Foto: Tanjug/AP Photo/Andy Brownbill

Aslan Karacev najveće je osveženje svetskog tenisa, zahvaljujući podvigu koji je napravio dolaskom do polufinala Australijan opena. Do ovog turnira, i Novak Đoković je morao da "gugla" da bi nešto više saznao o njemu, sada ga već pomno prati.

PROČITAJTE JOŠ

Ruski teniser rođen je u Vladikavkazu pre 27 godina i tek sada je došao do velike scene. Sa tri godine se preselio sa roditeljima u Izrael, pa se kao 14-godišnjak obreo u Taganrogu u rostovskoj oblasti. Tu je trenirao do 2013. godine, a onda je došao do ATP debija u Sankt Petersburgu.

Izgubio je od Mihaila Južnija, a ni kasnije nije blistao, niti dolazio do nekih epohalnih rezultata u karijeri. Ima 15 titula, od toga tri sa čelendžera, šest sa fjučersa, što je daleko od nivoa koji obećava uspehe na Grend slemu. Ipak, njemu je godina korone prijala da iz senke dođe do elite, pa je tako od avgusta do septembra beležio sjajne rezultate u Pragu i Ostravi, doduše, na šljaci.

Otkako se nastavilo sa tenisom prošlog avgusta, Karacev je dobio 15 od 16 mečeva na ATP čelendžer mečevima, izgubio je samo od Stana Vavrinke, mesecima je bio u dobrom usponu, sve je krunisao na ATP kupu.

Igrao je tri finala u Češkoj, izgubio je već spomenuti meč protiv Vavrinke, uzeo je titulu protiv Talona Grikspora i Oskara Otea, pa je to bila dobra podloga za ulazak u 2021. godinu.

ATP kup mu je ulio neverovatno samopouzdanje, bio je tajno oružje Rusa u dublu, nahvalili su ga saigrači, Medvedev i Rubljev.

“Naravno da je osećaj dobar biti deo ovog tima, vidite velike igrače, kako igraju. Bio sam u ruskoj ekipi i kada vidite kako igraju Medvedev i Rubljev, dobijete malo samopouzdanja i to mi je mnogo pomoglo”, rekao je Karacev, čiji uspeh u Melburnu ipak nije slučajnost.

Posle pobeda u kvalifikacijama, pobedio je Magera, pa Gerasimova i Dijega Švarcmana, osmog igrača sveta. Poređenja radi, Aleksandar Zverev još nije na Grend slemovima pobedio igrača iz top 10, taj niz nastavljen je protiv Novaka, a Karacevu je to uspelo na debiju!

I to kako, u prva tri kola pobedio je sa 3-0, namučio ga je 20. nosilac Ože Alijasim, protiv kog je igrao maraton u pet setova. Onda je savladao Grigora Dimitrova, koji je bio bolji od Dominika Tima. Iako je i povreda sputala Bugarina, to ne umanjuje zasluge mirnog i flegmatičnog Rusa, koji ponekad deluje kao da nije svestan dokle je došao.

Skroman je bio posle svakog meča, nije želeo previše euforično da najavljuje duel protiv Đokovića ili Zvereva, samo uživa u trenutnom uspehu.

Karacev je u prekidu sezone zbog pandemije koronavirusa bio 253. igrač sveta, sada je 114, prvi je igrač koji je došao do polufinala na Grend slem debiju, peti kvalifikant ikada koji je došao do polufinala.

Od ponedeljka će biti u top 50 igrača sveta, a prvi je Rus koji je došao do polufinala Austrlaijan opena od Marata Safina 2005.

Najniže je rangirani teniser koji je došao do polufinala Grend slema još od Gorana Ivaniševića, aktuelnog trenera Novaka Đokovića, koji je to učinio na Vimbldonu 2001. godine.

Foto: Tanjug/AP Photo/Andy Brownbill

Novak, iako je bio iscrpljen duelom protiv Zvereva, posle meča je pokazao da je dobro skautirao Karaceva i da je razmišljao korak unapred

“Nisam ga gledao kako igra do Melburna, snažan je tehnički, odlično se kreće, izvlači mnogo toga na snagu, ima odličan bekhend, ruska je to škola tenisa. Motivisan je, nema sumnje, težak posao je imao i Dimitrov, iako se povredio doduše. Mnogo je povreda ove godine, to moram da istaknem. Nismo imali mnogo treninga, i zato dolazi do ovog broja povreda. Sve se odražava na naša tela. Nekoliko nas je ostalo, Karacev je tu i nadam se dobrom meču“, rekao je Đoković.

Na konferenciji posle Dimitrova, Karacev je upoznao javnost sa svojom životnom pričom i poreklom ruskih jevreja, preko dede sa mamine strane, sa kojom je i počela neobična avantura.

„Rođen sam u Rusiji, u gradu Vladikavkazu. Preselio sam se u Izrael sa tri godine, onda sam tu počeo da treniram u Jafi, u Tel Avivu. Mislim da to znate. Onda sam tu odrastao i trenirao sam do 12. godine. Onda sam živeo u Rostovu, preselio sam se sa tatom, preselio sam se zapravo u Taganrog kod Rostova, tu smo našli sponzora. Trenirao sam tu do 18. rođendana, onda sam počeo da treniram u Moskvi. Onda sam počeo da radim sa Tursunovim i rekli su mi, u redu, pomoći ćemo ti da se preseliš u Nemačku i da radiš u Haleu. Bio sam tu dve godine, preselio sam se u Barselonu, tu sam poslednje tri godine. Radim i sa Jahorom Jacukom, trenerom u Belorusiji, u Minsku. Imam i fitnes trenera Luisa iz Portugalije, držimo se zajedno tri godine“, ispričao je svoj put Karacev.

Sada je u Melburnu i ima priliku da protiv Novaka Đokovića odigra spektakularan meč, kakvom se malo ko nadao uoči turnira.

Za kraj, neverovatan podatak – Karacev je samo na Australijan openu zaradio više novca (662,696 američkih dolara) nego tokom čitave svoje karijere (618,354 američkih dolara).

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar