Foto: AP Photo/Daniel Cole

Niko nije očekivao da će najbolji teniser sveta završiti takmičenje u Monte Karlu već u utorak. Još nije prošla euforija nakon druženja sa Nejmarom, Markom Veratijem i "Viktorijinim anđelima", a već je mogao da krene za Srbiju.

Zabrinuo je sve višestruko Đoković kada su videli kako je Alehandro Davidovič Fokina neočekivano lako slavio protiv srpskog tenisera. Španac je slavio sa 6:3, 6:7(5), 6:1 i nastavio sa podvizima, jer je eliminisao i Tejlora Frica sa 2:6, 6:4, 6:3 za polufinale.

PROČITAJTE JOŠ

FIZIČKA SPREMA

Nakon taj-brejka je delovalo kao da se Novak prosto ugasio. I zaista to jeste bio slučaj, ipak deluje da je najveći problem fizička sprema.

Teško da je Novak dozvolio sebi da se zapusti, ali nije bio na svom uobičajenom, šampionskom nivou. Prosto, sam je rekao da kao da je ostao bez nogu u trećem setu. Nije želeo da se pravda, ali je nove detalje dan nakon ispadanja otkrio Goran Ivanišević, njegov trener.

„Nije mu bilo dobro pre nego što je došao. On je bio bolestan. Recimo da nije sposoban sto odsto da se takmiči. Pre svega u ovoj situaciji. Pre tri nedelje nije smeo da igra ovde zbog kovid odluka. Onda je Francuska otvorila i njemu je dozvoljeno. I psihički je teško. Možete igrati do polufinala. Ali ne možete se pripremiti na način na koji bi trebalo. A onda mu je pozlilo. I, da budem iskren, nisam očekivao nešto spektakularno od ovog turnira. Ali on će ići na Otvoreno prvenstvo Francuske za pet-šest nedelja, ima još nekoliko turnira i biće spreman“, rekao je Ivanišević.

I to je zaista veliki problem jer se Novak prosto ugasio.

RĐA NA REKETU

Foto:REUTERS/Denis Balibouse

Videlo se da je „zarđao“, ali mnoge je zabrinula još jedna stvar koja nije samo fizička sprema.

Napravio je čak 51 neiznuđenu grešku, što nije podatak koji smo navikli da vidimo uz ime Đokovića. Još veći problem je što je servis potpuno zakazao, nije bio prednost kakva zna da bude, pa nije mogao da skraćuje poene i dobije neke praktično besplatno.

Prvi put u karijeri je Đoković pretrpeo devet brejkova (20 brejk lopti) u meču na dva dobijena seta. Sve ovo govori da Novaku nedostaju mečevi

PSIHIČKA BARIJERA I NALET EMOCIJA

Nije navikao Đoković da u pet meseci odigra samo četiri susreta i da izgubi dva puta! Nije navikao da ima ovolike pauze 80 dana, 48 dana… Prosto nije navikao da ne igra, jer se tenis igra 11 meseci godišnje. Sve ovo je učinilo da emocije budu izraženije više nego obično.

PROČITAJTE JOŠ

Mnogi nisu primetili kada je Đoković povikao na srpskom „Ćuti!“ nekom navijaču koji je pravio buku u toku taj-brejka, ali jesu svi da je nekoliko puta razgovarao sam sa sobom.

„Ni prvi ni poslednji put ne razgovaram sam sa sobom. Kada te nešto nervira, pokušaš da nađeš način da to rešiš. Imao sam veru da mogu da se vratim i pobedim iako je mnogo toga bilo protiv mene, to kako sam se fizički osećao, bio sam daleko od svoje najbolje igre. U takvim situacijama moraš dvostruko da se potrudiš. A igrao sam protiv igrača kome je šljaka specijalnost i koji je već imao jedan meč na centralnom terenu. Očekivao sam da meč bude težak, da bude fizička bitka. Na žalost, ja sam bio na kraćoj strani tog štapa. Ali, moram da budem optimističan i da nastavim da gradim formu prema Rolan Garosu koji će biti kruna ovog dela sezone“, rekao je Đoković.

I zaista, čak i ovo loše izdanje u Monaku ne mora da znači ništa, uostalom najbolje je pogledati samo prošlu godinu kada je ispao u trećem kolu od Danijela Evansa, a sezonu je završio sa tri grend slem titule i finalom četvrtog!

Uostalom, nije ovo nikakav crveni alarm jer od 2015. godine kada je osvojio titulu nije nikada prošao četvrtfinale.Đokoviću su sada samo neophodni mečevi kako bi uspeo da ostane psihički miran i kako bi kontrolisao emocije.

BONUS VIDEO Spektakularan poen Novaka za izjednačenje u setovima sa Fokinom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram