Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

Veliki peh velike šampionke koja se u poslednjih pet godina potpuno povukla u ilegalu. Odlučila je da više ne bude javna ličnost kada je "zamrznula" karijeru, a tek ove godine počinje da se pojavljuje u teniskom svetu.

Jelena Janković, legendarna srpska teniserka i nekada prva igračica WTA liste, doživela je tešku povredu na jednoj egzibiciji u Luksemburgu.

U penziju je praktično otišla bez završnog meča, a od tog US Opena 2017. godine kada je poražena od Petre Kvitove u prvom kolu pojavila se u javnosti tek po treći put na teniskim terenima. Videli smo je na Adrija turu tokom leta 2020. godine, a ove godine je igrala turnir legendi na Vimbldonu, zatim se pojavila u Luksemburgu gde se povredila.

Kada je htela da vrati jedan drop šot koji je odigrala Danijela Hantuhova – samo je vrisnula. Patika joj je zapela za beton i nakon snimanja je utvrđeno da je pokidala ahilovu tetivu. Odmah joj je stavljen gips, noga je pričvršćena, a onda je krenula na put.

Organizatori su joj navodno obezbedili privatni avion i odmah je prebačena za Beograd, gde je u nedelju operisana.

Na Vimbldonu je prvi put pojasnila zbog čega je otišla u penziju tako tiho (tokom godina je više puta poručivala da ona nije objavila kraj karijere).

„Naprasno sam se povukla, jer nisam stvarno znala kakva je situacija sa mojom povredom. Nisam znala koliko će to da traje i šta će se dešavati, pa sam ostavila vrata otvorena i godinu i po dana posle prestanka, posle poslednjeg meča na US Openu posle Kvitove ja sam bila u bolovima, nisam mogla da funkcionišem. Kako je vreme odmicalo nije bilo potrebno da govorim bilo šta, pomirila sam se sa sudbinom da ne mogu da se takmičim i da igram profesionalni tenis. Meni je zdravlje prioritet, pogotovo sada kada imam dete i njoj sam potrebna“, rekla je nedavno Jelena Janković.

Srpkinja je u karijeri osvojila 15 titula, a večno će žaliti za izgubljenim finalom US Opena 2008. godine, sama je rekla da je taj poraz i dalje progoni.

Danas više ne gleda tenis, okupirana je ćerkom Unom koju je dobila u braku sa Brankom Baraćem, poznatim doktorom. Njega je upoznala kada je otišla na pregled zbog koronavirusa, odmah je bilo jasno da između njih ima varnica, pa su vrlo brzo uplovili u vezu.

Foto: Nova.rs/Miodrag Dimitrijević

Retko kada se pojavljivala u javnosti i posvetila se ulozi mame, kako je istakla Marion Bartoli na Vimbldonu su uglavnom pričale o deci, a ne o teniskim mečevima i borbama koje su vodile tokom karijere.

Nedavno je poručila da je razmišljala o tome da postane trener, a delovalo je da se nalazi u sasvim dobroj formi, ipak ovaj peh bi mogao da joj napravi višemesečne probleme.

„Dosta igračica me je pitalo da im budem trener, ali ne bih da otkrivam. Ja bih uvek volonterski pomagala i davala savete i otišla čak na neki turnir, ne da mi to bude posao, nego da ovako od srca pomognem i da prensem svoje znanje i iskustvo. Ne bih da to radim stalno, da putujem jer imam malo dete i njoj je potrebna nega i briga“.

Janković se možda povukla iz javnosti, ali nema nikakve dileme da je potrebna srpskom ženskom tenisu. Ni ona, ni Ana Ivanović nisu ostale u tenisu i ne sarađuju sa našim mladim igračicama, a samo njeno prisustvo bi moglo da promeni mnogo stvari. Možda će odlučiti da u budućnosti bude barem konsultant našim igračicama.

BONUS VIDEO Sakupljač loptica oduševio publiku na teniskom turniru u Sofiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar