Foto: EPA-EFE/MICHAEL DODGE

Pandemija koronavirusa ne popušta, a to znači nove nevolje za svet sporta i posebno, tenisa.

Otkazan je Vimbldon, Rolan Garos je pomeren za jesen, održavanje US Opena je posle otkazivanja Rodžers kupa u Montrealu, pod velikim upitnikom. U ovom momentu, niko u svetu tenisa nema odgovor na pitanje kada će se igrati.

Na gubitku su svi, najviše igrači, posebno oni koji žive od toga, a onda i svi ostali, organizatori, sponzori i na kraju krajnji konzumenti u celoj priči – teniska publika sa svih meridijana.

U situaciji kada su bukvalno svi paralalisani i u neočekivano dugotrajnom karantinu, traže se rešenja kako prebroditi ovu situaciju i kada se sve bude nastavilo, izaći sa što manje problema.

Ideja nema dovoljno, i otuda je predlog Australijanca Džona Milmana proteklih dana zavredio pažnju.

Interni tenis: Država protiv države

Džon Milman; Foto: EPA-EFE/LYNN BO BO

Milman je momak koji je trenutnio 43. na svetskoj rang listi najboljih tenisera, ali je svakako u samom vrhu kada su u pitanju igrači velikog srca.

Milman je igrač koji je prošao put teniskog klatna, od opskurnih azijskih čelendžera, kada nije imao novca ni za taksi do hotela, do velike scene i pobede nad Rodžerom Federerom u osmini finala US Opena 2018. godine.

I zna dobro šta govori, kao neko kome je karijera visila o tankom koncu, posle dvostruke operacije ramena i prepona, stalno je morao da prolazi veliki put od dna ka vrhu i obratno.

PROČITAJTE JOŠ

Milman je, primetivši da se Australija, mnogo bolje od nekih drugih zemalja, snalazi sa pandemijom koronavirusa, dao smeo predlog, da se uskoro, kada se steknu uslovi, tamo počne igrati.

I ne bilo kako – osmislio je čitav sistem u kojem bi se takmičile sve australijske države, Viktorija, Kvinslend, Novi Južni Vels, Tasmanija, Severna, Južna i Zapadna Australija.

Sve to je pustio kroz objavu na društvenim mrežema.

„Ako se Australija oporavi pre nego što je ATP tur spreman ponovo da krene, mislim da imamo jedinstvenu priliku da povećamo interes domaćih navijača za tenis. Umesto da imamo turnire sa novčanim nagradama, zamislite nešto potpuno drugačije, recimo međudržavno takmičenje?“, priča Milman i dodatno objašnjava:

„Timovi bi bili izmešani i sastojali bi se od: dva legendarna igrača (jedan muški, jedan ženski), šest aktivnih igrača (po tri muška i ženska) i dva juniorska (dečak i devojčica). Singl, dubl, miks dubl, sve bi se igralo i uz drugačiji način računanja rezultata. Tako igrači dobiju garantovan novac koji će im pomoći da se oporave od krize, a publika dobije drugačiji format tenisa od onog koji je gledala do sada“, predložio je momak iz Brizbejna.

Foto: EPA-EFE/DAVE HUNT

Dobrobit za sve kad nema turnira

Milmanova ideja je, ako ništa drugo, revolucionarna i zaista interesantna, i njen cilj je da se stvari pokrenu sa mrtve tačke.

Želja je da se igrači, koji nedeljama unazad ne mogu da treniraju kako bi želeli, dobiju takmičarski ritam koji je izgubljen naglim prekidom sezone.

Oni bi tako dobili priliku, makar i na ovaj način da sačuvaju taj takmičarski žar i izazov igranja za nešto, makar i simboličnu nagradu i novac koji bi im pomogao da prebrede krizu u momentu kada je sezona suspendovana.

Takođe, to bi bilo dobro i za publiku, koja, ako ne može da prisustvuje događajima, što naravno zavisi od procene same Vlade i države, onda može barem da prati mečeve u televizijskim prenosima.

Za očekivati je da će mere u pojedinim državama biti sve labavije i fleksibilnije, i treba biti spreman da se i na ovaj način pomogne teniserima i teniserkama.

Foto: EPA-EFE/DAVE HUNT

Oprez u forumima

Milman je dao predlog, ali još nije dobio zvaničan odgovor Tenis Australija i direktora Krega Tajlija.

Selektor Dejvis kup tima Australije, Lejton Hjuit, podržao je Džonov predlog, baš kao i igrači i igračice, Aleks de Minor, Džon Pirs, Aleks Bolt, Kejsi Delakva i Rene Stabs.

Tajli je, sa zada, uzdržan, što je donekle i razumljivo.

„Imamo tim ljudi koji se bavi ispitivanjem raznih opcija i igranje pod različitim scenarijima. Obradovao nas je entuzijazam naših igrača, trenera, navijača u celini. Džon i ostali su spremni da se vrate na teren i igraju ponovo, kada to bude bilo sigurno. Kada dođe vreme, daćemo svoje predloge, jer znamo kakav je apetit za tenisom među našom publikom. Kako će takmičenja izgledati, zavisiće od restrikcija u oblastima, jer je sigurnost svih u teniskoj zajednici naš prioritet. Poslednje što nam treba je da se uperi prstom u tenis kao u nešto što može da proširi infekciju“, zaključio je Tajli.

Ako ništa drugo, Milmanov predlog je inicijalna kapisla za sve. Jasno je da će tenis na globalnom nivou krenuti među poslednjima, kada budu ukinite sve restrikcije u avionskom saobraćaju.

Dotle, dok se ne sredi situacija na ATP i WTA Turu, treba razmisliti o tome da se organizuju interna takmičenja koja bi mnogima u teniskoj zajednici bila od velike koristi.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram