Foto: EPA-EFE/Antonio Lacerda, Dubreuil Corinne/ABACA / Abaca Press / Profimedia, Martin KEEP / AFP / Profimedia

Iz godine u godinu se mediji širom sveta takmiče u predviđanjima ko će uspeti da dođe do vrha pored "Velike trojke". Iako su ušli u veteranske godine Rafael Nadal i Novak Đoković ne prestaju sa dominacijom, ali su se sada istakla trojica koji bi trebalo da budu nosioci tenisa u godinama koje slede.

Najnovija senzacija je svakako Karlos Alkaraz kome se predviđa da bi u sledeće tri godine mogao da dođe i do prvog mesta na svetu. To nikako ne čudi jer brzo napreduje, ali deluje da se i dalje za sve pita Đoković.

PROČITAJTE JOŠ

Alkaraz je postao najmlađi od svih aktivnih igrača koji je ušao u Top 20. Na sva zvona se najavljivala mogućnost da Španac postane deo samog teniskog krema, a to ga nije nimalo omelo u nameri da u Rio de Žaneiru osvoji titulu.

„Iskreno ne mogu da poverujem. Bila je ovo sjajna nedelja i igrao sam na odličnom nivou. Ovo je prvi turnir za mene na šljaci nakon dosta vremena, srećan sam sa izdanjima koje sam imao čitave nedelje. Osećam se fantastično sada“, rekao je Alkaraz.

Turnir u Brazilu ima posebno mesto u karijeri Alkaraza jer je upravo ovde kao 16-godišnjak upisao i prvu ATP pobedu (tada je bio 406. na rang listi).

Do prve ATP titule je stigao u Umagu 2021. godine sa zavijenom desnom rukom zbog problema sa laktom (73. mesto na svetu). Na US Openu je prošle godine napravio čudo trijumfom nad Stefanosom Cicipasom u trećoj rundi nakon maratona od pet setova (6:3, 4:6, 7:6(2), 0:6, 7:6(5)), a onda je za kraj godine u Milanu osvojio turnir za mlade teniske nade.

Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

On je trijumfom u Brazilu postao i rekorder među aktivnim igračima na ATP turu. Naime, postao je najmlađi igrač u Top 20 od svih koji i dalje nastupaju.

Uradio je to sa 18 godina i devet meseci, dok je sunarodniku Nadalu trebalo mesec dana više da dođe do vrha. Rišar Gaske je to uspeo da uradi sa 19 godina i dva dana, dok je još jedna velika teniska nada Feliks Ože-Alijasim to uradio sa 19 godina i 11 dana.

Đoković je ušao u Top 20 sa 19 godina i četiri meseca. Jedna pomalo šaljiva statistika kaže i da Alkaraz sada ima više titula na šljaci na turnirima 500 nego Rodžer Federer i Đoković zajedno.

Ipak, jedna druga koja otkriva mnogo više svedoči kakvo je zapravo čudo (koliko god da je kliše ovo određenje) mladić koji je rođen u El Palmaru, selu do Mursije. On trenutno ima 2.061 ATP poena, dok svi ostali igrači koji imaju 18 godina ili manje imaju 1.567. Toliko je odskočio od svoje generacije već sada.

Kanadski vunderkind

Feliks Ože-ALijasim je sjajno krenuo u ovoj godini i samo je nastavio tamo gde je stao u završnici prošle sezone. Za tako mladog tenisera, to je već ozbiljan kontinuitet i pokazatelj da se ne radi o trenutnom bljesku već o stvaranju jednog ozbiljnog igrača.

Iza uspona mladog Kanađina u ovom trenuku stoji Toni Nadal koji je od trenutka kada ga je preuzeo vidno unapredio njegovu igru.

O Špancu se manje-više odavno sve zna.

Bio je ključan čovek u stvaranju jednog od najboljih tenisera svih vremena Rafaela Nadala, sa kojim je zajedno godinama bio na samom vrhu, pre nego što su odlučili da je došao trenutak da se rastanu.

Ože-Alijasim je postao profesionalac sa 16 godina i krenuo da igra seniorske turnire. On je prvi čelendžer osvojio 2017. godine i postao prvi šesnaestogodišnjak posle 2009. godine da se u tom uzrastu okitio titulom na ovom nivou knakon što je to uradio Bernard Tomić. Do kraja godine je osvojio još jednu čelendžer titulu i postao najmlađi igrač koji je uspeo da uđe u prvih 200. posle Rafaela Nadala i drugi kojem je pošlo za rukom da u debitantskoj sezoni uzme više od jedne čelendžer titule posle Rišara Gaskea.

U 2019. godini postao je najmlađi finalista nekog turnira iz serije 500 kada ga je u Riju pobedio Laslo Đere, da bi već u Indijan Velsu zabeležio i svoju prvu Top 10 pobedu protiv Stefanosa Cicipasa. Te godine je odigrao još nekoliko sjajnih turnira, a pale su i prvve pobede na grend-slemovima.

U godini koju je obeležio početak pandemije, odigrao je tri finala, a sve je zapravo bila priprema za ono što je sledilo po dolasku Nadala i drugoj polovini prošle godine.

Iako je Nadal trebalo da ga pripremi za šljaku, tek su počeli zajedno da rade, pa je prvih dva meseca njihove saradnje prošlo bez ozbiljnijeg rezultata.

Foto: EPA-EFE/SANDER KONING

Onda je usledila pobeda protiv Federera na turniru u Kvinsu i prvo grend-slem četvrtfinale na Vimbldonu gde ga je posle velike borbe pobedio Mateo Beretini u pet setova iako je Kanađanin dva puta vodio.

Posle nešto slabijih rezultata tokom leta, Kanađanin je napravio sjajan rezultat u Njujorku na US Openu.

Nakon četvrtfinala u Vimbldonu, sada je otišao korak dalje i stigao do polufinala gde nije imao šanse protiv Medvedeva.

Ipak, to mu je donelo plasman u top 10 i veliku količinu sampouzdanja, prva dva meseca ove godine to na najbolji način pokazuju.

Sa Kanadom je osvojio ATP Kup, pa stigao do četvrtfinala Australijan opena gde je posle velike borbe i pet setova ponovo bolji bio Medvedev.

Fenomenalna igra i titula na turniru serije 500 u Roterdamu gde je rutinski pobedio Stefanosa Cicipasa, samo su pokazali da je u velikom uzletu.

Italijansko čudo koje stvara Novakov trener

Janik Siner ima samo 20 godina, a već neko vreme je poznato tenisko ime, trenutno je jednu poziciju lošije plasiran od Feliksa Ože-Alijasima i zauzima 10. mesto rang liste.

Postao je profesionalac još 2018. godine, a radi pod budnim okom Rikarda Pjatija od 12. godine. Ukoliko vam je ime ovog trenera zazvučalo poznato, da to je isti strateg koji je sarađivao sa Novakom Đokovićem u tinejdžerskim godinama.

„Mislim da je to bio pravi izbor za mene, ali mama i tata su mi puno pomogli i bez njih ne bih uspeo“, rekao je Siner nakon selidbe u trening centar Pjatija.

Ipak, od februara ove godine je prekinuo tu saradnju i poeo da radi sa Simoneom Vagnocijem, bivšim trenerom Marka Čekinata. Rizičan potez koji bi mogao da mu odredi karijeru.

Siner ima nekoliko sličnosti sa Novakom, pa i to da je dugo razmišljao da postane skijaš. Ipak, po stilu igre više liči na Rodžera Federera zbog elegancije, a ne čudi što je kopirao svog idola.

Džom Mekinro mu je odavno prognozirao nekoliko grend slem titula, još kada je imao samo 18 godina. Baš kao i Alkaraz skrenuo je pažnju na sebe kada je osvojio Završni masters na turniru igrača sledeće generacije.

Igrao je promenljivo prethodnih godina na grend slem turnirima, pa je tokom 2021. godine stigao do četvrte runde na Rolan Garosu i US Openu, ali je na Australijan openu i Vimbldonu ispadao u prvoj rundi.

Ove godine je stigao do četvrtfinala u Melburnu, gde je Stefanos Cicipas slavio osvojivši sva tri seta. Ipak, 2021. godine je uspeo da dođe i do prvog masters finala u Majamiju (prvi turnir bez „Velike trojke“ posle dugo vremena), a tamo je slavio Hurbert Hurkač sa 7:6(4), 6:4.

Uz njih trebalo bi pomenuti još dvojicu tenisera Brendon Nakašima, američki teniser koji radi sa Dušanom Vemićem, te Lorenco Museti koji je pokazao da bi mogao da bude stalni član Top 30 ukoliko ga mimoiđu povrede.

BONUS VIDEO Bacanje novčića pred početak meča Đokovića i Musetija

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar