Foto:REUTERS/Riccardo Antimiani

Dokumentarna serije je jednom zauvek izmenila Formulu 1, sada i u svetu tenisa žele da se sve preokrene.

Netflix je konačno objavio datum kada će se emitovati prva epizoda dokumentarca „Break point“, a fokus će biti na pričama tenisera u uzbudljivoj 2022. godini. Premijera dokumentarca zakazana je za 13. novembar, a ispod možete pogledati i trejler.

PROČITAJTE JOŠ

U prve dve epizode u fokusu će biti Australijan open, a glavni govornici će biti Tanasi Kokinakis, Nik Kirjos, Mateo Beretini i Ajla Tomljanović. U trećoj epizodi će pričati Marija Sakari i Tejlor Fric, u četvrtoj Ons Žabur i Paula Badosa, dok će u petoj priče sa Rolan Garosa predstaviti Feliks Ože-Alijasim i Kasper Rud.

Još pet epizoda biće emitovano u junu 2023. godine, a tu će biti, između ostalog i intervjua sa Polom Anakonom, Kris Evert, Patrikom Muratogluom, Tonijem Nadalom, Maritnom Navratilovom, Endijem Rodikom i Marijom Šarapovom.

Ipak, ono što je svima upalo u oko je da se Đoković u dokumentarcu pojavio na samo jednu sekundu. Razlog je vrlo jednostavan, nije potpisao ugovor sa kućom koja snima ovu seriju, za razliku od Kirjosa ili Cicipasa.

Iako bi svakako idealno bilo za Netflix da u centru pažnje ima Đokovića kao najguglanijeg sportistu planete prošle godine, ipak do dogovora nije došlo. Verovatno za ovu sezonu, što ne znači da ga kasnije neće snimati. Slično se dešavalo sa Maksom Ferstapenom u Formuli 1.

„Uzbuđeni smo što ćemo nastaviti da jačamo našu ponudu sportskih programa ovom dokumentarnom serijom. Tenis je omiljen u celom svetu, a čine ga turniri sa visokim nagradama i sportisti koji dolaze iz velikog broja zemalja. Serija će biti prepuna retkih snimaka i bogatih ličnih priča koje će sigurno privući dugogodišnje obožavaoce i novu publiku“, rekao je Brandon Rig, potpredsednik „Netfliksa“ za dokumentarne serije.

Ova serija će pratiti pojedinačne i ljudske drame tenisera i pokazaće tenis iz potpuno drugačije perspektive.  Ukoliko ste voleli „Drive to survive“, onda ćete „Break point“ obožavati. U pitanju su priče o igračima koji su globalno popularni i koji će tek napredovati sledećih godina.

Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Ipak, ovaj pilot program bi mogao da privuče i Nadala ili Đokovića sledeće sezone jer se očekuje da se od januara nastavi snimanje epizoda o tenisu. Ovo bi moglo da doprinese popularizaciji tenisa.

Snimanje je izgledalo haotično, baš kao što je i sam tenis. Kamermani su trčali za igračima i neretko govorili da ovako nešto nisu očekivali. Snimali su na konferencijama, na terenima, čak i u privatnim apartmanima igrača. Sve ovo učinilo je da se dobije potpuno drugačiji pogled na tenis, a i reporter Nova.rs je dva puta nesvesno bio u fokusu kamere. Kasnije su mu prilazili i objašnjavali da je u pitanju veliki projekat. Više od toga zakonski ne možemo reći. Još uvek.

Zanimljivo, Novak je najavio superprojekat pre godinu dana. On je tokom 2021. godine rekao da ga TV ekipa stalno prati i da sprema dokumentarni film. On još uvek nije ugledao svetlost dana, iako ga je Đoković najavio tokom US Opena prošle godine.

Novak Đoković Novak Djokovic
Novak Đoković Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

„Desile su se promene u međuvremenu, jer smo hteli da snimimo više materijala. Trenutno je plan da to izađe krajem ove ili u prva dva meseca sledeće godine. Sakupljamo materijal i iz Njujorka. To sve treba da se uveže, pa da odlučimo hoće li to biti serijal ili jedan dokumentarni film, da odlučimo formu timski“, poručio je Đoković nakon meča sa Džensonom Bruksbijem u Njujorku.

Tokom Vimbldona ove godine je Đoković komentarisao povredu Rafaela Nadala, a onda se još jednom podsetio tog projekta.

„Ne znam tačno kakvu povredu on ima. Iz onoga što sam čuo, radi se o rupturi stomačnog mišića, ali ne znam kojeg. Ja sam doživeo rupturu „oblik“ mišića sa leve strane, koji je pukao u trećem kolu protiv Frica. Ja sam beležio sve što se tada dešavalo sa mnom, a ako je vaše pitanje bilu usmereno ka tome da neki ljudi nisu verovali da je moguće igrati sa takvom povredom, mogu da kažem da je užasno teško. Popio sam sve tablete ovoga sveta i uradio svaku moguću terapiju i tretman. Bio sam na mašinama, aparatima i sve sam to zabeležio i snimio u dokumentarcu koji će biti emitovan do kraja godine“, poručio je Đoković.

Ostaje da se vidi kada će sav taj snimljeni materijal biti objavljen, Đoković se poslednjih dana nije oglašavao tim povodom.

BONUS VIDEO Lusail i finale Mundijala za pamćenje u nezavršenom gradu u kom se rashlađuju ulice

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar