Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Novaka Đokovića su mnogi gledali "ispod oka" kada je govorio o režimu ishrane, jogi i psihologiji. Sada to mnogi primenjuju, među njima, i Rafael Nadal.

PROČITAJTE JOŠ

Novak važi za najfleksibilnijeg igrača na ATP turu, izvodi i nemoguće zahvaljujući sposobnosti da se istegne do krajnjih granica u proklizavanjima.

Svojevremeno je u anketi vrhunskih tenisera i označen kao najelastičniji igrač, iz ugla kolega poput Danila Medvedeva, Dominika Tima, Andreja Rubljova, Denisa Šapovalova, Matea Beretinija…

Posvećen je jogi i meditaciji, ali nije jedini. Čak je inspirisao mnoge kolege i to su mnogi javno otkrili.

Tako je francuska teniserka Aliz Korne nedavno izdala knjigu pod nazivom „Transcendencija: Dnevnik teniskog zavisnika“, u kojoj je opisivala metode koje koristi i koliko su joj meditacija i vizuelizacija pomogli.

Ona je istakla da je ključ u svemu tome bio upravo Novak Đoković.

„Novak je jednom pričao vizuelizaciji i ja sam pomislila kako to moram da probam“, objasnila je Korne kako je do toga došlo.

Ona je istakla kako se od tada sve promenilio i da joj je to pomoglo da se izbori sa intenzivnim stilom života koji živi kao profesionalna teniserka.

Jedan od najboljih igrača svih vremena Rodžer Federer takođe primenjuje ove tehnike, Andrea Petković i Miloš Raonić su takođe sledili Novaka, a Rafael Nadal je dugo imao otpor prema ovome.

„Ne radim ništa od toga da bih trenirao mentalnu čvrstinu. Nikakva joga, nikakvi psiholozi, bilo šta slično. Ja radim drugačije. Mene jakim čini svakodnevni napor, prisiljavam sebe svakog dana da radim sve stvari dobro, tako je od malih nogu i samo sam obavezao sebe da budem bolji“, rekao je Rafa u oktobru 2020. godine.

I baš sada, kada je van terena zbog povrede stopala, „kralj šljake“ se posvetio jogi.

Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

U poslednjem intervjuu, otkrio je „kako upravlja emocijama na terenu“.

Time je indirektno potkačio i Novaka Đokovića, koji je letos izlivima besa u Tokiju izazvao veliku pažnju i kritiku teniske javnosti.

Nije mu uspevalo da obuzda revolt zbog loše igre, na šta je i Rafa aludirao.

„U mom slučaju, radim jogu i meditaciju kako bih se istrenirao da kontrolišem svoje emocije u odlučujućim trenucima meča. Kada podignem reket, uvek uđem na teren sa pozitivnim stavom. Važno je biti siguran, čak i kada uslovi nisu idealni. Volim takmičenje i mogu da se kontrolišem na terenu. Nikada nisam slomio reket u trenutku emocija, nikad se nisam ponašao ludo. Nikada se ne žalim i ne odustajem. Ovo je moja filozofija sporta uopšte. Tako da kad igram golf ili fudbal sa prijateljima iz zabave, uvek dajem sve od sebe“, rekao je Nadal.

BONUS VIDEO Novakova imperija od Amerike do Srema

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar