Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Šta se, zapravo, dešava sa Rafaelom Nadalom? Pitanje je koje postavljaju svi ljubitelji tenisa nakon fijaska na prvom turniru nakon dva meseca.

Španac je često govorio da obožava da igra na betonu, iako je i te kako poznato da je šljaka njegova podloga. Ipak, na prvom turniru nakon sezone na šljaci (pa i travi koju je preskočio), Nadal je doživeo ozbiljan udarac.

U drugom kolu Vašingtona ga je savladao Lojd Haris, 50. igrač sveta, sa 6:4, 1:6, 6:4, a pitanje svih pitanja je šta se sa njim dešava.

PROČITAJTE JOŠ

Nakon za njega šokantnog poraza od Novaka Đokovića u polufinalu Rolan Garosa (tek treći poraz u karijeri na turniru koji je osvajao 13 puta) kao da se samopouzdanje Španca ozbiljno poljulalo.

Najpre je odlučio da se povuče sa Olimpijskih igara i Vimbldona, a onda i potpuno iz javnosti.

Vratio se u Majorku i sa suprugom Ćiskom Pereljom punio baterije kopirajući Novaka. Šetali su po prirodi i uživali u retkim privatnim momentima bez obaveze poslednjih godina.

Španac je retko objavljivao i slike na društvenim mrežama uz par izuzetaka poput onog kada je podržao fudbalere Španije na Evropskom prvenstvu uz bezalkoholno pivo.

Nadal se vratio na Akademiju i tamo vredno trenirao i pripremao se za sezonu na betonu. Sparingovao je sa nekoliko poznatih igrača poput Alehandra Davidoviča Fokine, koji je kasnije poražen od Đokovića na Olimpijskim igrama.

Ipak, da se nešto dešava sa Špancem videlo se i u promeni ponašanja. Na govoru u Akademiji je pokazao da iz glave ne može da izbaci meč u Parizu.

„Ovo nije bio dobar početak, ovo je kao moj poslednji meč na Rolan Garosu“, našalio se na svoj račun Rafa.

Očigledno je taj poraz više puta vraćao u mislima, a sada se koncentrisao na to da Novaku pokvari planove u Njujorku od 30. avgusta do 12. septembra. Srbin bi osvajanjem US Opena mogao da dođe i do „Kalendarskog slema“ što nije viđeno od 1969. godine i Roda Lejvera.

Nadal kao da se povukao kako bi sve podredio tome da u vrhunskoj formi sačeka početak septembra, kako bi uspeo da prekine Novakovo pisanje istorije.

I da mu je Novak na pameti svedoči i potreba da makar malo javno zakomplikuje život Novaku.

„Kralj šljake“ je odlučio da prokomentariše trenutak kada je Đoković u meču za bronzu protiv Pabla Karenjo-Buste (6:4, 6:7(6), 6:3) bacio reket u tribine.

„Cenim Novakovo izvinjenje zbog bacanja reketa, ali bi trebalo izbegavati takve situacije. Pogotovo ljudi koji su, poput njega, uzor deci. Novak je prvi reket sveta, jedan od najboljih u istoriji… Sreća pa nije bilo nikoga na tribinama i što se ništa više nije desilo“, rekao je Nadal.

Razume Španac da se takve stvari dešavaju povremeno, ali ipak nije za to.

„Trebalo bi ih izbeći. Ne šalje se tako lepa slika u svet. Čudno je da neko toliko uspešan ima potrebu da odreaguje na taj način. Mada, Novak je veoma takmičarski nastrojen, zato i reaguje na taj način“, završio je Nadal.

Španski teniser nije polomio nijedan reket u karijeri u zvaničnim mečevima, bije ga glas da je izuzetno skroman i umeren, a njegovo ponašanje na terenu umnogome je odredio njegov trener i stric Toni.

Ovakvo iskakanje Nadala iz šablona kojeg se drži od početka karijere svedoči da je ozbiljno poljuljan. Ipak, pravi način da se vrati bilo bi velika pobeda. Osvajač 20 grend slem pehara i 36 mastersa veruje da nije rekao poslednju reč, ali je svestan da sada zbog godina (35) mora mnogo više da se štedi.

Najvažniji odgovor znaćemo već 30. avgusta: Koliko još zapravo može Nadal i da li može do još jedne grend slem titule, možda i najvažnije svih vremena u tenisu.

Bonus video: Datunašvili sa bronzom i srpskom zastavom stigao u Beograd

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare