Iga Švjontek
Iga Švjontek; Foto: EPA-EFE/JOEL CARRETT

Oštre reči najbolje teniserke na svetu

Iga Švjontek već duže od godinu dana dominira u ženskom tenisu, a sada je iznela veoma oštre stavove po pitanju učešća ruskih i beloruskih sportista na međunarodnim takmičenjima.

Rusima i Belorusima je prošle godine bilo zabranjeno da se takmiče na Vimbldonu, ali im je ove sezone i to dozvoljeno.

PROČITAJTE JOŠ:

„Čula sam da je posle Drugog svetskog rata Nemcima, Italijanima i Japancima bilo zabranjeno da igraju na Vimbldonu“, počela je Iga priču za „BBC“.

Nastavila je u oštrom tonu.

„Mislim da je tenis tako nešto trebalo da uradi od početka rata. Tako bi ruska vlada možda shvatila da to što rade nije u redu. Znam da je to mala stvar, jer smo mi sportisti, da smo mi mali delić sveta, ali ja ipak osećam da je sport veoma važan i uvek je bio iskorišćen u propagandi“, dodaje Švjontek.

Veoma je radikalna u svojim stavovima.

„Od početka je njima trebalo zabraniti takmičenja. Međutim, tenis nije krenuo tim putem, a sada bi bilo nefer prema ovim igračima jer je tako nešto trebalo uraditi odmah“.

Imala je Poljakinja reč kritike i za teniske organizacije.

PROČITAJTE JOŠ:

„Zbog nedostatka liderstva tenis je od početka rata haotično mesto. Morali su odmah da pokažu da su teniseri protiv rata. To bi i nama pomoglo, jer je situacija u svlačionicama prilično napeta“.

Spomenula je i odnose sa svojim koleginicama.

„Nisu one krive što imaju pasoše takvih država. Ja sam se, naprimer, rukovala sa Darijom Kastakinom jer je ona otvoreno još na početku rekla da je protiv rata i da je njen san da se što pre završi. Zaista poštujem takav postupak jer verujem da je veoma hrabro za ruske sportiste da kažu tako nešto. Njihova situacija je veoma teška i nije im lako da govore glasno o tome“.

Švjontek je trenutno van terena, jer se oporavlja od povrede. Njen povratak prognoziran je za turniru u Štutgartu gde će braniti titulu.

BONUS VIDEO Novak Đoković prvi put video stadion sa svojim imenom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar