Foto: EPA-EFE/RITCHIE TONGO

Marijan Vajda nije više trener Novaka Đokovića i to je nešto sa čime se mnogi navijači neće pomiriti.

Ne bez razloga, Slovak je najuspešniji teniski trener svih vremena i jedini je koji može da se pohvali da je došao do 20 Grend slemova sa svojim štićenikom.

PROČITAJTE JOŠ

Odavno je prevazišao Tonija Nadala, koji je u jednom trenutku prestao da bude član stručnog štaba Rafaela (16 grend slem trofeja zajedno), a onda ga je slovački strateg prevazišao.

Kao trener Vajda nikada nije bio igrač u samom vrhu. Uspeo je da stigne do 34. pozicije na ATP listi i da osvoji dve titule, ali je svoje ime izgradio kao trener.

Počeo je 1996. godine kada je radio sa Dominikom Hrbatijem, a onda je radio i sa Karolom Kučerom od 2001. do 2005. godine, da bi od 2006. godine počeo da sarađuje sa Đokovićem.

Ipak, Vajda je jednom prilikom otkrio da nije želeo ni ga vidi Srbina.

„Uoči Rolan Garosa 2006. godine me je jedna agencija pitala da li sam zainteresovan da se sretnem sa Đokovićem u Parizu. Nisam znao mnogo o njemu, bio je 63. teniser sveta. Nisam želeo da idem i da dogovaram posao, previše sam putovao, ali sam doneo spontanu odluku da odem i da pokažem grad svojoj najmlađoj ćerki Nataliji. Imala je 11 godina u tom trenutku. Otišao sam da sretnem i Novaka. Ušao je u četvrtfinale Rolan Garosa, a već na turniru u Hertogenbošu sam bio njegov trener“, izjavio je Vajda.

Sve što je usledilo je istorija, Vajda je mnogo puta svoj privatni život i obaveze stavljao u drugi plan zbog saradnje sa Novakom, što je svojevremeno i vodilo do zasićenja iz ugla Slovaka.

Bio je kao drugi otac Đokoviću, nije bilo problema sa egom ni kada je Novak radio sa Agasijem ili Bekerom, kada je eksperimentisao mnogo puta u karijeri.

„Inicijalno kad sam počeo da radim sa Novakom, nije uspeo da dođe do broja 1 jer je dotle hteo da stigne prebrzo. Uvek je naglašavao da mora da radi naporno i da unosi kvalitet u treninge da bi dotle stigao. Ulagao je mnogo truda i znoja, razvijao se kroz bol i čak je bilo trenutaka kada nije verovao da će postati najbolji između 2006. i 2011. godine. Uvek sam verovao u postepeni napredak dok je Novak i sam verovao da može da dostigne potrebni nivo, kao 2011. kada se probio neverovatnom sezonom“, rekao je Vajda jednom prilikom.

Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

U jednom periodu karijere su napravili pauzu, a kada se Vajda vratio, sve je krenulo po starom.

Bio je opet deo tima od 2018. godine, pa je Novak munjevito vratio nivo igre kakav je imao pre povrede lakta.

Važna je bila i inicijativa da se Pepe Imaz isključi iz tima, uz malu korekciju ishrane.

Slovak je u saradnji sa još jednim povratnikom u stručni štab, kondicionim trenerom Gebhardom Fil-Gričom, uspeo da promeni Đokovića.

„Postarali smo se za to da jede mnogo proteina. Gebhard je intenzivno radio sa njime i mišićna masa brzo se vratila jer Novak ima odlično telo za sportistu, odlična mišićna vlakna idealna za tenis. Ipak, bilo je potrebno da ti mišići ojačaju. Iako je njegova ishrana uglavnom vegetarijanska, bilo je potrebno da unosi i neke životinjske proteine – bez njih jednostavno nije moguće. Zato je prilagodio i ishranu i uključio je više ribe pošto druge vrste mesa ne jede. Dobio je pravu ishranu i sada je čvrst, kompaktan, mišići su mu u savršenom stanju. Trenutno održava sve navike i radi sve što je potrebno kako bi bio šampion“, rekao je Vajda za slovački „Dennik Šport“ u julu 2018.

Marijan Vajda
Foto: Screenshot Youtube
Djoker Nole

Sada ne treba previše tragično ni doživljavati odlazak Vajde – mnogo puta nije ni bio fizički prisutan na važnim turnirima, a pomagao je Novaku i polako je prvu ulogu preuzimao Goran Ivanišević.

Slovak je bio član Novakovog stručnog štaba u 85 od 86 osvojenih titula zajedno. Vajda je rođen u Považskoj Bistrici 21. marta 1965. godine, a imao je iskustvo da kao igrač učestvuje i na Olimpijskim igrama u Barselonu 1992. godine, bio je kapiten Dejvis i Fed kup reprezentacije Slovačke.

Jednom u karijeri je samo dobio nagradu ATP za trenera godine (2018. godine), a dva puta mu je Olimpijski komitet Srbije dao nagradu za najboljeg trenera 2010. i 2011. godine.

U budućnosti, mnogo toga neće zavisiti ni od Vajde ni od Novaka, već od toga gde će Đoković moći da igra. U senci toga, ostaće ovo upamćeno kao najuspešnija saradnja u istoriji tenisa.

BONUS VIDEO Jirži Veseli posvetio Ukrajini pobedu nad Novakom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar