Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Janko Tipsarević, nekada osmi teniser sveta i vlasnik četiri ATP titule, reagovao je na sve češće napise u američkim medijima koji se tiču novoformirane asocijacije igrača.

Novak Đoković i Vasek Pospišil su tokom dana objavili fotografiju na kojoj se nalaze teniseri koji su do sada podržali inicijativu o osnivanju PTPA, nove asocijacije igrača koja ima za cilj da brani interese tenisera.

PROČITAJTE JOŠ:

Miloš Raonić je jedan od igrača koji je javno podržao formiranje asocijacije, a na društvenim mrežama pojavila su se i imena drugih igrača koji stoje iza nje.

PROČITAJTE JOŠ: Novakovo pismo: Ne poštuju nas!

Pominju se između ostalih i Filip Krajinović, Kasper Rud, Dijego Švarcman, Mateo Beretini, Ivo Karlović, Oliver Marah, Rajan i Kristijan Herison, Nikola Mektić, Andrej Martin, Franko Škugor, Aisam Kureši, Mate Pavić, Ivan Dodig, Ugo Delijen, Gvido Pelja, Rohan Bopana, Aljaž Bedene, Damir Džumhur, Tejlor Fric, Hubert Hurčak, Kristijan Garin, Sumit Nagal, Jozef Kovalik, Leonardo Majer, Taro Danijel, Marton Fučović, Korentan Mute, Tomi Pol… Na fotografiji je bilo 65 tenisera i veruje se da to neće biti konačna brojka.

Mnogi su iskazali i javni otpor – Endi Mari je rekao da nije spreman da potpiše, Federer i Nadal su u načelu protiv i pozivaju na jedinstvo, Dan Evans je takođe bio oštar kritičar.

Ipak, za Janka Tipsarevića je simptomatično što američki mediji priču guraju u drugom smeru.

„Iz nekog razloga postoji narativ oko PTPA da će prouzrokovati nejedinstven front i kreirati neku vrstu razdora u svetu tenisa, što je činjenično netačno“, napisao je Janko.

Isto je u pismu podvukao i Novak Đoković rekavši da se „asocijacija igrača ne formira se zbog potrebe za sukobom, već zbog potrebe za jačom zastupljenošću igrača“.

Američki novinar Džon Verthaim je na Jankovu opasku odgovorio ovako:

„Ta fotografija sa znakom US Opena bila bi efektivnija da su tu i teniserke. Neiznuđena greška što su isključili WTA. Ali prema mišljenju Janka Tipsarevića, teško je naći grešku u grupi koja želi bolje radne uslove, snažniji glas i poboljšanje od 15 odsto prihoda za nagrade od turnira“.

Na to da je WTA isključen, odgovorio je ranije i Vasek Pospišil koji je rekao da se „sa teniserkama iz WTA vode aktivni razgovori“ i da „grupa prepoznaje važnost ženskog tenisa i njihovog pridruživanja“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar