Novak Fonjiniju: Mogao bih da te treniram, i Cicipasa

Tenis 21. apr. 202021:17 > 21:30
Podeli:
Fonjini i Đoković
Foto: EPA/JOE CASTRO

Najbolji teniser sveta Novak Đoković razgovarao je uživo sa italijanskim teniserom Fabijom Fonjinijem.

Italijan i Novak su često igrali interesantne mečeva na terenima širom sveta, a poznato je da su dobri prijatelji i da često treniraju kada su zajedno kod kuće, u Monte Karlu, gde su im rezidencije.

Novak je proteklih dana imao seriju uključenja putem društvenih mreža u kojima je govorio o aktuelnoj situaciji u svetu tenisa i prekide sezone zbog pandemije koronavirusa.

PROČITAJTE JOŠ

Đoković je priznao da 15 godina nije imao ovako dugu kosu, i da se opire pokušajima supruge da ga ošiša, dok mu je Benoa Per sugerisao da se ošiša kao njegov sagovornik, Fabio Fonjini.

„Fabio grande amiko, dove sei? Ovo nije profesionalno, daj mi neku pastu“, našalio se Novak sa sagovornikom koji je na lajv „kasnio tri minuta“.

Gotovo pola sata su razgovarali na italijanskom.

„Prvo pričamo na italijanskom, jer mi tako komuniciramo, a ovo mi je i prilika da budem malo arogantan i da sebi udelim kompliment za moj italijanski, a posle ćemo pričati na engleskom“, našalio se prvi reket sveta.

U delu razgovora na engleskom, Fonjini je pitao šta će Novak da uradi da se pomogne igračima od 250. do 700. mesta.

„Bilo je priče ovih dana u medijima o tome, kako da im se pomogne. Očigledno, primio sam dosta pozitivnih poruka i pisama zahvalnosti. To nije samo moja inicijativa. Privilegovan sam da koristim svoj status top igrača i da mogu da pomognem kolegama. Lično, dovoljno zarađujem da mogu da živim mnogo godina bez da igram tenis, ali znam da se mnogi muče. Bilo je razgovora sa ATP o tome kako da im pomognemo, osnovan je „Player relief“ fond. ATP je odredio koliko će novca biti dato sa njihove strane, ali ne mogu da pričam koliko, grend slemovi će dati takođe, ali i ITF. Biće tu sigurno nekoliko miliona dolara, ali ne mogu da pričam u njihovo ime, pre zvaničnog saopštenja. Igrači će moći da pomognu koliko sami budu želeli“, otkrio je Đoković.

On je ispričao još nekoliko detalja u vezi toga šta bi trebalo uraditi u dugoročnom smislu da se stanje u tenisu promeni nabolje.

„Pričao sam sa Rodžerom i Rafom o tome koliko bi ko dao. Ali ne treba da postoji taj pritisak na igrače, zato pozivam svakog ko voli tenis i ko želi da sport preživi, da pomoigne. Još nismo svesni koliko se mnogi u donjem delu ATP liste muče. Mnogi igrači sa čelendžera, koji su kontaktirali mog brata, rekli su da razmišljaju da napuste tenis. Nemaju novca, sponzora, nikog da ih podrži. Čelnici sporta moraju da razmišljaju kako ćemo održati bazu. Mora da se razume da, iako niste u vrhu, ne možete da gubite novac ako hoćete da igrate tenis. Osećam da igrači moraju da pokažu solidarnost i jedinstvo u ovom momentu“, kaže Novak.

Fonjini
Foto: EPA/JOE CASTRO

Đoković je pitao da li Fabiju nedostaje tenis.

„Naravno da mi nedostaje. Prija mi da sam sa porodicom, jer tokom godine nisam sa njima. Idemo u Kinu, po Evropi, igra se dugo, skoro cele godine. Ja kao igrač mislim da će biti vrlo teško igrati ponovo. Da sam direktor turnira, ne bih znao šta da radim. Teško je predvideti gde će se i kada prekinuti mere restrikcije. Igrao sam Dejvis kup bez publike, ali volim da igram pred publikom. Zamisli finale grend slema bez ikoga? Teško je“, priznaje Fabio.

PROČITAJTE JOŠ

On dodaje da je tenis bez publike drugi sport.

„Mislim da smo mi tu zbog publike. Lepo je imati publiku, veliki stadion, živimo za to, a da nema nikog na tribinama, bilo bi baš teško. Nikad se ne zna, ali moramo biti pametni. Zamisli US Open, ima više 1.000 ljudi u Njujorku na turniru, ako se samo jedan razboli, to bi bio – bum! Ne vidim sunce na horizontu, zaista“, pesimista je Italijan.

Novak ga je pitao koja je najbolja publika pred kojom je igrao?

„U Italiji svakako Rim i Napulj, neverovatno je. A u inostranstvu, nisam siguran“, rekao je Fonjini.

Novak je rekao kako on vidi podršku za sebe.

„Najbolja podrška koju sam imao svake godine bila je u Rimu. Imao sam ogromnu podršku i tu i u Monte Karlu. Volim da igrami u Australiji, ali najviše sam imao podrške na Dejvis kupu u Srbiji, pa u Italiji i Kini“, otkrio je Novak.

Fabio ga je upitao koje bi pravilo najviše voleo da promeni.

„Lično sam uvek za promene i inovacije jer se u životu sve kreće. Ako koristiš telefon, ajfon, za par godina će model ostariti. Očigledno, tehnologija je nešto posebno, ali volim inovacije i u sportu i u tenisu i to mora uvek da se razvija. Imamo jednu činenjicu koja me je prilično šokirala. U SAD i Evropi je prosečna startost teniskog navijača 60+ godina. To nije pozitivno za budućnost sporta. Ovo je globalan sport, prati se svuda, ali moramo da uradimo nešto da dovedemo mlade generacije. Nekst Gen turnir u Milanu je bio dobar test za promenu pravila, igrali su se setovi do 4, bilo je dinamično. Nisam siguran da bih igrao baš do četiri, ali bih promenio pravilo o savetima trenera na terenu“, priznao je Đoković.

Fonjini je dodao da je u tome saglasan sa njim.

„Slažem se sa tim o trenerskim savetima. Recimo jednom po setu da postoje, kao kod teniserki. Sledeće generacije će imati verovatno tako nešto. Posetoje načini da se to uradi“, ubeđen je Italijan.

Đoković kaže da i tu treba biti oprezan kako se to radi.

„Koučing se dešava, to svi znamo. Pitanje je samo koliko sudija to čuje kako sve i toleriše. Osećam da mnogo trenera koristi verbalno savetovanje, ili signale, ali to bi trebalo dozvoliti u muškom tenisu. Smatram da ne bi trebalo da se čuje šta vam kaže, jer to može da se iskoristi, informacija lako može stići do trenera tvog protivnika. Uradio bih to kao u fudbalu, recimo ono kad igrač ode kod trenera i onda niko ne čuje šta mu je ovaj preneo ili im čitaju sa usana. Možda i da ti, kao igrač, recimo u razmeni strana, dok sediš na stilici dok sudija ne kaže ‘vreme’, e tada da odeš do trenera da ti kaže šta ima“, otkrio je šampion Australijan opena kako razmišlja.

Za kraj pitanje je bilo koga bi da su treneri, voleli da treniraju. Fabio je izabrao Nika Kirjosa, a Novak je osim Fonjinija, izabrao još nekoliko.

„Tebe bih sigurno voleo da treniram! To bih baš voleo. Ti si jedan od najtalentovanijih sa kojim sam igrao. Tvoj tim radi sjajan posao, ali ja bih mogao tu još malo da doprinesem. Trenirao bih i Feliksa Ožea-Alijasima. Sjajan je momak, super radna etika. I Šapovalov i Cicipas su takvi, takođe“, zaključio je Novak.

Pred kraj je uključio i italijanskog pevača Rosarija Fiorela, pa su na kraju zajedno otpevali pesmu „Tera promesa“, koju je Novak pevao zimus kada se pojavio kao gost na festivalu u San Remu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar