Foto: EPA-EFE/Alejandro Garcia
Foto: EPA-EFE/Alejandro Garcia

Španija ne treba da brine, Nadal ima dostojnog naslednika, koji cilja prvo mesto

Španski teniser Karlos Alkaraz igra neverovatan tenis u 2022. godini, a brzinom svetslosti našao se u top 10 tenisera sveta.

PROČITAJTE JOŠ:

Alkaraz je u nedelju osvojio turnir u Barseloni i to na nesvakidašnji način. Najpre je u polufinalu savladao Aleksa de Minora sa 2:1, po setovima 6:7, 7:6, 6:4, nakon tri sata i 43 minuta borbe. Samo tri sata po završetku tog meča morao je da zaigra i u finalu, a sve to se desilo zbog ranijih pomeranja duela zbog kiše i vremenskih neprilika.

Međutim, mladom Špancu to uopšte nije smetalo, izgledao je sveže u meču za titulu i sa 2:0 (6:3, 6:2) počistio je sunarodnika Pabla Karenja-Bustu.

Alkaraz je na putu do titule pobedio i Stefanosa Cicipasa u četvrtfinalu, a nakon tog duela bilo je jasno da će ući među najboljih deset na svetu. Bilo je samo pitanje da li će osvojiti pehar, a pošto je to uradio od ponedeljka je i zvanično postao deveti igrač sveta.

Ono što je impresivno, a u isto vreme i začuđujuće je podatak da je Alkaraz ušao u top 10 na isti dan, sa istim brojem godina i na istom mestu kao i Rafael Nadal samo 17 godina kasnije. Iskusniji Španac je u Barseloni odneo pobedu 2005. godine sa 18 godina, a sve posle toga može se nazvati zlatnom istorijom tenisa.

„Novi Nadal“ (tako ga mnogi nazivaju) ove sezone trenutno ima skor od 23 pobede i tri poraza i spada u red najuspešnijih tenisera ove godine. Trenutno u trci za Završni masters u Torinu ima 2,460 bodova i ispred njega su samo Cicipas i Nadal. Takođe, ima i tri osvojene titule u ovoj sezoni, po čemu je izjednačen sa Nadalom i Andrejem Rubljovom.

Mladi Španac osvojio je turnir u Rio de Žaneiru, Masters u Majamiju i sada Barselonu. Na Grend slemu u Australiji uspeo je da dogura do trećeg kola, gde je od njega bolji bio Mateo Beretini i to nakon pet setova. Bio je na dobrom putu i u Indijan Velsu, ali je Nadal bio preveliki zalogaj u polufinalu. Jedino gde je podbacio je Monte Karlo, gde je odmah u drugom kolu poražen od Sebastijana Korde nakon tri sata borbe i tri napeta seta.

Nakon titule u Rio de Žaneiru postao je najmlađi igrač koji se probio u top 20 (18 godina i devet meseci), a malo ko je slutio da će meteorskom brzinom samo dva meseca kasnije dodatno prići vrhu. Primera radi Đoković je ušao u Top 20 sa 19 godina i četiri meseca, a Nadal je to učinio sa 18 godina i deset meseci. Turnir u Brazilu ima posebno mesto u Karlosovoj karijeri, jer je upravo tu kao 16-godišnjak upisao i prvu ATP pobedu (tada je bio 406. na rang listi).

Alkaraz je osvajanjem Majamija postao najmlađi osvajač tog Mastersa u istoriji, pošto je nadmašio Novaka Đokovića, koji je prvi pehar na Floridi podigao 2007. kada je imao nepunih 20 godina.

Ono što je možda i važnije u ovom trenutku od rezultata je to da Alkaraz puca od samopouzdanja, ali je u isto vreme svestan da mora ostati priseban, ukoliko želi da dotakne teniske vrhove, koji mu se smeše.

„Za mene nema granica, ne želim da ih postavim. Želim da nastavim da igram na ovom nivou, i ako nastavim ovako, imam zaista mnogo načina kako da napredujem. Pre svega, želim da nastavim da uživam na terenu, ne želim još da dodirnem nebo“, rekao je nedavno Alkaraz i dodao:

„Uvek sam bio normalan momak. Slava me ne plaši, uvek ću biti isti, neću se menjati kao ličnost. Srećan sam što znam da sam u Top 10 sa 18 godina i što sam to uradio istog datuma kao i moj idol Rafa Nadal, to je impresivno“.

Foto: EPA-EFE/Alejandro Garcia
↑ collapse

Špansko čudo je i samo isticalo nekoliko puta da mu igra najviše liči na Federerovu, a poređena sa najbojlim teniserima odavno su počela. Koliko se već sada očekuje od njega pokazuju kvote kladionica za šampiona Rolan Garosa. Naime, najmanja kvota je na Nadala, nešto preko dva, sledi Novak Đoković sa 3,25, a iza njega odmah Alkaraz sa kvotom 3,75. Sa jedne strane to može biti veliki pritisak za 18-godišnjaka, ali kada pored sebe imate iskusnog trenera i bivšeg igrača kao što je Huan Karlos Ferero, sve biva mnogo lakše.

Ono što takođe može biti prednost za Karlosa je i činjenica da do kraja sezone ne brani mnogo bodova na velikim turnirima, što može biti dobar znak da bi uskoro mogao da priđe i korak bliže samom vrhu, o kom sanja od četvrte godine i prvih teniskih koraka.

BONUS VIDEO Jori Jošida ima poruku za Novaka Đokovića: Ja ne jede ćevape više

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar