Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Kao da žele da mu daju dodatno gorivo...

Kroz celu karijeru Novak Đoković se suočava sa manjkom poštovanja, kako od pojedinih kolega (mali broj), tako i od inostranih (a vala i pojedinih srpskih) navijača, ali i teniskih (ne)stručnjaka, analitičara, komentatora…

Uspesi se ređaju, titule gomilaju, rekordi obaraju… Ništa od toga izgleda nije dovoljno da Novak dobije poštovanje koje zaslužuje.

Čak ni blizu toga.

PROČITAJTE JOŠ:

Uvek se nađe neko ko će Đokovića pokušati da unizi, ko će mu osporiti sve ono što radi na terenu i van istog, ko će svaku njegovu borbu gledati kroz neku negativu…

Ova sezona, koja je nedavno završena, bila je jedna od najboljih u Novakovoj karijeri. Osvojio je tri od četiri grend slema, igrao finale Vimbldona, uzeo 40. masters trofej, osvojio Završni masters u Torinu, osmi put godinu završio kao najbolji na svetu… Dugo bi nam trebalo da napišemo šta je srpski teniser sve uspeo samo u proteklih 12 meseci.

U svemu tome nije bio sam. Prvi uz njega u svim bitkama bio je trener Goran Ivanišević. Svako ko prati tenis, čak ne mora ni da se razume previše, da bi video koliko je Novakov servis napredovao od kada radi sa Ivaniševićem, koliko se pazi na svaki detalj, na svaku kretnju, na svaku emociju na terenu…

Foto: AP Photo/Alberto Pezzali

I o saradnji Ivaniševića i Đokovića možemo dugo pisati, ali to ćemo ostaviti za neku drugu priliku.

Ono što smo naveli biće dovoljno da razumete poentu ove priče, a ona je sledeća. Za trenera godine u izboru ATP, pobedili su Daren Kejhil i Simone Vanjoci, koji rade sa Janikom Sinerom, inače osvajačem dve nagrade u izboru pomenute organizacije (najviše napredovao ove sezone i omiljen kod navijača).

Nema nikakve sumnje i rasprave o tome da li je Siner imao sjajnu sezonu iza sebe, sigurno najbolju u svojoj karijeri, ali nije igrao čak ni u finalu grend slema.

To je već dovoljan razlog, a naravno, ima ih više, da se svako zapita zašto i kako Ivanišević nije trener godine!?

Goran Ivanišević, Novak Đoković/Foto: EPA-EFE/MATT TURNER

Na to pitanje ne postoji nijedan dovoljno dobar odgovor, ma šta god imao ko da kaže.

Ni Đoković nije mogao da ćuti na ovu nepravdu i prema njemu i prema njegovom treneru.

„Čestitam Darenu i Simoneu na sjajnoj sezoni sa Janikom“, napisao je Đoković.

Zatim se odlučio da se obrati direktno Ivaniševiću.

„Gorane, pretpostavljam da moramo da osvojimo sva četiri grend slema da bi ti možda (samo možda) bio uzet u obzir za trenera godine. To što smo stigli do prvog mesta ATP liste na kraju godine, što smo osvojili tri grend slema i Završni masters u Torinu i što smo ispisali istoriju ovog sporta nije bilo dovoljno, moj dragi treneru“, poručio je Đoković.

PROČITAJTE JOŠ:

Nije više Novak „mirna bubica“ kao u nekim situacijama ranije tokom karijere, sada ne želi da ćuti i svakome stavlja do znanja ko je gazda na Turu.

Reagovao je i Greg Rusedski, bivši teniser, nekada 4. na ATP listi.

„Čudan meč ga je delio od kalendarskog slema. 24 grend slema i nastavlja. Daren Kejhil je uradio sjajan posao sa Sinerom, ali samo jedan čovek zaslužuje da bude trener godine, a to je Goran Ivanišević. Teže je ostati na vrhu, nego tamo stići, posebno s 36 godina“, napisao je Rusedski.

Međutim, ovde nije kraj nepoštovanju prema Novaku.

Španski teniser Karlos Alkaraz osvajač je nagrade za fer-plej (ili sportski duh, kako više volite) igrača godine, koja nosi naziv po legendarnom Stefanu Edbergu.

Ovu informaciju objavio je ATP uz poruku:

„Sva ljubav za Karlitosa na Turu. Njegove kolege igrači izabrali su ga za dobitnika nagrade Stefan Edberg za sportski duh u 2023. godini“.

Iako je Novak Đoković neko ko je omiljen među teniserima na Turu, iako uvek dostojanstveno prihvata poraz i nikada ne ponižava i ne omalovažava rivale, on ponovo nije osvojio pomenutu nagradu.

Pogađate? Srbin nikada u karijeri nije dobio ovo priznanje.

Rekorder je za sada Rodžer Federer, koji je čak u 13 navrata dobio ovo priznanje, dok je Nadal pet puta bio izabran. Prošle godine ovu titulu poneo je Kasper Rud, a sada mladi Španac.

Kako je moguće da Novak nikada u karijeri nije zaslužio nagradu za sportski duh i fer-plej? Makar jednom, onako iz poštovanja?

O nepravdama, nepoštovanju i omalovažavanju (nastavite sami niz) Đokovića mogli bismo pisati danima, nesumnjivo je da će takvih zlih jezika uvek biti, ali ljudi, pogotovo stručnjaci, dajte makar neki minimum.

Mada, možda i ne morate.

Novak Đoković
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Dobro je poznato da Novaka neuspesi i ovakve „stvari“ uvek dodatno motivišu, a na kraju njegovi rivali i „hejteri“ skupo plate grehe prema najboljem svih vremena.

To vam je kao da dirate lava dok spava. To se ne radi, ali očigledno neki nisu naučili lekciju ni nakon 20 godina.

Pa dobro, to je još jedan motiv zbog kog će Đoković napasti nove rekorde, titule, visine… U igri je opet kalendarski slem, ali i zlato na Olimpijskim igrama u Parizu.

Reklo bi se, baš dobro vreme da Novaka još malo „potpalite“ vašim greškama, pa da opet taj srpski inat dođe do izražaja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar