Danil Medvedev
Danil Medvedev; Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Još jednom će sportisti platiti cenu političkih odluka. Još jednom publika neće moći da gleda najbolje na svetu.

Čuveni američki list „Njujork tajms“ preneo je da ruski i beloruski teniseri neće moći da se takmiče na Vimbldonu, tačnije da će sa njega biti izbačeni zbog rata u Ukrajini, što je sam turnir vrlo brzo ozvaničio.

PROČITAJTE JOŠ

Vimbldon je tako postao prvi turnir koji je suspendovao individualne tenisere i teniserke. Naime, Dejvis kup i Bili Džin King kup jesu izbacili Rusiju i Belorusiju iz takmičenja, ali su igrači mogli da se takmiče na ATP i WTA turu bez zastave zemlje pored svog imena.

Kristofer Kleri, čuveni američki novinar, dobio je potvrdu jednog visokog teniskog zvaničnika koji je potvrdio odluku Vimbldona, a želeo je da ostane anoniman. Na Vimbldonu neće moći da se takmiče Danil Medvedev, koji je nakratko bio i najbolji teniser sveta, te Andrej Rubljov, Aslan Karacev, Anastasija Pavličenkova, Arina Sabalenka, Viktorija Azarenka, Karen Hačanov…

Očekivalo se da odluka bude saopštena 26. aprila, na prvom obraćanju ovog turnira za ovu godinu, ali je usledila već juče. Vimbldon je na programu od 27. juna do 10. jula.

Ovo je otvorilo vrata da ATP i WTA potencijalno promene odnos prema igračima iz ove dve države, a ostaje da se vidi da li će se menjati trenutni stav krovnih organizacija tenisa. Nije se dugo čekala reakcija iz Rusije, koja je bila očekivano oštra.

Danil Medvedev
Danil Medvedev; Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

„Samo takmičenje će trpeti zbog odstranjivanja ruskih tenisera. S obzirom na to da je Rusija jaka u svetu tenisa, naši teniseri su na vrhu svetske rang liste, sama takmičenja će pretrpeti udar zbog ove odluke. Neprihvatljivo je učiniti sportiste taocima nekih političkih predrasuda, političkih intriga i neprijateljskih akcija prema našoj zemlji“, bila je poruka Vlade Rusije koju je preneo portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Bez nacionalnih obeležja je do sada bilo moguće takmičiti se, ali bi moglo da se desi da Vimbldon samo započne novi talas.

Možda se odluči i ATP da promeni odnos prema igračima, što nikako ne bi bilo u interesu tenisa. Tenis nastavlja da sabotira samog sebe ovakvim odlukama. Na Australijan openu nije mogao da se takmiči Novaka Đoković, na Rolan Garosu verovatno nećemo gledati Medvedeva zbog povrede, a na Vimbldonu uz Danila verovatno neće biti ni Rubljova koji je član Top 10 igrača.

Tenis deluje kao da mrzi samog sebe, pa namerno zabranjuje teniserima iz vrha da se takmiče. Uostalom, kakva je situacija dovoljno govori činjenica da bi mogli da imamo samo dva aktivna grend slem šampiona na turu.

Foto: EPA-EFE/NIC BOTHMA

Rafael Nadal se još uvek oporavlja od povrede i trebalo bi da igra u Madridu od 1. maja, Novak Đoković hvata pravi ritam, Dominik Tim se vratio posle pauze od 10 meseci, Stan Vavrinka konačno počinje da igra… Istovremeno je Rodžer Federer van terena bar do Vimbldona, Huan Martin del Potro je otišao u penziju, dok je jedini preostali grend slem šampion Marin Čilić koji od početka godine igra znatno bolje nego prethodnih sezona. Alarmantno stanje za muški tenis.

Medvedev je najavio da će propustiti mesec ili dva jer je operisao kilu, a to se poklopilo sa njegovim planovima da ne zaigra na šljaci. Poznato je koliko ne voli šljaku, pa je verovatno tempirao taj trenutak da se skloni sa Tura.

Ovakvi potezi bi mogli da dovedu da Aleksander Zverev ni kriv ni dužan uz nekoliko dobrih rezultata (dobrih, ne odličnih) dođe i do vrha, ali se i dalje za sve pitaju Rafael Nadal i Đoković.

Ruski teniseri i teniserke se do sada nisu oglašavali tim povodom, ali će sasvim sigurno reagovati ukoliko se ispostavi da će nepravdu zbog mešanja politike u sport osetiti na sopstvenoj koži.

BONUS VIDEO Medvedev razgovara sa supervizorom i doktorom

Pratite nas i na društvenim mrežama: FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar