Dona Vekić
Dona Vekić; Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Tenis je individualni sport, ali i sport velikog ega. Nema velikih igrača bez toga. U trenutku kada je sve podređeno jednom čoveku dešava se da neko "treće lice" uradi nešto što se ne dopada igraču ili igračici, što i objašnjava postojanje velikih timova. Sujeverje je moćno oružje jer polazi iz automatizma, navike i rutine, ali nekada može da vas dovede i u neugodne situacije. I tu se već podvlači crta koju je moguće lako preći. Prešao sam je, nehotice, ali...

Foto: Nova.rs

Dona Vekić igra tenis karijere od početka 2023. godine iako još uvek nema poziciju na rang listi koja bi joj to potvrdila. Igrala je po prvi put četvrtfinale grend slema na Australijan open, osvojila je titulu u Montereju u Meksiku (250), a onda igrala i finale turnira u Berlinu (500). Hrvatska teniserka je stigla na turnir kao 20. na svetu, ali je nekoliko pobeda dolazilo od gotovo izvesnog ulaska u Top 15. Najbolja pozicija joj je 19. na svetu.

PROČITAJTE JOŠ

Dakle, odlučio sam da zakažem intervju sa Vekić kako bih čuo da li i ona u mislima ima to. Da li joj je to na pameti dok igra mečeve i da li je to dodatan pritisak.

Umesto toga sam posle dva minuta razgovora mislio da sam napravio neoprostivu grešku. Čitav intervju ćete čitati uskoro, a sada vam samo prenosim jedan trenutak koji, nažalost, nije snimljen jer je to jedna od situacija koje je bolje videti.

Došla je na intervju, a sa njom je bila i dama koja je predstavljala WTA. Naravno, kako smo počeli da pričamo na jeziku na kom se razumemo, a istovremeno na jeziku koja ne govori dama iz WTA prirodno je odlučila da se pozabavi telefonom. I nije skidala pogled jer je sve bilo mnogo bitnije ili zanimljivije, sve do jednog trenutka.

EPA-EFE/FAZRY ISMAIL

U tom trenutku je mogla da vidi da se Vekić već iznervirala i da se uhvatila za glavu.

Ko zna šta je dami iz WTA prošlo kroz glavu nakon takve reakcije hrvatske tenisrke dok je ponavljala „Ne, ne, ne“. Držala se za glavu, a onda je pokazala rukom kao da želi da kaže „šteta je već načinjena, saznala sam protiv koga igram“. Taj deo nije verbalizovan, pa je mogla samo da gleda njeno lice i moje i da pokušava da odgonetne u sekundi šta samo to mogao da uradim. To sam se i ja pitao, pa sam brzo ponovio u sebi šta sam rekao.

Zapitaćete se šta je bilo pitanje (kao i ja u toj sekundi) – „Mogla bi već danas da ti pomogne Natalija Stevanović u slučaju da pobedi Karolinu Pliškovu?“

I tu je na scenu nastupilo sujeverje jer sam, samo 10 sekundi kasnije, nakon te reakcije shvatio da Vekić ne želi da gleda žreb. I da ga nikada ne gleda pre početka turnira. Ne želi da zna ko joj je sledeća protivnica i ko zna kada je to saznala.

Mislila je da sam joj ja otkrio protiv kog će igrati u sledećoj rundi, iako je već tada bio odavno gotov meč u kom je Sloan Stivens sa 6:2, 6:3 srušila Rebeku Piterson.

Praktično je odahnula jer je mogla da nastavi u blaženom neznanju dok sama ne sazna protiv koga će igrati. Usledio je preokret jer je odahnula, nasmejala se kao da joj je laknulo, iako je mislila da sam ja maler koji joj je poslat.

Osmehnula se jer je shvatila da mislim na mesto na WTA listi…

Ovo je samo jedna sekvenca intervjua u kom je Vekić odgovarala mirno, strpljivo i sa osmehom, a ostatak ćete moći da pročitate na Nova.rs uskoro. Neverbalna komunikacija i govor tela često govore mnogo više od samih reči, ali je sada put od malera do povratka u uobičajeni tok intervjua trajao samo 10 sekundi. Deset predugih sekundi dok se nismo shvatili.

BONUS VIDEO Novak u raspravi sa sudijom na Vimbldonu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar