Foto: EPA/JOE CASTRO

Trener Serene Vilijams, Francuz Patrik Muratoglu, pozvao je čelnike teniskih organizacija da pronađu rešenje kako da pomognu finansijski igrače koji nisu u elitnoj grupi.

Poznato je da je prekid sezone negativno uticao na sve u tenisu, a posebno one igrače kojima su prihodi na turnirima jedini izvor finansiranja.

Tako su iznenada ostali bez posla i praktično bez mogućnosti da zarade, pa Muratoglu apeluje na ATP, WTA i ITF da hitno pronađu rešenje.

On je u pismu koje je uputio teniskoj zajednici rekao kako je situacija sa pandemijom koronavirusa pokazala koliko je tenis postao „disfunkcionalan“.

PROČITAJTE JOŠ:

„Za razliku od fudbalera ili košarkaša, teniseri nemaju fiksna godišnja primanja, oni su nezavisni i nemaju ugovore. Oni igraju i zarađuju za svoja putovanja. Plaćaju fiksne naknade svojim trenerima i drugom osoblju, dok njihove zarade zavise od broja dobijenih mečeva“, poručio je Muratoglu.

On kritikuje postojeću šemu i kaže da bi trebalo hitno pronaći rešenje kako bi i oni van top 50 dobro zarađivali.

“ Svakako, revoltiran sam time što recimo 100. ili niže rangirani igrač jednog od najpopularnijih sportova na svetu, kojeg prate milioni navijača, jedva može sebi da zaradi za život“, podvukao je Muratoglu.

Nedavno je i 375. igračica sveta, Sofija Šapatava pokrenula peticiju u kojoj traži da ITF pomogne finansijski slabije igrače u ovoj situaciji.

Sezona je u prekidu do polovine jula i ATP i WTA trenutno rade na tome da pronađu rešenje kako da se sve nastavi i pomogne igračima koji su zaista najviše pogođeni pandemijom koronavirusa.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram