Novak Djokovic
Novak Đoković Foto:REUTERS/Asanka Brendon Ratnayake

Prvi grend slem sezone i najveći turnir u ovo doba godine, pao je u potpuno drugi plan. Umesto o tenisu i borbi za trofej, ceo svet se bavi skandalom sa Novakom Đokovićem i njegovom deportacijom iz Australije.

Nikoga u ovom trenutku ne zanima ko će svoje ime upisati u istoriju osvajanjem Australijan opena, jer je desetodnevna ujdurma sa najboljim teniserom planete tenis stavila u drugi plan i zadala mu još jedan udarac od kojeg će se teško oporaviti.

Iako pričamo o zlatnom dobu tenisa u kojem na papiru gledamo tri najveća igrača svih vremena, realnost je malo drugačija. Tenis je već neko vreme u krizi i nalazi se na ozbiljnoj prekretnici, a naredni period bi mogao da definiše budućnost belog sporta.

PROČITAJTE JOŠ

Činjenica da Đoković, Federer i Nadal već dve decenije vladaju svetskim tenisom sa sporadičnim bljeskom pojedinih tenisera učinila je sport jednim od najpopularnijih na svetu, ali je isto sa druge strane njihova dominacija ostavila traga na ostatak tura jer su mnogi mladi igrači nestajali posle brojnih neuspeha da ih skinu sa vrha.

Međutim, dok je zvezda velike trojke sijala, nikoga nije bilo briga za to.

Ali, već neko vreme traje ozbiljan zalazak trojice najvećih.

Federera u takmičarskom smislu nema već dve godine na ozbiljnoj sceni. Poslednji ozbiljan rezultat bilo je epsko finale Vimbldona protiv Đokovića, uskoro će i dve godine godine od poslednje osvojenog trofeja, a sledi mu od sredine februara i veliki pad na listi, na minimum 30. mesto.

Rafa je izgubio i na pariskoj šljaci, a usledile su i povrede koje su ga sklonile sa terena i koje u ovoj fazi karijere predstavlaju ozbiljan udarac. Novak Đoković je sa druge strane u razultatskom smislu na vrhuncu i u pohodu na istoriju, ali dešavanja iz Melburna stavljaju sve pod veliki znak pitanja.

Foto: EPA-EFE/NIC BOTHMA

Sve veći broj zemalja za ulazak traži kao obavezan uslov potvrdu o vakcinaciji, a iz ove perspektive srpski teniser ne deluje kao neko ko bi promenio stavove i primio vakcinu.

To znači da bi u narednom periodu mogao da postane pravi luksuz da ga gledamo na nekom turniru.

Odlazak velike trojke samo je jedan deo problema.

Skandal sa Đokovićem ima i širu pozadinu.

Srpski teniser je nedavno započeo bitku za bolji položaj svojih saigrača i bolju raspodelu novca, a time je dirnuo u osinje gnezdo. Potkačio je establišment podređen samo najboljima i najbogatijima u želji da sistem učini pravednijim i sebi natovario veliko breme na vrat.

Novak na stranu, ali to je otvorilo brojne teme koje su počele da polarizuju teniski svet i da mnoge probleme izvlače na površinu. To nužno nije loše, ali je kvaka u tome što se malo toga rešava.

Činjenica da su se tek pojedinci stidljivo stali na Novakovu stranu tokom borbe za odobravanje vize samo pokazuje da ne postoji kritična masa da se promene sprovedu iako se točak zakotrljao.

Australijan open je zbog toga platio cenu. Pored sramote koja je pala na turnir, javio se i problem sa smanjenim interesovanjem, željom navijača da refundiraju novac koji su dali za karte i pad gledanosti televizijskih prenosa.

Đoković je jedan od razloga, ali je činjenica da i nedostatak novih zvezda i harizmatičnih šampiona utiče na takvu situaciju. Zverev se nosi sa optužbama za silovanje, Kirjos je zanimljiviji zbog stvari van terena, a Medvedev se nikada nije trudio da bude miljenik publike.

Foto: Tanjug/AP Photo/Tertius Pickard

Tu je još jedna stvar koju ne treba zanemariti.

Tenis je kroz istoriju bio sport aristokratija iz zemalja takozvanog zapadnog sveta. Kada se pričalo o najvećim šampionima, govorilo se o teniserima iz SAD-a, Australije, Španije, Francuske…

Danas ATP tur predvode, Srbin, Rus, naturalizovani Nemac kojeg u Nemakoj ne vole,  Grk, pa opet Rus… Shvatate obrazac.

Komercijano i kapitalistički nastrojen koncept modernog profesionalnog sporta traži likove i heroje na kojima može da zaradi, a kompleks kulturnog Zapada i varvarskog Istoka trpi samo one koje dolaze iz prvog miljea.

Tu je i problem sa novom publikom. Tenis ume da potraje, da se mečevi oduže, a najjači turniri donesu previše izvesnih mečeva u svojoj prvoj fazi, a novi konzument želi da bude kratko, dinamično, uzbudljivo.

Zato se sve glasnije priča o promeni formata mečeva, rade se eksperimenti i testira odjek u javnosti. Tu se postavlja pitanje kako će tenis da pomiri svoj tradicionalni deo kojeg se često drži kao pijan plota sa potrebom za modernizacijom.

U ovom trenutku ne deluje da iko zna šta treba sad da se radi, a tenis će najviše da trpi zbog toga.

BONUS VIDEO Đoković opsovao „sočno“, sudija ga razumeo i kaznio

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare