Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Gi Forže, direktor Rolan Garosa bio je gost u emisiji Eurosporta "Teniske legende" u kojoj je razgovarao sa domaćinima, Matsom Vilanderom i Žistin Enan.

Forže, koji je kao profesionalac u tenisu stigao do četvrtog mesta u proleće 1991. godine, branio je odluku organizatora Rolan Garosa da pomeri datum održavanja takmičenja sa maja i juna na septembar i oktobar.

PROČITAJTE JOŠ:

„Ako se osvrnem unazad, mislim da je naš potez bio veoma hrabar. Rekao sam predsedniku Bernaru Gvidičeliju u to vreme, ‘ako to uradimo, znam da će nas svi kritikovati jer ne znamo šta će se dogoditi. Misliće svi da je to sebičan potez, možda bismo o tome mogli sa njima da razgovaramo’. Odgovornost našeg predsednika bila je da spasi Rolan Garos, da sačuva turnir po svaku cenu. Tako da smo rekli, ‘u redu, moramo da sačuvamo Rolan Garos jer će u protivnom naša federacija imati problem, amaterski tenis će biti u nevolji’. Pitali smo se da li bi bilo moguće imati turnir a da ne zasmeta drugom grend slemu, Dejvis kupu ili mastersu i gde bismo ga ubacili u kalendar“, kaže Forže.

Onda su došli na ideju da takmičenje prebace za jesen.

„U to vreme na jesen, smatrali smo da će biti najprikladnije da održimo turnir, da će to imati najmanje uticaja na ostale. Kada vodite grend slem, imate te nosioce našeg sporta. To su Vimbldon, Rolan Garos, US Open i Australijan open, ljudi ih prate po svaku cenu“, dodao je Forže.

On je rekao da je „prerano otpisati ostatak sezone“.

„Prilično sam ubeđen da će biti nekih turnira pre Rolan Garosa i to je za dobro sporta i igrača. Kada se turniri vrate, igrači sa više iskustva biće na vrhuncu. Kada ste mladi, morate da imate tu dnevnu rutinu od četiri ili pet sati rada da biste ušli u ritam mečeva. Mislim da Rodžer Federer, Rafael Nadal ili Novak Đoković sa manje treninga mogu da se oslone na svoje iskustvo i da odigraju vrhunski. Svi su bili sjajni prošle godine i početkom ove. Novak je bio neverovatan. Rodžer kad je spreman, igra svoj najbolji tenis, a Rafa deluje kao junior, gde god da se pojavi, toliko je srećan zbog toga što igra“, zaključio je Forže.

Žistin Enan je rekla da bi Serena Vilijams mogla da profitira od duže pauze, bez obzira na njene pozne teniske godine.

„Možda je ovo prilika za nju da se odmori dobro i oporavi, jer otkad je postala majka, nije imala vremena za sebe i vrlo brzo je počela da igra. Igrala je nekoliko finala i ovo može biti prilika za nju. Od prošle godine ženski tenis mi je interesantniji. Bila sam malo zabrinuta ranije, ali vidimo sad različite stilove u igračicama kao što su Ešli Barti ili Bjanka Andreesku. Biće sve vrlo otvoreno, nije isto kao kod muškaraca“, zaključila je Belgijanka.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar