Foto: Tanjug / AP Photo/Kamran Jebreili

Češki teniser Jirži Veseli pobedio je Novaka Đokovića 6:4 i 7:6 i plasirao se u polufinale tunira u Dubaiju posle dva seta.

U drugom međusobnom duelu, Novak je upisao isto toliko poraza od Čeha, koji je odigrao daleko iznad trenutnog renkinga i svojih uobičajenih mogućnosti.

PROČITAJTE JOŠ:

Đoković je ovim porazom ostao i bez prvog mesta na ATP listi, pa će na njemu od ponedeljka biti Danil Medvedev, koji se plasirao u četvrtfinale Akapulka.

Veseli je igrao bez rezerve. Nije gotovo ništa prepuštao slučaju, rizikovao je i to mu se isplatilo u okršaju sa, još uvek nepotpuno spremnim Novakom.

Srbin je u tokom okršaja odstupao od discipline i odigravao je neke nerezonske poteze zbog kojih se vidi da mu fali rutina i takmičarski ritam. To se videlo kod duple greške u taj-brejku drugog seta kada je Veseli zahvaljujući Novaku stigao do 5:3 i nedostižne prednosti.

Novak je loše ušao u meč. Servisi nisu bili idealni, preciznost udaraca i energija je falila i čekalo se kada će da „upali mašinu“.

Veseli je to iskoristio da nekolicinom dobrih servisa i uz više grešaka srpskog igrača uzme brejk već u prvom gemu.

Jedna, pa druga neiznuđena greška Đokovića do 0:30, onda i šansa za Srbina na 40:40, nisu mu pomogle da se iskobelja i pokloni brejk rivalu.

Veseli je poveo sa 2:0, a onda se razigrao Đoković. Počeo je da stiže loptice na mreži, pogodio je nekoliko dobrih servisa i vinera, pa je vrlo brzo izjednačio na 2:2.

Dotle je došao pre svega jednim sjajnim blokom servisa rivala u četvrtom gemu, kada je Veseli prebacio osnovnu liniju.

Do 3:3 su obojica bila u egalu, ali je onda usledio nalet inspiracije Čeha. Krenuo je da igra drop-šotove, izlazio je na mrežu.

Foto: Tanjug / AP Photo/Ebrahim Noroozi

Pogađao je. Đokovića je servis u sedmom gemu izneverio i na kraju je duplom greškom predao taj gem rivalu za 4:3.

Veseli je set priveo kraju u maniru top 10 igrača, pa Đoković nije mogao da uradi mnogo šta da spreči gubitak prvog dela igre.

Drugi set je prvi reket sveta počeo sigurnije, pa je izlazio na mrežu, bio konkretniji i oštriji u udarcima.

Zbog toga je bez izgubljenog poena poveo 1:0. Već u sledećem gemu je igrao duboke udarce, terao je Čeha iza osnovne linije i ovaj je grešio do 0:30, a egal je ostao na snazi u ranoj fazi drugog seta.

Foto: Tanjug / AP Photo/Ebrahim Noroozi

A onda kada je ravnoteža poremećena, pomerena je u korist Veselog. Neverovatno je odigrao u sedmom gemu.

Novak je uzeo poen, onda je Veseli prekinuo poen da bi tražio čelendž posle drugog servisa rivala i bio je u pravu.

Došao je do 15:30, posle čega je imao mnogo sreće. Loptica koju je poslao, odbila se od vrha mreže u polje Đokovića za dve brejk prilike.

Servis-volejem je Srbin poništio prvu, na drugoj je češki igrač rizikovao i pogodio viner za 4:3 i brejk prednosti.

Poveo je i sa 5:3, a onda se Novak vratio u život. Vratio je brejk iz trećeg pokušaja, Veselom je tada malo zadrhtala ruka i posle sat i 50 minuta igre je bilo 5:5.

Ispostaviće se da je to i poslednji trzaj srpskog igrača, koji je imao 6:5, ali u taj-brejku napravio sebi nove probleme servisom i olakšao je posao Veselom koji ide u polufinale.

Tamo čeka Denisa Šapovalova ili Ričardasa Berankisa. Njih dvojica igraju u četvrtak uveče.

Drugi set Đoković – Veseli 4:6, 6:7

Foto: Tanjug / AP Photo/Ebrahim Noroozi

6:7 KRAJ, pobeda Veselog! Novak je napravio duplu grešku koja je presudila i odvela Veselog na 5:3 u meču, posle čega Čeh nije propustio šansu da sa 7:4 reši ovaj deo igre u svoju korist i meč.

6:6 Taj-brejk odlučuje! Neverovatan poen uzima Novak! Na 30:15 za Veselog, naterao je Đoković rivala da na mreži odigra još jedan udarac više. Veseli je imao čist smeč po dijagonali, bio je suviše ležeran i pogodio je mrežu za 30:30. Ipak, Veselog to nije poremetilo, vinerom je došao do 40:30 i kasnije gema.

6:5 Brejk loptu je imao Veseli! Spasao ju je Novak, odservirao dve dobre lopte i onda stegnute ruke i sigurnijeg izraza lica krenuo ka klupi. Vodi i ima šansu da odvede meč u treći set.

Foto: Tanjug / AP Photo/Ebrahim Noroozi

5:5 Novak je vratio brejk! Konačno je u dramatičnom gemu malo zadrhtala ruka Veselog, koji je dobro servirao da bi poništio dve brejk šanse na 15:40. Izjednačio je, Novak je došao do nove prilike i iskoristio ju je.

3:5 Veseli na korak do pobede – Konačno prvi znaci nestabilnosti Veselog koji na 30:30 pravi duplu grešku. Novak je pre toga odigrao dobar ritern, a onda je na brejk šansi uspeo da vrati lopticu na liniju i uđe u razmenu. U njoj je na kraju Veseli ipak izašao kao pobednik jer je njegov protivnik prebacio osnovnu liniju za 40:40. Međutim, do kraja gema je grešio Novak i Veseli je potvrdio brejk.

Foto: Tanjug / AP Photo/Kamran Jebreili

3:4 Brejk Veselog, mnogo sreće za Čeha! U trećem poenu Veseli je zaustavio igru i tražio čelendž usred igre, rizikovao je i isplatilo se, poveo je 15:30 na servisu protivnika. Uz mnogo sreće je pogodio vrh mreže, loptica se odbila pod mrežu u polje Novaka za dve brejk lopte Čeha, 15:40. Prvu je Srbin spasao servis-volejem za 30:40, na drugoj je Veseli raspalio bekhend paralelu za brejk.

3:3 Veseli igra mnogo iznad svog renkinga – Novak je posle jednog osvojenog poena, prokockao čelendž prebacivši lopticu malo iza osnovne linije za 15:15. Šestim asom Veseli stiže do 30:15, a onda snažnim prvim servisom i do 40:15.

Tek kada se ušlo u razmenu, Novak je riternom naterao protivnika da igra van balansa i da pogreši za 40:30. Jirži je pametno odigrao dva udarca u dve strane Đokovićevog polja i onda završio poen na mreži za osvojen gem.

Foto: Tanjug / AP Photo/Ebrahim Noroozi

3:2 Sigurna igra Srbina – „Ošamario“ je lopticu Novak posle drugog servisa za 30:0. Nije mnogo prošlo, a Srbin je bez drame osvojio gem i sada mora da opet napadne servis rivala.

2:2 Čeh je izjednačio – Dva kvalitetna poena Veselog, pa jedna neiznuđena greška iz forhenda za 30:15. Veseli je izašao na mrežu i tamo osvojio još poen za 40:15, pre nego je Novak sa osnovne linije „razorio“ lopticu vinerom za 40:30. Jirži je na kraju uzeo gem.

2:1 Kvalitetan Novak! Tri odlična poena Đokovića, u trećem je odigrao siguran viner za 40:0. Veseli je uspeo da pogodi ritern na drugi servis za jedan poen u ovom gemu, da bi Đoković rešio sve bekhend paralelom.

Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

1:1 Čeh ne popušta – Veseli je izgubio prvi poen, Novak ga je dubokim udarcima oterao daleko iza osnovne linije i dočekao je grešku za 0:30. Đoković je propustio priliku da bekhend paralelom dođe do brejk lopti. Poslao ju je pored terena za 30:30, a Veseli je onda „pronašao“ savršen prvi servis za 40:30. Međutim, već u narednom je rizikovao – dupla greška za izjednačenje. Nije dugo potrajala nesigurnost, pošto je izašao napred i forhendom iz polja došao do gem lopte na kojoj je Novak poslao lopticu u mrežu.

1:0 vodi Novak – Nešto agresivnije je ušao Novak u drugi set. Pritiskao je Veselog i izlazio na mrežu, zbog čega je njegov rival pogrešio do 30:0 za Srbina. Đoković je očistio liniju vinerom za 40:0, a onda servisom rešio gem bez izgubljenog poena.

Prvi set Đoković – Veseli 4:6

Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

4:6 Novak izgubio set! Sjajan forhend je odigrao Veseli za 15:0, Novak je dvaput proklizao, pa lobovao rivala i zamalo pogodio liniju – 30:0. Veseli je u sledećem poenu precenio sebe i izbacio je lopticu pored terena (30:15). Brzo se od toga povratio i servisom iznudio grešku Đokovića za 40:15 i dve set lopte, od kojih je Veseli iskoristio jednu.

4:5 Bar za sada, „preživeo“ je Đoković – Novakov slajs je otišao u aut i to daleko. Čeh je došao do 30:30, ali je ubrzo stigao odgovor u vidu trećeg Novakovog asa za 40:30. Srpski igrač je potom uzeo i poen za gem i nadu da neće izgubiti prvi set.

3:5 Novak pred „ambisom“ – Siguran je Čeh u svom servis gemu ovog puta. Početnim udarcem je došao do 40:15 i igra sa mnogo samopouzdanja. Prolazi i u sledećem poenu, okrznula je njegova loptica liniju, skliznula i Novak nije mogao da riternira za gem u korist Jiržija.

Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

3:4 Opet brejk Veselog! Duga razmena, mnogo trčanja i na kraju Novak na mreži odigrava pasing šot po dijagonali u polje Veselog za 30:15. Vidi se da Čeh nije došao da bude „vreća za napucavanje“, a to je pokazao tako što je lukavim udarcem sa mreže iznudio grešku Đokovića za 30:30.

I baš tada se pojavio početni udarac Srbina, koji je servisom u „T“ liniju poveo sa 40:30, a onda ga je drop-šotom Veseli pozvao na mrežu i Novakovim oružjem uzeo poen za 40:40. Nadmudrivanjem na mreži Veseli uzima poen za novu brejk loptu.

U narednom poenu se Đoković izvukao posle žestokog riterna Veselog, promenio je ritam poena i Jirži je srećom pogrešio za novo izjednačenje. Nažalost, duplom greškom je Đoković poklonio brejk rivalu dva poena kasnije.

3:3 Vratio se Veseli iz nokdauna – Treći as Veselog, pa poen Novaka i onda još dva nova za Čeha. Servis ga spasava razmena i donosi mu lake poene do 40:15. U nastavku gema nije bilo drame, Čeh je stegao pesnicu i prebrodio krizu bar za sada.

Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

3:2 Ekspresni preokret Novaka – Smirio se, počeo bolje da trči i pogađa, Veseli je pokušao da napadne, ali nije mogao da uzme više od jednog poena u petom gemu u kom je Đoković preokrenuo rezultat.

2:2 Vraća Novak brejk! Nanizao je nekoliko loših servisa Veseli, pa je napravio i duplu grešku, ali je zatim pogodio viner, jer mu se Đokovićeva loptica odbila od vrha mreže za 15:15.

U naredna dva poena su igrači podelili po poen za 30:30. Jirži je promašio udarac sa osnovne linije za brejk loptu Novaka, a onda je odličnim blokom servisa Srbin nagradio sebe vraćenim brejkom i izjednačenjem.

Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: Tanjug/AP Photo/Ebrahim Noroozi)

1:2 Upisao se Novak! Napokon je ispalio Đoković jedan vanserijski udarac u trećem gemu, kada je forhend poslao uz liniju za 30:15. Prvi servis i dalje „ne sluša“, ali iz drugog dobija servis-viner Đoković za 40:15. Rizikovao je narednim drugim servisom i napravio duplu grešku, ali ipak uzeo svoj prvi gem u meču vinerom sa mreže.

0:2 Potvrđuje brejk Veseli! Svoj servis gem je otvorio Veseli asom za 15:0, ali je onda usledio prvi Novakov odličan ritern za 15:15. Sledeći poen je pripao Veselom jer je Novakova loptica završila tek koji centimetar iza osnovne linije (30:15). Do kraja gema je lagano potvrdio brejk rival Đokovića.

VIDEO: Neverovatan poen Novaka kojom je bacio publiku u trans

0:1 Brejk Veselog! Počeo je Novak neiznuđenom greškom, onda i „tankim“ servisom, pa ubrzo još jednom greškom do 0:30 za Veselog. Čeh je došao do dve brejk lopte, obe je poništio srpski igrač, drugu as servisom do 40:40.

Novak je forhendom izbacio loptu pored linije za treću šansu za brejk rivala, posle koje je poklonio brejk Jiržiju novom neiznuđenom greškom.

BONUS VIDEO: Bacanje novčića pred početak meča Đokovića i Musetija

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram