Foto: Peđa Milosavljević/STARSPORT

Teniski turnir Adria Tour, u organizaciji najboljeg tenisera sveta Novaka Ðokovića, izazvao je uglavnom kritičke reakcije u medijima na nemačkom jeziku, prenosi Dojče vele (DW).

Regionalni i humanitarni turnir startovao je prošlog vikenda u Beogradu, a najviše pažnje nemačkih medija privukla je žurka koja je posle mečeva održana u jednom beogradskom klubu.

PROČITAJTE JOŠ

Kako prenosi DW, ugledni minhenski dnevni list Zidojče cajtung vrlo žestoko kritikuje u svom osvrtu prvi deo teniskog turnira u Beogradu, jer kako se ističe, sasvim je neodgovorno da je, u vreme kada čitav svet pokušava da izađe na kraj sa epidemijom koronavirusa, gledalište u teniskom centru „Novak“ bilo prepuno gledalaca, a da su se nakon mečeva razdragani igrači međusobno grlili i u potpunosti ignorisali sve higijenske mere fizičkog distanciranja.

Dodaje se da su se pored toga na društvenim mrežama pojavili i snimci zabave koje su, sa mnoštvom ljudi, organizovane nakon mečeva.

Zidojče cajtung ističe i da je Ðokovic na „gotovo ciničan način opovrgava svoju ulogu uzora“.

„Njegovi egzibicioni mečevi u okviru Adrija tura praćeni talasima ’La Ole’, a koji su se i dogodili samo zato što postoji smrtonosni virus zbog čega su otkazane sve sportske priredbe, šalju u svakom slučaju pogrešne signale“.

Novinar ovog nemačkog lista smatra da je „Đokovićev nastup ‘farsa’ s obzirom na one koji se očajnički trude da obezbede uslove za nastavak teniskih takmičenja“.

„Njegovo ponašanje direktno ugrožava interese sporta koji bi on zapravo trebalo da predstavlja. Đoković je predsednik Saveta ATP igrača, dakle portparol igrača. Njegove kolege se nadaju ponovnom pokretanju grend slem turnira krajem avgusta u Njujorku. Đoković se tome suprotstavlja: on smatra – sasvim ozbiljno – da su higijenske mere preterane. Da u igri nije tako ozbiljna stvar, čovek bi tome mogao samo da se nasmeje“, zaključuje se u tekstu Zidojče cajtunga koji potpisuje Geralda Klefmana.

Pod naslovom „Đoković i Beograd iritiraju“ na početak turnira kritički se osvrće i austrijski list Zalcburger nahrihten.

„Poneki ljubitelj tenisa nije verovao svojim očima kada je video slike iz Beograda. Pun stadion, bez higijenski mera i teniske zvezde koje se grle na terenu. Kao da koronavirusa nikada nije ni bilo. Doduše, sve je bilo po pravilima, jer od 1. juna u Srbiji više ne važe nikakva ograničenja. Ali, da li je to zaista bilo neophodno? Da li taj spektakl koji je inicirao Novak Đoković sme da postane pozornica javne provokacije“, pita se komentator Kristijan Morc.

Citira se Ðokovićeva izjava o ljudima koji snagom molitvi otrovnu vodu pretvaraju u vodu velike isceliteljske moći.

Foto: Peđa Milosavljević/STARSPORT

„Svestan toga koliki je uticaj njegovih izjava, Đoković onda priznaje grešku: ’Ponekad kažem nešto, a onda shvatim (…) da to nije trebalo tako formulisati’. Đoković iritira“, zaključuje se u tekstu austrijskog Zalcburger nahrihtena.

Kako prenosi, Dojče vele, u sličnom su tonu i dati su osvrti u drugim nemačkim medijima.

Magazin Fokus svoj tekst naslovljava sa „Teniske zvezde se provode na partiju i ignorišu virusna pravila“, dok sportski portal Sport1.de čak govori o „Skandaloznom partiju sa Zverevim i društvom“.

U svim tim komentarima navodi se da je sam turnir, odnosno ponašanje tenisera na terenu s rukovanjem i grljenjem, bilo iritantno.

Kao posebno problematično oni vide žurku koja je usledila nakon mečeva u jednom beogradskom klubu – tu se više nikakva pravila fizickog distanciranja nisu poštovala.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare