Foto: EPA-EFE/MICHAEL DODGE

Rodžer Federer je posle nove operacije kolena za korak bliži odlasku u igračku penziju i korak dalje od prilike da dobije trku za najboljeg igrača svih vremena, takozvanu titulu GOAT.

Nova situacija, začinjena problemima svetskog tenisa sa koronavirusom u 2020. godini, mogla bi da bude jedno od poslednjih poglavlja fantastične teniske priče, koja je na momente, delovala nestvarno.

Rodžer Federer više nije tako mlad, 8. avgusta će proslaviti jubilarni, 40. rođendan a da pritom do kraja godine neće odigrati nijedan poen.

PROČITAJTE JOŠ:

Švajcarac je nedavno objavio da će zbog druge operacije kolena u ovoj godini, propustiti ostatak sezone koji je ionako pod velikim znakom pitanja zbog svega što se događa u poslednjih nekoliko meseci.

Federer je tokom pandermije koronavirusa vreme provodio uz porodicu u Švajcarskoj, gde je povremeno puštao objave na društvenim mrežema sa izazovima svojim pratiocima, ali je tom prilikom i vešto skrivao tajnu da sa njegovim kolenom nije baš sve u redu.

„Pre nekoliko nedelja osetio sam probleme tokom rehabilitacije i morao sam na dodatni brzi artroskopski zahvat na desnom kolenu. Sada, kao i u pripremama za 2017. godinu, planiram da uzmem dovoljno vremena kako bih bio 100 odsto spreman da igram na najvišem nivou. Radujem se da vas sve vidim na početku 2021. godine“, poručio je Federer pre nekoliko dana.

Poznato je da je Švajcarac, nedugo po održavanju egzibicije u Južnoj Africi početkom februara ove godine, gde je zabeležena rekordna poseta jednom teniskom meču (oko 51.000) objavio da će morati na operaciju kolena.

Očekivalo se da će se oporaviti do leta, ali kako je rekao njegov trener Severin Luti, oporavak nije išao planiranom dinamikom, pa se lekarska ekipa švajcarskog tenisera rešila na dodatni zahvat.

Foto: EPA-EFE/NIC BOTHMA

GENEZA PROBLEMA, PRVE POVREDE

Federer je, može se reći, imao karijeru koja nije bila preterano opterećena povredama, kao što je bio slučaj kod nekih drugih njegovih kolega, poput Argentinca Huana Martina del Potra.

Rodžer je tokom proteklih 20 godina, povremeno imao problema sa povredom leđa, zbog koje je u više navrata morao da se povlači sa turnira i otkazuje učešće na takmičenjima.

Krajem 2008. godine Federer se na meču Dejvis kupa požalio na povredu leđa, koja je uslovila da se povuče sa turnira u Dubaiju 2009.

Ipak, 2013. godine bila je prva koja se može oceniti problematičnom za njega, tokom koje je imao određeni pad nivoa igre.

Švajcarac je i u proleće 2013. osetio bolove u leđima, ali je i pored toga rešio da igra na betonu u Indijan Velsu, i kasnije na šljaci, u Hamburgu i Gštadu. Sve to je uticalo da otkaže te godine i učešće na Rodžers kupu.

„Nije trebalo da igram. To su bile velike greške. Nisam siguran više na kom nivou mogu da igram. Mislim da posle meča sa Ivanom Dodigom u Indijan Velsu jednostavno nije trebalo da igram neko vreme“, priznao je Rodžer u oktobru 2013. uoči turnira u njegovom rodnom Bazelu.

Tada je pao na sedmu poziciju na ATP listi, a te godine nije uspeo da se domogne nijednog grend slem finala, najbolji rezultat bilo je polufinale u Melburnu.

Foto: EPA-EFE/SCOTT BARBOUR

MUKE SA KOLENOM I DUŽA PAUZA

Ako je 2013. godina bila problematična, šta tek onda može da se kaže za 2016. godinu, kada je na red došla i prva operacija kolena?

U svetu sporta nije tako redak slučaj da se sportisti ne povrede na terenu, nego na neki sasvim bizaran način, kao što je bio slučaj sa Federerom u januaru te godine.

Dan pošto je od Novaka Đokovića izgubio u polufinalu Australijan opena, Rodžer je imao druge, roditeljske dužnosti, kada je u hotelu u kojem je boravio u Melburnu sa porodicom, trebalo da okupa ćerkice Majru i Šarlin.

„Bio je to sasvim običan pokret, nešto što sam napravio verovatno milion puta u životu. Nisam uopšte mislio mnogo o tome. Napravio sam određeni pokret i u kolenu je samo nešto kliknulo. Kasnije je oteklo, otišao sam na pregled i rečeno mi je da moram na operaciju. Bio sam jako uplašen, tada sam imao osećaj kao da to nije moja noga“, opisivao je Federer teške trenutke svoje karijere.

Suština je da je zbog te povrede i operacije koju je obavio 3. februara 2016. godine, koja mu je bila prva u karijeri, propatio poprilično, jer je posle poraza na Vimbldonu u polufinalu od Miloša Raonića napravio pauzu do kraja sezone.

Foto: EPA/WALTER BIERI

NIKAD NE OTPISUJTE ŠAMPIONA

Vratio se trijumfalno na teren u januaru 2017. godine kada je u Melburnu igrao kao 17. nosilac i stigao do titule pobedom nad Rafaelom Nadalom u velikom finalu.

Rodžerov povratak bio je neočekivano uspešan, kako za njega samog, tako i za mnoge stručnjake, koji nisu verovali da je moguće da osvoji grend slem posle pola godine neigranja.

„Nisam verovao da je ovako nešto moguće. Nisam znao šta da očekujem od sebe, na kom ću nivou igrati. Iznenadio sam i samog sebe“, rekao je tada.

Trijumf je bio još veći kada je te iste godine osvojio pehar i na Vimbldonu, po rekordni, osmi put.

Ponovio je uspeh u Melburnu 2018. godine, ali od tada više nije uspeo da osvoji nijednu grend slem titulu i trenutno stoji na brojci od ukupno 20.

Trka sa Rafaelom Nadalom i Novakom Đokovićem je u jeku, ali Španac mu diše za vrat, ima jednu titulu manje i šansu da ga već na jesen, na Rolan Garosu, stigne i izjednači njegov skor.

Foto: EPA-EFE/LUKAS COCH

STRAH OD POVLAČENJA

Nova povreda i dvostruka operacija kolena u 2020. godini, ipaka ostavljaju otvoreno pitanje: da li će Rodžer još jednom uspeti da dobije bitku sa povredom i nastavi da igra i posle 40. rođendana.

Vreme nije njegov saveznik, naprotiv, mnogo je onih koji posle novih nevolja predviđaju da bi Švajcarac mogao uskoro da podvuče crtu ispod blistave karijere.

Iz njegovih reči se ne može zaključiti da je još spreman na to, naprotiv. Njegova poruka „vidimo se u 2021. godini“, govori da ima motiv da nastavi i da pokuša da igra i naredne sezone.

Ipak, jedno je želja, a drugo su mogućnosti. Činjenica je da Federer, kao neko ko je prirodno talentovan, ne mora mnogo da trenira pre povratka na teren. Tako da ova pauza, posebno ako povredu zaleči kako treba, može da mu prija.
Ipak, njegovi navijači strahuju da stvari možda neće ići tako glatko. Niko od njih ne bi voleo da Federer objavi povlačenje i da ga više nikad ne vide na terenu, posebno na njemu omiljenom Vimbldonu, gde je oduvek uživao najveću podršku.

U tom slučaju, to polufinale Melburna i poraz od Novaka Đokovića, bio bi njegov poslednji zvanični meč u karijeri.

Znajući Rodžera, motiv je jasan, on će učiniti sve da ga i 2021. godine, nadajmo se u sezoni bez pandemije koronavirusa, opet gledamo u pohodu na titule.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare