Foto: Tanjug/AP/Frank Franklin II

Amerika je proteklih dana bila zaokupljena borbom sa uraganom Laura, protutnjao je južnim državama u SAD, dok su na severoistoku bili zapljusnuti - tropskom olujom Đoković.

Talasi koje su podigli svetski broj jedan Novak Đoković i sada već bivši potpredsednik ATP Saveta igrača Vasek Pospišil, potopili su Njujork i digli temperaturu do usijanja uoči početka najneobičnijeg grend slema u istoriji tenisa, US Opena 2020.

PROČITAJTE JOŠ:

Nisu Amerikanci, pre svega, očekivali da to bude sad – kada su toliko energije usmerili kreiranju biološkog balona, igranja tenisa u njemu i održavanju turnira, po svaku cenu.

Očekivali su da njihov napor bude tema broj jedan, da se u svetskim teniskim krugovima nižu pohvale na račun organizacije tenisa u ovim nenormalnim uslovima, a ne da se priča o „uniji“ ili „organizaciji“.

PROČITAJTE JOŠ: Novakovo pismo: Ne poštuju nas!

Novak i Vasek (kako to zvuči, kao da su neki strip junaci), rekli su da je sad pravi čas, da je vreme da se krene sa novim projektom i logično je da će se posle ove epizode „Sinsinatija u Njujorku“, sada ostrviti na njih.

Federer i Nadal nisu na njihovoj strani, Endi Mari je nekako ambivalentan, čeka se reč bitnih imena iz Top 10.

Ništa neočekivano, za Novaka je važno da je precrtao Sinsinati, da je na redu US Open. Za broja jedan sve ide po planu, po protokolu, što bi se reklo.

Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

MISIJA SINSINATI – PRECRTANO

Malo ko je do pre nekoliko nedelja verovao da će tenisa uopšte biti, pa i u to da će Novak Đoković igrati na ovoj skraćenoj američkoj turneji.

Kada je ipak prelomio da to uradi, kada je postalo jasno da će, u odsustvu Nadala i Federera, ipak neko od članova „velike trojke“ preći Atlantik, nije bilo druge za Novaka već da – osvoji titulu.

Taj teret favorita, koji je imao na leđima, nosio je uspešno, kao i bezbroj puta do sada. Mada je konkurencija bila prilično jaka, a nepoznanica previše.

Pre svega oko toga u kakvoj će biti formi, kako će se snaći u ambijentu bez publike na tribinama i koliko će morati snage da uloži da bi došao do 35. masters trofeja.

Suma sumarum – bio je ovo izazovan turnir za svetskog broja jedan u koji je morao da uloži maksimum napora da bi ga osvojio.

Brojke su fantastične – osim što mu je ovo bio 35. masters, čime je izjednačio rekord Rafe Nadala, što je po drugi put zaokružio „Zlatni masters“ ciklus i osvojio 80. pehar u karijeri, Novak je produžio seriju bez poraza u 2020.

Od početka godine odigrao je 23 meča, sve je dobio, a ako se računaju i tri s kraja prošle sezone i završnog turnira Dejvis kupa u Madridu, ima skor od 26-0.

Može li ovo biti sezona bez poraza? Ništa nije isključeno kad je Novak u pitanju, što se pokazalo i u proteklih sedam dana u Njujorku.

„Pokušavam da izvučem maksimum iz svoje karijere, da iskoristim ovo vreme kada osećam da sam fizički, mentalno i emotivno na vrhuncu, kada igram možda i svoj najbolji tenis ikad. To što sam neporažen ove godine daje mi orgomno samopouzdanje pred svaki meč“, rekao je Novak posle finala Sinsinatija.

Novak Đoković vizir
Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

JAČI OD POVREDE I BOLESTI

Kao i mnogo puta do sada, Novak je morao da se bori ne samo sa rivalima sa druge strane mreže, već i sa povredom.

Zdravstveno, ove nedelje, nije bio najbolje – desila mu se pred sam početak turnira povreda vrata, na treningu, bezazleno reklo bi se.

Ipak, ona mu je od početka do kraja zadavala dosta muka, imao je nelagodnost posebno prilikom servisa, kada bi bacao lopticu i česte masaže i medicinska pomoć fizioterapeuta, bili su neophodni.

To je davalo rezultat, iz dana u dan je bio sve bolje, ali to nisu bile jedine nedaće.

U polufinalu protiv Španca Roberta Bautiste Aguta imao je stomačne tegobe, pojavili su se grčevi, uzimao je tablete, na kraju, u 11. gemu seta odluke je i povratio!

Nije mu to smetalo da pobedi, da prosto zbriše Španca u taj-brejku sa 7:0 i da se svi u njegovoj loži zapitaju, „pa odakle sad ovo?“

Jednostavno, tako je kad igrate sa Novakom. Možete da zamislite kako je onda njegovim protivnicima koji i kada misle da ga imaju na konpcima i kad im deluje da je grogiran, obično „popiju“ nokaut kad se najmanje nadaju.

Bautista Agut to najbolje zna.

„Ne znam šta je to u mojoj igri što ga čini da se muči dok igramo, ne mogu to da kažem. Mislim da sam i sad bio dobar. Ali znate…On je sjajan takmičar, veoma dobar igrač“, rekao je Španac posle meča.

Novak Djokovic
Foto: AP Photo/Frank Franklin II

FORMA PRED US OPEN

Za očekivati je bilo da vidimo dosta socilacija u Novakovoj igri posle pauze od pet i po meseci.

Ako ne računamo egzibicije na Adrija turu, ovo su ipak bili prvi takmičarski mečevi za broja jedan još od kraja februara i trijumfa u Dubaiju.

Imajući na umu da se mučio sa lakšom povredom, tako nešto je i bilo normalno, jer nikako nije uspevao da od početka do kraja igra u onom svom prepoznatljivom, pobedničkom ritmu.

Zato je bilo plima i oseka u njegovoj igri, mučenja sa servisom (verovatno zbog vrata), slabijeg rada nogu i nedovoljno brzog nameštanja na pojedine udarce, padova koncentracije (5:2 protiv Bautiste Aguta u setu odluke, pa pobeda tek u taj-brejku).

Ipak, ovaj i ovakav Sinsinati bio je zlata vredan Novaku, ne samo na rezultatskom, već pre svega na planu igre.

Ima četiri meča u nizu, mogao je da oseti teren, lopticu, atmosferu igranja bez publike, bio je dovoljno testiran što je jako važno pred nastup na grend slemu gde se igra u tro dobijena seta.

Bilo bi idealno da je fizički bolje, da ga ne muči vrat i da su mu dali dan više da se pripremi i odmori za US Open, ali nisu. I to nije neočekivano.

Možda je i to „mala osveta“ Amerikanaca za pokretanje ove inicijative oko nove asocijacije.

Za sada, Novak vodi sa 1:0. Dobije li i i US Open, biće to velikih 2:0. Samo, čeka ga mnogo prepreka i toga je i sam svestan.

Kako god bilo, teniska oluja je nad Njujorkom. Munje i gromovi, strast i ljutnje, političke igre i igre na terenu i oko njega…Čeka nas jedan jako uzbudljiv i neizvestan US Open.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare