Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

ATP je odlučio da još jednom promeni sistem bodovanja i učini daleko, daleko komplikovanijim. To je jedna od mera u doba pandemije koronavirusa kako bi igrači dobili dodatnu slobodu u planiraju turnira. Ipak, kako to utiče na Novaka Đokovića?

Đoković je počeo sezonu kako je samo mogao da poželi. Osvojio je devetu titulu na Australijan open i tako stigao do ukupno 18. grend slem pehara.

PROČITAJTE JOŠ

Đoković u ovom momentu ima 12.030 bodova i ubedljivo je prvi teniser na ATP listi. Prati ga Rafael Nadal sa 9.850, a preko devet hiljada bodova imaju i Danil Medvedev, te Dominik Tim.

Ipak, nova pravila u praksi znače da će Novak imati zaštićenih 22,93 odsto bodova. Po tome je četvrti na svetu (prvi Dijego Švarcman sa 27,27 odsto) i ukupno će imati zaštićenih 2758 bodova! Čak ni da ne odigra nijedan meč do avgusta on će imati ove bodove na svom kontu, a na turnirima koje nije igrao prošle godine bi dodatno mogao da uveća broj bodova.

U Majamiju će imati zaštićenih tek 45 bodova, pa bi značajno mogao da popravi ukupni bodovni saldo. U Majamiju će Novak igrati od 24. marta do četvrtog aprila i verovatno će na tom turniru i biti publike. Uz to je Novak najavio i učešće na turniru u Monte Karlu, te kasnije na Serbia openu od 19. do 25. aprila.

Novak za cilj ima da pokupi što više bodova, a deluje da je povreda prošlost, iako je u prvi mah postala bojazan da bi mogao da odsustvuje sa terena i duže od mesec dana. Ova pravila pružaju dodatnu sigurnost Novaku i tempiranje prave forme za turnire koji su od najvećeg značaja.

Foto: EPA-EFE/DAVE HUNT

Đoković bi tako mogao da dodatno uveća prednost na ATP listi, pa bi kasnije mogao da napravi dodatnu pauzu u slučaju da mu je to potrebno. Tako je Novak dobio više slobode u planiranju i može dodatno da prilagodi plan za masterse, grend slemove i Olimpijske igre, koje su jedan od velikih ciljeva našeg asa.

Nova pravila će važiti do 9. avgusta 2021. godine. Uzeti su rezultati sa svih turnira od 4. marta do 5. avgusta 2019. godine, a koji se nisu održali u 2020.

ATP je odlučio da uvede i „Kovid 19 zaštićeni rejting“ za igrače koji se ne takmiče duže od četiri nedelje. Tako su igrači dobili veću fleksibilnost u planiranju turnira, bez da to utiče na buduća takmičenja.

Đoković će najviše zaštićenih bodova imati na Vimbldonu (1000 jer je osvojio turnir u 2019. godini), te na Rolan Garosu (600), Madridu i Rimu (po 500).

Naravno, mnogi navijači su nezadovoljni novim sistemom jer smatraju da je ovo način na koji organizacija pokušava da ostavi Federera u Top 10 igrača na svetu, a računanje bodova će postati posebna glavobolja i za najveće teniske fanatike.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar