može biti od velikog značaja.

Osim njih, od igrača koji su u prošlosti osvajali turnir su uz Novaka Đokovića jedino još Marin Čilić (šampion 2014), koji nije u nekoj naročitoj formi, i povratnik posle duže pauze Endi Mari, kojem bi dugi mečevi u pet setova ipak mpgli da predstavljaju prevelik zalogaj u ovom trenutku.

Miloš Raonić, Roberto Bautista Agut ili neko od igrača poput Matea Beretinija, polufinaliste prošle godine, vrebaće iz senke.

Kod teniserki – sve je otvoreno. U odsustvu onih najboljih, teško je predvideti ko bi mogao do pehara.

Naomi Osaka je osvajala turnir, ali je povređena, pitanje je kako će igrati. Sofija Kenin, šampionka Australijan Opena, nepoznanica je – nije igrala dobro nedavno, tako da ni memsto drugog nosioca ne znači ništa.

Serena Vilijams je, sa svojim iskustvom, svakako u prvom planu, ali ona nikako ne uspeva da dođe do te “začarane” 24. grend slem titule, a proslaviće ovih dana 39. rođendan. Ovo joj je jedna od poslednjih velikih prilika, posebno jer tu neće biti mnogih iz samog vrha.

Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

SRPSKI PREDSTAVNICI

Kada je reč o teniserima i teniserkama iz Srbije, kao i u Melburnu, imaćemo samo jednu igračicu u glavnom žrebu, Ninu Stojanović.

Posle godina u kojima smo računali na bivše prve igračice sveta, Anu Ivanović i Jelenu Janković, u ženskom tenisu imamo pad kvaliteta, sporadično dobre rezultate, tako da sa te strane ne može mnogo da se očekuje.

Muški singl je druga priča. Novak je favorit broj jedan, a Filip Krajinović je igrama na Mastersu Sinsinati najavio da bi mogao daleko da dogura, četvrtfinalni duel sa Novakom bio bi prava poslastica, ukoliko do njega dođe. Ipak, dotle će morati mnogo toga da uradi.

Dušan Lajović je takođe u Njujorku, kao i Laslo Đere, te najmlađi od njih, Miomir Kecmanović, od kog se očekuju još bolji rezultati od onih iz prošle godine u debitantskoj profi sezoni.

Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

PROBLEMI SA KORONAVIRUSOM I POLITIKA

Potencijalan problem za organizatore može biti – koronavirus.

Dan pre starta takmičenja, Njujork je uzdrman vestima da je 22. nosilac, Francuz Benoa Per bio pozitivan na testu na koronavirus.

Povučen je iz žreba, njegovo mesto je zauzeo Španac Marsel Granoljers, ali problem ni izbliza nije rešen.

U Njujorku su rešili da primene stroge prevenstivne mere, ali se ipak nekako ispostavilo da je virus uspeo da dođe i do tog „balona“ i niko ne može da bude siguran da to neće napraviti ogroman problem na samom turniru.

U USTA su i pre početka znali sa kakvim rizikom se suočavaju, pa će, shodno tome, morati da snose i posledice za eventualni krah.

U ovoj teškoj godini za sve, najvažnije će biti da svi akteri dvonedeljnog događaja u Njujorku budu zaštićeni i bezbedni.

Konačno, ni ovo takmičenje, kao ni neka prethodna od četiri najveća turnira, neće proći bez prizvuka teniske politike.

Novoformirana PTPA od strane Novaka Đokovića i Vaseka Pospišila biće svakako i dalje tema na turniru.

U kom smeru će teniska planeta krenuti posle Njujorka, znaćemo za dve nedelje, ali jedno je sigurno, posle ovog takmičenja u Njujorku, ništa više neće biti isto.

RASPORED

Naši teniseri na terenu

„Artur Eš“

Đoković – Džumhur 01.00

Teren 12

Lajović – Gerasimov 17.00

Krajinović – M. Imer (4. meč dana)

…….

US Open 2020.

Nagrade i poeni (singl)

Prvo kolo 61.000 dolara / 10 bodova

Drugo kolo 100.000 / 45

Treće kolo 163.000 / 90

Osmina finala 250.000 /180

Četvrtfinale 425.000 / 360

Polufinale 800.000 / 720

Finale 1.500.000 / 1.200

Pobednik 3.000.000 / 2.000

* Ukupan nagradni fond je 53,4 miliona dolara

………

Poslednji šampioni/šampionke

(protekla decenija)

2010. Rafael Nadal / Kim Klajsters

2011. Novak Đoković / Samanta Stosur

2012. Endi Mari / Serena Vilijams

2013. Rafael Nadal / Serena Vilijams

2014. Marin Čilić / Serena Vilijams

2015. Novak Đoković / Flavija Peneta

2016. Stan Vavrinka / Anđelik Kerber

2017. Rafael Nadal / Sloun Stivens

2018. Novak Đoković / Naomi Osaka

2019. Rafael Nadal / Bjanka Andreesku

……..

Najviše titula u muškom singlu (Open era)

5 – Džimi Konors

5 – Rodžer Federer

5 – Pit Sampras

4 – Džon Mekinro

4 – Rafael Nadal

3 – Ivan Lendl

3 – Novak Đoković

……

Najviše titula u ženskom singlu (Open era)

6 – Kris Evert

6 – Serena Vilijams

5 – Štefi Graf

4 – Martina Navratilova

3 – Margaret Kort

3 – Bili Džin King

3 – Kim Klajsters

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar