Foto: EPA-EFE/RAY ACEVEDO

"Kralj je mrtav, živeo kralj", verovatno je najbolji opis onog što smo videli tokom dve nedelje u Njujorku.

Od četvrtfinala smo znali da će US Open treću godinu zaredu omogućiti novom igraču da nosi zvanje grend slem pobednika. Nakon što su to uradili Dominik Tim i Danil Medvedev u dve prethodne godine, sada je uspeo i mladi Karlos Alkaraz.

#related-news_0

Španski teniser je već sa 19 godina i četiri meseci uspeo da postane najbolji teniser sveta i tako postavi novi rekord. Niko nije uspeo to da uradi sa manje godina!

Slavio je u finalu US Opena protiv Karlosa Ruda u direktnoj borbi za prvo mesto ATP liste sa 6:4, 2:6, 7:6(1), 6:3 i tako ispunio dva dečačka sna još kao tinejdžer.

US Open je potvrdio da smo ušli u novu tenisku eru jer su konačno mlađi igrači uspeli da izađu na kraj sa veteranima. Ruku na srce Novaku Đokoviću nije dozvoljeno da uđe na teritoriju SAD kao nevakcinisani stranac, dok je Rafael Nadal došao povređen i sa brojnim privatnim brigama (trudna žena završila u bolnicu kako bi se sprečile komplikacije prilikom trudnoće). Sve ovo učinilo je da se vrata mlađim teniserima otvore širom, a priliku je iskoristio Alkaraz.

Tako je ujedno postavio još jedan rekord. Niko u istoriji nije imao manje bodova na vrhu ATP liste. Prethodni rekord držao je Medveded pre ovog US Opena, a sada Španac vlada sa tek 6.740 bodova. Sve ovo se desilo zbog toga što je Novaku zabranjeno da igra na mnogim turnirima zbog statusa vakcinacije, jer se bodovi sa Vimbldona nisu računali, jer su Zverev i Nadal propustili dobar deo sezona zbog povreda i zbog toga što su kvalitativno gotovo potpuno izjednačeni igrači od šestog do 20. mesta na ATP listi.

Ipak, vratimo se Rudu kom je poslednjem zastala jabuka u grlu. Potvrdio je da bi trebalo da dobije nagradu za fer-plej ponašanje jer je priznao da je loptica dva puta cupnula u njegovo polje (čak je i sudija u stolici napravio grešku). Rud je pokazao i da se neopravdano sumjalo kako se našao tu gde se našao. Uostalom jedini je uz Rafaela Nadala igrao dva grend slem finala ove godine (Australijan open otkazao u poslednji čas zbog povrede) što dovoljno govori kakvu je sezonu imao.

Imao je i spreman šmekerski odgovor šta bi trebalo da uradi da bi osvojio grend slem.

„Pretpostavljam da bi trebalo da se nadam da neću igrati protiv španskog tenisera ako opet dođem do grend slem finala. Oni baš znaju šta treba da rade u velikom finalu“, rekao je Rud (nešto slično je poručio posle finala u Parizu).

Alkaraz je uspeo da pobedi i neke sopstvene demone u samom finalu, uspeo je da spasi dve set lopte (kada je delovalo da mu možda i finale klizi iz ruku) i da onda zablista u taj-brejku. Ima i do toga što su Ruda progonile te dve greške, pa nije bio fokusiran na finale. Tek prvi taj-brejk na turniru je Alkaraz osvojio tek u finalu, a prethodno je izgubio četiri tokom ovog izdanja US Opena.

Izuzetno zabavno finale sa mnogo dugih razmena, sa Alkarazom koji je podizao nivo igre kada je to bilo preko potrebno govori da smo dobili vrhunskog igrača za sledećih 10 godina. Kada se uz to doda klica rivalstva da Janikom Sinerom i sve više igrača koji pokušavaju da dođu do mesta broj 1 (sa realnim šansama nema nikakve dileme da smo ušli u novu eru).

Španac je ove sezone upisao 54 pobede i samo devet poraza, protiv igrača iz Top 10 ima skor 9-4 otuda i ne čudi što Rud usporno ističe da mi nekako uvek zaboravljamo da je on i dalje tinejdžer.

„Ludo je da budem grend slem šampion i broj 1 sa 19 godina. Sve je došlo toliko brzo, to je nešto o čemu sam sanjao kao dete“, poručio je Alkaraz.

Čitav teniski svet mu je čestitao, a ostaje da se vidi kako će izgledati njegova 2023. godina gde će svi biti potpuno spremni da igraju protiv najboljeg na svetu…

Huan David Ferero trener Španca poručio je da je neophodno da još rade na servisu i riternu, ali i konstantnosti. To su uobičajene stvari na kojima rade mladi igrači, ali je Alkraza već sada na izuzetno visokom nivou.

BONUS VIDEO Micić i Kuridža posle poraza od Italije

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar