Foto: EPA-EFE/FRANCIS MALASIG

Nekoliko rečenica Novaka Đokovića, iz razgovora sa prijateljima, srpskim sportistima, u razgovoru preko Fejsbuka, preko noći je diglo veliku prašinu. Toliko da su ga u svetskim medijima proglasili „antivakserom“.

Da li je u pitanju nesporazum, kako to često biva, ili nedostatak pouzdanih informacija o stvarnim stavovima ili razlozima za takve stavove, to je druga priča, ali čini se da je Novak još jednom, možda i nepotrebno, okrenuo svet protiv sebe. A poznato je da mu spolja i nisu previše naklonjeni.

Sve je moglo da prođe i bez tog uključenja na Fejsbuku i bez priče o vakcini, jer Novak nije dužan da baš sve svoje stavove saopštava javnosti, posebno ako ima na umu kakav je njegov uticaj i kako će mnogi na to reagovati.

PROČITAJTE JOŠ:

Vakcinacija, da ili ne, nije dilema samo Novaka Đokovića, jer to je postala opšta tema u mnogim zemljama, ne samo kod nas.

Ali, kako god bilo, jedno je jasno – osim što je broj jedan na svetu, što je godinama na vrhu i razlikuje se po svom kvalitetu od mnogih kolega sa terena, Novak je isto tako i različit u svojim stavovima, razmišljanjima i pogledima na život.

Postoje brojne situacije u kojima je Novak, poput Ahila, morao da nosi veliki štit kako bi se zaštitio od strela koje su letele ka njemu, pošto je prethodno iskazivao svoje stavove po određenim pitanjima.

Foto: EPA-EFE/FRANCIS MALASIG

PROMENA NAČINA ISHRANE

Novak je još 2010. godine, kada je nakratko započeo saradnju sa doktorom Igorom Četojevićem, otkrio uzrok problema sa disanjem i zamaranjem. Ustanovljena mu je alergija na gluten, celijakija, i bilo je evidentno da je morao da promeni način ishrane.

To se sve nekako poklopilo sa njegovim ogromnim usponom, jer je posle toga, u decembru 2010. osvojio sa Srbijom trofej Dejvis kupa, a onda je u istorijskoj 2011. godini ostvario sve snove, osvojio Australijan Open, Vimbldon, US Open i postao broj jedan.

Novak je godinama menjao način kako se hrani, gotovo da je prešao potpuno na vegeterijanski način ishrane. Primetno je gubio mišićnu masu, mnogi su ga kritikovali da preteruje i da je previše mršav, ali on nije odustajao.

PROČITAJTE JOŠ

Meso ne jede, objavio je i knjigu u kojoj je detaljno opisao svoje dijete i kako se hrani, ali uprkos brojnim kritikama, na terenu nije gubio. Naprotiv, u kontinuitetu je postizao dobre rezultate. Demantovao je i da ne uzima hranu sa glutenom.

„Nisam vegan niti izbegavam gluten. Ja sam osoba koja se trudi da jede kvalitetno i vodi računa o tome šta unosi u telo. Previše kritikuju vegane. Ne volim kada nekome sudite o tome da li jede ovo ili ono. Ali razvili smo se u društvo koje voli da razvrstava ljude“, rekao je pre godinu dana pred turnir u Madridu.

Doduše, Novakova tvrdoglavost po pitanju ishrane, navodno je mogla da utiče i ne njegov odnos sa dugogodišnjim trenerom Marjanom Vajdom.

Pričalo se da ga je Slovak, kada je po drugi put započeo saradnju sa Novakom, savetovao da  neke stvari ponovo uvrsti u svoju ishranu, pa je Novak navodno korigovao jelovnik i počeo da konzumira barem ribu.

Novak je demantovao da ga je Vajda bilo šta uslovljavao, ali mnogi u to nisu poverovali.

Foto: EPA/ANDREJ ISAKOVIC /

ODBIJANJE OPERACIJE LAKTA

Šampion Vimbldona i Australijan opena može da se kaže da je tokom karijere imao zaista sreću da ne bude tako često povređen, kao što je recimo slučaj bio sa Rafaelom Nadalom.

Imao je Novak problema zdravstvene prirode na početku karijere, sa disanjem, bio mu je veliki problem da igra po velikoj vlazi i vrućini, ali sve je to kasnije nestalo, a koliko je bio fizički i mentalno jak najbolje govori meč finala Australijan Opena 2012. godine sa Rafaelom Nadalom koji je dobio posle pet sati i 53 minuta na terenu.

Međutim, povreda lakta zbog koje je propustio drugu polovinu 2017. godine, donela mu je veliki problem. I tada je tvrdoglavo odbijao mesecima da se podvrgne hirurškom trenmanu, uzdao se u holistički pristup problemu i govorio kako će to samo od sebe da prođe, ali nije bilo tako.

Pošto je početkom 2018. neuspešno vratio, posle ranih eliminacija u Indijan Velsu i Majamiju, otišao je na tretman u Švajcarsku, gde mu je ukonjen problematičan delić kosti.

Treba li reći da je pet meseci posle toga u finalu Vimbldona u tri seta pobedio Kevina Andersona i osvojio još jednu veliku titulu?

Foto: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

PEPE IMAZ U NOVAKOVOM TIMU

Još jedna od tabu tema u Đokovićevoj karijeri bilo je i prisustvo Pepea Imaza, spiritualnog gurua iz Španije, kojeg smo ranijih godina često mogli da vidimo u Novakovoj loži na mečevima.

Kako se on tu našao i sa kojim ciljem, nikada nije precizno razjašnjeno, ali Đoković je dugo i uporno insistirao da je on sam taj koji je kriv za sve i da je besmisleno kriviti Imaza.

„Pepe je deo mog života kao prijatelj i poseduje školu sa mojim bratom. Poznajem ga već osam godina. Poznavao sam ga kada sam bio broj 1, kada sam bio 22. i sada kada sam ponovo prvi na rang listi. Ništa se nije promenilo u našem odnosu. Smetalo mi je što su ga krivili kada sam bio povređen ili nisam imao rezultate usled mini krize. Ne volim da tražim izgovore u drugima, oduvek je bilo do mene. Sve što mi se desilo u životu je moja krivica“, rekao je prošle godine u razgovoru za „L’Ekip“.

Uticaj Imaza je bio primetan, Novak je nosio majice „Amor i paz“, često pričao o grljenju drveća, publici na stadionu je posle svakog meča delio srca, bez obzira da li su navijali za ili protiv njega i mnogi su tu videli uticaj Španca, koji se doduše u poslednje vreme nije pojavljivao na njegovim mečevima.

Foto: EPA/HUGO PHILPOTT

SLUČAJ GIMELSTOB

Tokom proteklih godinu i po dana, Novak je bio na meti kritičara zbog svog prijateljstva sa bivšim članom ATP Saveta, Džastinom Gimelstobom, koji je zbog napada na jedan bračni par, osuđen na tri godine zatvora uslovno.

Novak je često bio pritiskan da objasni stranim medijima svoje stavove po pitanju slučaja Gimelstob, i to mu je, kao predsedniku ATP Saveta igrača, bio dodatni teret, posebno kada je došlo do turbulencija i ostavki pojedinih igrača, članova u Savetu.

Novak je sa pojedinim medijima, pre svega is SAD i Velike Britanije često imao nesporazume po tom pitanju, jer je govorio da je Gimelstob njegov prijatelj i da ne želi on da mu sudi.

„Džastin i ja smo oduvek imali dobar odnos, cenim njegovu posvećenost i napor koju je uložio da poboljša stvari za nas igrače. Jedan je od retkih koji se toliko borio za igrače u poslednjih deset godina. Dobro znam šta se dešava iza zavese i koliko ima prljavih igara, a on je velika prednost za igrače. Žao mi je što se povukao, ali to je moralo da se desi zbog celog sudskog procesa“, rekao je svojevremeno Đoković.

Foto: Printscreen/Facebook

VAKCINA ZA KORONAVIRUS

Poslednja i nizu turbulentnih epizoda je stav sa vakcinacijom protiv koronavirusa.

Ovih dana, Novak se u razgovoru sa prijateljima sportistima na Fejsbuku, dotakao teme vakcinacije, kada je jasno rekao da nije siguran šta će uraditi ako se od njega bude tražilo da se vakciniše da bi mogao da nastavi da igra tenis.

„Verujem da je virus opasan, u suprotnom ne bi bilo pola sveta zaključano. Međutim, verujem da postoji cenzura medicinskih stručnjaka i voleo bih da postoji više debata i različitih mišljenja u javnosti. Želja mi je da se priča i o imunitetu. Ja prvi nisam za te vakcine, nisam pristalica toga da moram da se vakcinišem da bih putovao. Ako to bude bilo pravilo i zakon, šta će onda biti. Moram da odlučim da li ću se podvrgnuti tome ili ne. Trenutno stojim pri ovome sada, da li će se promeniti, ne znam, ali utiče direktno na moj posao“, rekao je Đoković.

Zamerili su mu da je protiv vakcinisanja, čak su mu u britanskim medijima prilepili i nadimak No-vaks, ali suština je jedno, Novaka napadaju, a vakcine za koronavirus, o kojoj se toliko govori, još nema na vidiku.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare