Novak Đoković
Foto: Dubreuil Corinne/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Mnogo puta se dešavalo u toku mečeva da nešto, kako bi to klinci rekli, "trigeruje" Novaka Đokovića i da onda on promeni lice.

Godinama je navikavao publiku da bude onaj koji miri i onaj koji ćuti kad ga neko bocne na bilo koji način. Svedoci smo toga da bar godinu, dve unazad to ne radi i da je sebi stvorio dovoljno reputacije da može da kaže nekom i: „šta ‘oćeš, bre“, ako ga dovoljno iznervira.

PROČITAJTE JOŠ:

A nije da to ljudi ne rade. Spremni su da pričaju sve i svašta igračima na terenu, da li iz nekog ubeđenja da su platili kartu pa misle da imaju pravo da rade šta hoće, da li zbog bezobrazluka, pijanstva ili nečeg četvrtog, uglavnom, to se dešava.

Razlika je što sada sve češće viđamo Đokovića kako ono što kuva u njemu tokom mečeva, više ne ostane na nekom besnom pogledu i ne ostane dužan.

Tako nije ostao dužan ni navijačima koji su u četvrtak bili bezobrazni na meču protiv Lorenca Musetija, kada se Srbin požalio sudiji da je bio aut i da je neko to trebalo da primeti i pre nego što je poen bio gotov i rešen u Đokovićevu korist, tek nekoliko udaraca kasnije.

Igrači imaju pravo na to da se žale ako se neko ogreši o njih, šta je tu tačno nesportski? Ne, nego treba i na terenu da žive potpuno hrišćanski i da okrenu drugi obraz na ono što vide kao nepravdu.

Publika je to zamerila Novaku i krenula je da zviždi. Igrao se osmi gem prvog seta i Novak je vodio sa 4:3, ali je Museti imao tri uzastopne gem lopte pre nego što je došlo do ovog manjeg incidenta.

„Da, dobro si opisao, energiju pretvorim u nešto što je za mene konstruktivno. Ne tražim ja nevolju sa publikom, ne tražim da zvižde, pa da reagujem. To nije moj mentalitet. Ali ako reaguju kako mislim da ne zaslužujem i da nije fer, ili objašnjivo na neki način, ja ću im odgovoriti. Odrastao sam uz takav mentalitet, ako ti nešto loše radi – odbrani se“, opisao je kasnije srpski igrač, a na društvenim mrežama se sarkastično – zahvalio orkestru.

Do spomenutog gema Đoković nije igrao dovoljno dobro i angažovano kao što zna i može i taj trenutak ga je odjednom raspalio. Počeo je da maše rukama kao dirigent. Već smo to viđali i dalo se nagovestiti šta onda sledi. Energija se diže za bar 50%, tvrdoglavost isto, raste i koncentracija.

U tom trenutku, baš te uvrede su bile ono što je trebalo Novaku. Ponekad u šali može da vam padne na pamet kako bi čovek mogao da razmisli da u ovoj fazi karijere plaća grupicu nekih likova koji će dolaziti da ga vređaju na svakom turniru, jer dok god ima ko da ga malo digne iz letargije, budi u njemu onog vuka kojim se Đoković godinama diči.

A tad je najbolji. Tada je dirigent koji prvo maše rukama, a onda posle krene da maše i reketom dok ne pobedi.

Videli smo to više puta poslednjih meseci. Sećate li se Dejvis kupa s Velikom Britanijom i onog meča sa Kameronom Norijem? I tada je bilo „rata“ s publikom.

„Naučite kako da se odnosite s poštovanjem prema igračima. Naučite kako kako da poštujete ljude. Vi začepite, vi budite tihi“, rekao je tada Đoković, poslao poljubac publici i dodao…

„Doviđenja. Idite kući, idite kući. Lepo spavajte večeras“. A sećate li se meča protiv Talona Grikspora u Parizu prošle godine?

Plasirao se tada Novak u četvrtfinale turnira, a ružno ponašanje navijača je kulminiralo u završnici trećeg seta kada je Grikspor vratio brejk, pa su navijači počeli da slave i onda da zvižde Đokoviću.

Takav „hejt“ odnos je potrajao do kraja meča kada se videlo da Đoković u jednom trenutku svašta priča ljudima koji su bili nepristojni.

Tek nešto drugačije je bilo u Torinu kada je na Završnom mastersu u grupi Novak izgubio od Janika Sinera. Tek sada se vidi kolio je Siner zapravo bio u dobroj formi i u tom trenutku kada je dobio sa 7:5, 6:7 (5), 7:6 (2).

Novak je i tada imao okršaj s publikom i tada je počeo da diriguje usred salve zvižduka onih koji su bili spremni da mu zbog domaćeg tenisera Sinera zagorčaju život.

I nisu uspeli, samo su ga motivisali za revanš koji je usledio u finalu kada je Siner opet delovao kao dečačić naspram razgoropađenog Đokovića.

Australija nam je donela nove epizode tog odnosa Novaka i navijača, na mečevima sa Dinom Prižmićem i Adrijanom Manarinom, a nešto više napeto bilo je protiv Hrvata kada je publika konstantno bila glasnija nego što bi trebalo.

Zbog toga se Novak raspravljao sa sudijom u stolici i premda mu tolike rasprave ponekad i odvuku fokus i ubiju ritam, znaju da ga čine i nezaustavljivim.

„Dođi i reci mi to u lice“, odgovorio je Novak jednom od navijača na meču sa Aleksejem Popirinom u Australiji, pa nekako deluje da to ponekad koristi i kao deo taktike. Kao što je onomad koristio odlaske u toalet između setova kad pokušava da se resetuje.

Ako je to taktika, onda je u redu da se koristi dok prolazi, jer znamo da je i Majkl Džordan pričao kako mu je potrebno da u glavi iskonstruiše konflikt sa nekim na terenu da bi imao razloga da ga „uništi“ i dokaže ko je glavni.

Kad se na skupu pogledaju sve ove skorašnje situacije i Đokovićevi mali sukobi sa navijačima nekako čudno zvuči relativno skorašnja konstatacija Žistin Enan, nekada najbolje teniserke planete.

„Stekla sam utisak da Novak sada ima drugačiji odnos sa publikom i da više ne ulazi u neke prevelike rasprave, čini mi se da se više distancira. Ne dajem im neki povod da mu zvižde, sad mu je fokus na tenis i da pobedi. Sve ostalo na terenu, nije mu više toliko bitno“, rekla je Enan jesenas, svesna da konfliktne situacije mogu da mu koriste.

Da je bilo neke i na meču sa Aleksom De Minorom možda bi Novak i taj meč četvrtfinala Monte Karla u petak rešio ubedljivije od 7:5, 6:4, možda ne bi u drugom setu gubio svoje servise tako lako i u seriji.

Sve to je sada „možda“, dok je izvesno da mu je potrebno još malo više snage na terenu u toku poena, a ne samo dok diriguje bezobraznim navijačima.

BONUS VIDEO Novak Đoković poručio Nenadu Zimonjiću: Nemoj!

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar