Novak Đoković i Rafael Nadal
Foto: EPA-EFE/RITCHIE TONGO

Do kraja teniske sezone nije oštalo još mnogo, svega nekoliko turnira. Na njima ćemo dobiti i odgovor kakav će biti rasplet sezone i konačan poredak na ATP listi. S tim što je Novak Đoković ima sve konce situacije u svojim rukama.

Ako bismo finiš sezone gledali kako neku vrstu starta trke u Formuli 1, onda možemo da kažemo da je Đoković, bez obzira na to što nije osvojio titulu u Beču i dalje na pol poziciji.

PROČITAJTE JOŠ:

Ni taj šokantan četvrtfinalni poraz od Italijana Lorenca Sonega ne menja suštinu stvari da će Novak, ako se ne desi neko veliko čudo, po šesti put završiti godinu kao najbolji teniser sveta i po tome se izjednačiti sa Amerikancem Pitom Samprasom.

PROČITAJTE JOŠ: Đoković: Tužan dan za sve, Amfilohije je bio veliki borac

I da odmah bude jasno, Novak koji je posle Beča povećao prednost nad Nadalom na 1.980 bodova, će i u slučaju da više ne dobije nijedan meč do kraja sezone, znači na jedinom preostalom takmičenju za njega, ATP Tur finalu u Londonu, imati minimalno 11.630 poena.

To je više od maksimuma za Rafaela Nadala (11.590), osim ako Španac kojim čudom ne zatraži vajld kartu za turnir Serije 250 u Sofiji, koji se igra između Pariza i Londona, u nedelji od 8. do 14. novembra.

Ukoliko šampion Rolan Garosa to učini i osvoji u Bugarskoj titulu, faktički pobedi sve mečeve do kraja sezone, Novaku bi i dve pobede u Londonu definitivno zagarantovale prvu poziciju na kraju godine, ali jedno je jasno – svaki poraz Nadala, makar i jedan u grupi u Londonu, za njega bi bio kraj nada o poziciji jedan.

Foto: EPA-EFE/JULIEN DE ROSA

Koliki je to posao za Rafu, najbolje svedoči podatak da on u svojoj kolekciji titula nema nijedan dvoranski Pariz, ali što je za igrača koji ima 20 grend slemova još neobičnije – nema titulu ni na završnom ATP Tur finalu.

O tome da je velika verovatnoća da neće igrati u Sofiji, tek ne treba trošiti reči, jer ako ne zatraži vajld kartu, sve je u trci za prvo mesto gotovo.

Na njemu je da prelomi šta mu je prioritet. Novaka, kako je to nedavno rekao, to uopšte ne zanima. On je svoje ciljeve u ovom momentu već ostvario.

Biće ipak da Nadala u završnici sezone pre zanima nešto drugo – ne konkretno da osvoji neku od dve titule koje mu nedostaju u kolekciji, već da obezbedi poziciju broj dva iz još jednog razloga.

Tako bi u žrebu za Australijan open izbegao mogućnost da se sa Novakom Đokovićem sastane pre eventualnog finala, a to nije mala prednost.

Ipak, ono što je evidentno je da će Rafa morati da gleda i iza sebe, jer će u finišu sezone imati motivisanog šampiona US Opena, Dominika Tima, koji će nastojati da mu preotme tu drugu poziciju.

Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Rafa će ipak u tu trku ući sa priličnom prednošću od 725 poena u odnosu na Austrijanca, što nije malo, ali će, svejedno, morati da igra maksimalno dobro, što nije bio čest slučaj kada je reč o teniseru sa Majorke na kraju sezone.

Tim, koji je u Parizu prošle godine osvojio 90 poena, može maksimalno da dobije novih 910 u glavnom gradu Francuske i još 700 u Londonu, pošto je tamo prošle godine kao finalista (izgubio od Stefanosa Cicipasa), osvojio 800 poena. Dakle, maksimalno 1.610 novih poena.

Austrijanac maksimalno može da ima 10.645 poena na kraju sezone, tako da mora da se nada ranim porazima Nadala u Parizu i Londonu, ako želi da bude u konačnom zbiru ispred njega.

Kako god bilo, trka će pre svega zbog toga biti interesantna. Rafa Nadal će morati da se maksimalno potrudi kako bi na startu trke za titule i bodove na početku 2021. bio ispred Austrijanca.

A tek u 2021. godini može da razmišlja o napadu na Đokovića koji će tako biti na odličnom putu da već u martu naredne godine štiklira još jedan rekord – po ukupnom broju nedelja na vrhu ATP liste.

ATP LISTA

(stanje, 02.11.2020.)

Novak Đoković 11.830

Rafael Nadal 9.850

Dominik Tim 9.125

……….

Turniri do kraja/Maksimum poena

Pariz 1.000

Sofija 250

ATP  finale 1.500

………………

Minimum/maksimum

Novak (minimum) 11.630

Nadal (maksimum) 11.590*

Tim (maksimum) 10.645

* ukoliko Nadal ne reši da igra u Sofiji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare