Novak Đoković u Rimu 2020. godine
Foto: EFE/Riccardo Antimiani / POOL

Do kada je Đoković sigurno prvi, zašto je Monte Karlo bitan i šta mu donosi sezona na šljaci?

Novak Đoković će od ponedeljka 10. aprila i zvanično započeti sezonu na šljaci, a prvi turnir na kome će igrati biće Masters u Monte Karlu, koji je osvajao svega dva puta u karijeri.

Srpski teniser je poslednju titulu u kneževini osvojio sada već davne 2015. godine, pre toga je trijumfovao i 2013, a gubio je u finalima 2012. i 2009. godine od Rafaela Nadala.

Monte Karlo je mesto gde se Novak oseća kao kod kuće, veliki deo svog života je proveo tamo, pa mu verovatno prija što baš tamo počinje sezonu na šljaci, koj će biti i te kako zanimljiva.

PROČITAJTE JOŠ:

Novak je opet zbog odluke da se ne vakciniše i zbog pravila u SAD propustio dva mastersa na tlu te zemlje, pa je još od turnira u Dubaiju u februaru imao pauzu.

Nju je iskoristio za odmor, vreme sa porodicom, pa čak i neke proslave, ali i treninge na koje je fokusiran već neko vreme. Najpre je Novak trenirao na svojim terenima u Beogradu, a sada je u Monte Karlu, gde se oseća kao domaći i gde će napasti svoju 39. masters titulu.

Masters u Monte Karlu za Srbina je važan i zbog toga što će mu to biti prva priprema za Rolan Garos, koji će mu biti glavni cilj ove sezone i možda završni udaraca za Nadala, koji se još nije potpuno oporavio i došao na željeni nivo forme.

Đoković će na predstojećem turniru biti glavni favorit, jer će pored Nadala izostati i Karlos Alkaraz i Feliks Ože-Alijasim, koji i te kako mogu da budu opasni na šljaci.

Novak je svakako prvi favorit i nosilac u Monte Karlo, a za njim redom slede Stefanos Cicipas, Danil Medvedev, Kasper Rud, Andrej Rubljov, Holger Rune, Janik Siner i Tejlor Fric.

Foto: EPA/GUILLAUME HORCAJUELO

Ovaj turnir biće važan za Novaka i kao provera trenutne forme i stanja nakon više od jednog meseca pauze. Iako je situacija znatno drugačija nego prošle godine kada Novak skoro i da nije igrao do aprila meseca, svi znamo da pauza može i negativno da se odrazi na formu koju je Đoković imao na startu godine, kada je osvojio Adelejd i Australijan open.

Prošle sezone najbolji teniser sveta ispao je već u drugoj rundi od Alehandra Davidoviča Fokine u tri seta, a teško je očekivati da će mu se takav kiks dogoditi i ove godine.

To znači da će praktično svaki pređeni korak za Novaka značiti i popravljanje bodovnog salda na ATP listi, što je i te kako važno znajući da Alkaraz neće igrati bar do Barselone i Madrida koji slede posle Monte Karla. Đoković može da osvoji gotovo 1.000 novih poena u Monte Karlu, a time bi se konačno odlepio od Alkaraza, jer je razlika trenutno samo 360 poena.

Borba za vrh sveta nastavlja se žestoko i posle Mastersa u Monte Karlu, Novak i Alkaraz brane mnogo poena na šljaci, ali imaju i mesta za napredak. Naime, Nadal, Cicipas, Rud i Zverev su jedini koji brane preko 2.000 bodova na ovoj podlozi, dok su Đoković sa 1.880 i Alkaraz sa 1.870 odmah iza njih.

PROČITAJTE JOŠ:

Jasno je da će za Novaka najveći izazov biti da odbrani titulu iz Rima, ali će mu Rolan Garos, gde je ispao već u četvrtfinalu, kao i Monte Karlo biti glavna stanica za nove bodove i napad na titule.

Alkaraz je prošle sezone Novaku naneo poraz u Madridu, gde bi trebalo obojica da nastupe i ove godine, pa se Novak nada osveti i novom velikom udarcu za njegove rivale.

Mladom Špancu neće biti lako ni u Barseloni, gde će braniti trofej, a za glavnog protivnika bi mogao da ima ni manje ni više nego „kralja šljake“ – Rafaela Nadala. Za to vreme Novak će igrati u Banjaluci na Srpska openu, gde brani finale i svega 150 bodova.

Jasno je da bi Novakova uspešna sezone na šljaci bila verovatno i odlučujući udarac Nadalu u GOAT trci, jer je jasno da Španac neće još dugo i konstantno moći da igra tenis na najvišem nivou.

Foto: AP Photo/Daniel Cole

Đoković je već rekorder po broju sedmica na prestolu, trenutno broji svoju 381. nedelju, a sada je matematički nemoguće da taj broj bude ispod 385. Skoro nezamislivo je i da će biti manji od 387 sedmica, pošto bi za to bilo potrebno da Danil Medvedev osvoji Barselonu, Monte Karlo i Madrid, na svojoj najslabijoj podlozi šljaci.

S obzirom na sve trenutne okolnosti, deluje da bi brojka od 400 nedelja na vrhu veoma uskoro mogla da postane realnost za Novaka, koji ne namerava da stane.

Ipak, Medvedev je pokazao da je možda i u životnoj formi, mladi teniski biseri naoštreni su da starijima pokažu zašto su u vrhu, pa ni Novaku neće biti lako, naprotiv, moraće dobro da se oznoji u prolećnim mesecima kako bi došao do novih rekorda i trofeja.

Masters u Monte Karlu je prva stanica, a ukoliko već na njoj Novak ubaci u neku veću brzinu, njegovim rivalima se ne piše dobro.

BONUS VIDEO Hotel u kome je Novak bio zarobljen 2022. godine

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar