Foto: EPA-EFE/EMILIO NARANJO

Najbolji teniser planete Novak Đoković počev od subote popodne, počinje poteru za nekoliko rezultata za večnost.

Kao da mu nije dosta rekorda i dostignuća, kada je savladao Feliksa Ože-Alijasima u petak uveče, kratko je poručio – idemo po hiljaditu pobedu.

PROČITAJTE JOŠ:

Novak namerava da se pobedom protiv Kaspera Ruda plasira u polufinale mastersa u Rimu.

Taj meč je na programu od 19 sati i 30 minuta (Sport klub 1), pa do tada podgrejte ringle, nauljite šerpe i spremite so da kokice budu što bolje.

Đoković juri jubilarni trijumf, kojim bi postao član malobrojnog 1.000+ pobeda društva.

Posle mečeva sa Aslanom Karacevim, Stenom Vavrinkom i Feliksom Ože-Alijasimom, došao je do brojke 999, a ima 203 poraza.

Još samo četiri tenisera imaju preko hiljadu pobeda na ATP turu i pogađate, dvojica od te petorice su Rodžer Federer i Rafael Nadal.

Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Švajcarac ima 1.251 trijumf, Španac je za sada na 1.051 pobedi, a tu su u ekskluzivnom društvu još samo dve legende – Džimi Konors i Ivan Lendl.

Konors je i rekorder sa 1.274 pobede, a Lendl ima 1.068. Ipak, ako uzmemo čitavu istoriju tenisa, niko je nije obeležio kao vlasnici ukupno 61 Grend slem titule.

Meč Đokovića i Ruda možete pratiti na kanalu Sport Klub uz SBB ili ukoliko niste korisnik SBB interneta putem EON aplikacije uz EON pakete koji su dostupni preko bilo kog interneta u Srbiji za 799 dinara mesečno, bez ugovorne obaveze (PROMO)

„Velika trojka“ je obeležila svet tenisa u proteklih skoro dvadeset godina, a Novak je jedini koji je pobedio petoricu igrača 20 i više puta.

Zanimljivo je da je upravo Nadala i Federera pobeđivao 30, odnosno 27 puta, dok je Endija Marija savladao u čak 25 navrata.

Novak Đoković Novak Djoković
Novak Đoković Foto: Tiziana FABI / AFP / Profimedia

Da li treba spomenuti da ima sa svima pozitivan skor? Sten Vavrinka se u Rimu pridružio tom društvu, jer je 20 puta gubio od Đokovića, a u njemu je i Tomaš Berdih koji je 25 puta izlazio sa terena kao poražen.

I svi pobrojani su sadašnji ili bivši Top 10 igrači, i svi su osim Berdiha i nekadašnji osvajači Grend slem titula. Vavrinka ima tri, Mari tri, a Rodžer i Rafa 20, odnosno 21.

Međutim, te „okrugle“ pobede uglavnom nisu dolazile protiv tako zvučnih imena. Recimo, stotu je upisao protiv Pabla Anduhara u Hrvatskoj 2007. Brojku 200 je upisao protiv Martina Vasalja Arguelja 2009. godine, 300. protiv Viktora Troickog u Sinsinatiju, avgusta 2010.

Foto: Andrew Schwartz / Sipa Press / Profimedia

Godinu i po kasnije, 2012. kada je prošao kroz najveći uspon karijere, Novak je do 400. trijumfa stigao protiv Endija Marija na Australijan openu.

Grigor Dimitrov je pred njime položio oružje za 500. pobedu na Rolan Garosu 2013. Devet godina kasnije, Đoković je „ređao“ Miloša Raonića, Maleka Džazirija, Adrijana Manarina i Jan-Lenarda Štrufa do 900 trijumfa iz 2020. godine.

Đoković se sada polako vraća u formu koju je imao do pre šest meseci kada je delovao kao dominantna sila na ATP listi. Više nije od onih što će da zaređaju devedesetak mečeva po godini, ali će većinu i dalje da dobije.

Dok nije deportovan iz Australije, sve je išlo kao po loju i svi ovi brojevi bi bili i podebljani do sada.

Novak Đoković Novak Djoković
Novak Đoković Foto: Tiziana FABI / AFP / Profimedia

Zamislite samo da je mogao da igra u Melburnu, ali i u Majamiju i Indijan Velsu. Više ne bismo pričali o jubilarnoj hiljaditoj pobedi, već o nekim novim rekordima.

I sada drži onaj po broju mastersa na 37, ali je u Americi objedinjavao Indijan Vels i Majami čak četiri puta.

Od ovih evropskih mastersa, Rim mu najbolje leži (pet titula), što je šansa više da tu pokaže Rudu da još mora da sačeka sa najboljim rezultatima karijere, tim pre što na putu više nema Nadala i zahuktalog Alkaraza.

Rodzer Federer i Rafael Nadal Novak Djokovic
Foto:EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI/EPA-EFE/NEIL HALL

Posle turbulentnog starta sezone, Novak se polako vraća u prepoznatljivu formu i može samo da nam podgreva apetite pred Rolan Garos.

Rafa Nadal će u Parizu probati da odbrani „čast“ i „svoju kuću“, a Rim je najbolje moguća priprema za turnir gde će se pokazati koliko je realno da već do kraja sezone ipak rešimo dilemu ko je najbolji teniser svih vremena.

Treći meč sa Rudom je jedna od prvih narednih stepenica na tom putu, pa od 19.30 nemojte da propustite novi spektakl.

BONUS VIDEO: Novak osvojio poen i proslavio bučnim urlikom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar