Rodžer Federer
Rodžer Federer; Foto: SAEED KHAN / AFP / Profimedia

Rodžer Federer se našao na udaru javnosti zbog podrške koju je uputio australijskom radio reporteru Alanu Džonsu koji je rešio da se penzioniše.

Ništa ne bi bilo da Džons nije poznat po svom rasističkom delovanju. Džons, koji je vodio jednu popularnu radio emisiju, rešio je da završi karijeru posle 35 godina, a Federer je u video poruci, koja je kasnije uklonjena sa Jutjuba, uputio čestitku Džonsu.

„Želim vam sve najbolje do kraja života. Čestitam na uspešnoj karijeri“, rekao je Federer u video poruci.

PROČITAJTE JOŠ:

Javnost u Australiji je bila šokirana da je vlasnik 20 grend slem titula dao podršku čoveku koji je pre 15 godina pozvao istomišljenike na ulice Sidneja i okupio je 5.000 ljudi, koji su napadali emigrante i njihove potomke.

On je takođe izražavao mržnju prema bivšoj premijerki Australije, Džulijom Galard i sadašnjoj premijerki Novog Zelanda, Jasindi Ardern.

On je Ardernovu nazvao „potpunim klovnom“ i sugerisao da bi australijski premijer Skot Morison trebalo da je „ošamari nekoliko puta i zapuši joj usta čarapom“.

Logično je da su na društvenim mrežama reagovali burno, pa su Federeru savetovali sledeće:

„Nadam se da čitaš sve rasističke i seksističke poruke koje je Alan Džons izrekao. Tužan sam što si mu poslao oproštajnu poruku. Nadam se da ćeš se informisati o tome šta je on radio“, napisao je jedan korisnik Tvitera.

Drugi je dodao ovo:

„Molim te povuci svoju video poruku za Alana Džonsa. On je rasista i mizogin, tražio je od Skota Morisona da zapuši usta čarapom Ardernovoj, a za Džuliju Galard da bude gurnuta u zatvorenoj vreći na dno mora“.

Među onima koji su takođe poslali poruke Džonsu bio je i svetski atletski šampion, sprinter Jusein Bolt.

Bilo je još mnogo negativnih reakcija na Federerovu poruku Džonsu, za kojeg kažu i da je tokom sedamdesetih godina bio osumnjičen za pedofiliju, ali i onih koji su stali u njegovu odbranu.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram