Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

Novak Đoković je pobednik Mastersa Sinsinati! U velikom finalu svetski broj jedan je bio bolji od Kanađanina Miloša Raonića, 1:6, 6:3, 6:4 posle dva sata igre.

Tako je Novak osvojio jubilarnu 80. titulu u karijeri, 35. na masters turnirima čime je izjednačio rekord Rafaela Nadala, a kompletirao je i „Zlatni masters“ po drugi put u karijeri. To znači da svaki od devet mastersa ima osvojen barem po dva puta! Neverovatan podatak.

PROČITAJTE JOŠ:

Osim toga, Novak je nastavio fantastičan niz u 2020. Neporažen je, ima niz od 23 pobede i sa tim ulazi u narednu nedelju i početak US Opena, koji za njega kreće u ponedeljak.

Bilo je veliko pitanje da li će Novak i izaći na teren u finalu. Odlučio je da ipak izađe, ali od početka meča bilo je jasno da to nije „onaj“ Novak.

Mučio se da servisom, gotovo sa svim udarcima, nije uspevao da uđe u ritam igre koji je želeo, teško je čitao servise protivnika.

Raonić je koristio sve slabosti protivnika, tako da je Novak od početka imao zaista težak posao.

Već u prvom servis gemu Novak je morao da spašava brejk loptu, tada je uspeo, ali ne i u četvrtom gemu koji je odigrao zaista loše (1:3).

Raonić je nastavio snažno da servira, potom u šestom gemu dođe do novog brejka i potom posle pola sata rutinski odservira za početni set.

Počeo je Novak drugi set nešto bolje, konačno dobio jedan lak gem i poveo sa 1:0, ali je Raonić nastavio sa dobrim servisom.

Činjenica je bilo da nešto mora da menja i Novak je to učinio. Igrao je kraće poene, počeo je više da miksuje udarce, da izlazi i napred i skraćuje lopte.

Imao je i dalje problema sa prvim servisom, ali kada bi ga pogodio, obično je dolazio do poena.

U prvih pet gemova drugog, stabilizovao je igru, počeo je da deluje sve sigurnije, a onda je u šestom gemu došao do brejka potom poveo sa 5:2.

Uspeo je Raonić da uzme još gem, ali je Novak potom dobio naredni i tako izjednačio u setovima.

Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

Opet je Đoković bio u problemu na startu seta odluke – Raoniću je bukvalno poklonio brejk u drugom gemu za 0:2, ali ga je zato ekspresno vratio, bez izgubljenog poena.

I onda je ubrzao, kao mnogo puta do sada, dodao nešto od svoje uobičajene teniske magije, napravio novi brejk u petom gemu, potom poveo sa 4:2.

Šta reći, kraj očekivan, izdržao je Novak sve, na 5:4 je rutinski odservirao za pobedu i novu veliku titulu u karijeri.

Sve detalje finala Sinsinatija mogli ste da pratite uz naš blog uživo.

TOK FINALA:

TREĆI SET

6:4 – Kraj! Novak je osvojio Masters Sinsinati po drugi put!

Dve greške Raonića donele su Novaku 30:0. Uspeo je Miloš da osvoji naredni poen smeč udarcem, potom je uzeo i naredni jer je Novak poslao bekhend u aut. Onda je Raonić pogodio bekhend paralelu za brejk loptu! Usledio je forhend Raonića u dno mreže, izjednačenje!

Nova duga razmena, opet greška Raonića – meč lopta! I aut, iz dijagonale, kraj, Novak je pobednik Sinsinatija!

5:4 – Raonić odoleo, za sada

Kanađanin je dobio gem, ali sada je sve na Novaku. Servira za pobedu!

5:3 – Novak na gem do pobede

Odličan i siguran servis gem. Novak je sve uradio, sada je pritisak na Raoniću. Novak je na gem od pobede i nove titule!

4:3 – Raonić se izvukao

Mirisalo je na novi brejk, imao je Novak priliku, došao je do 30:30, ali nije uspeo u finišu gema. Raonić se za sada izvukao. Novaku dobar servis do kraja meča može da donese pobedu.

4:2 – Potvrđen brejk!

Forhend pasing šot je doneo Novaku poen za 40:15. Nova greška Raonića i Srbin ima potvrđen brejk u setu odluke. Sve je bliži drugom peharu Sinsinatija i 35. masters tituli.

3:2 – Novi brejk za Novaka! Krik oduševljenja!

Novak je lako došao do 0:40 i tri brejk lopte, potom je Raonić uzeo naredna dva poena. Greška Raonića iz forhenda, loptica u mreži i evo ga, novi brejk za Novaka! Usledio je krik oduševljenja! Odzvanjao je snažno pred praznim tribinama „Luj Armstrong“ stadiona.

2:2 – As za kraj gema

Uspeo je Novak da se vrati u igru – posle 30:15, dobio je poen posle duže razmene, Raonić je loptucu poslao u mrežu. Potom je pogodio broj jedan drugi as u meču za 2:2.

1:2 – Novak vratio brejk ekspresno!

Novak je neverovatan – posle izgubljenog gema na svoj servis, pravi ribrejk bez izgubljenog poena! Kao da se ništa nije dogodilo.

0:2 – Brejk za Raonića!

Opet po starom, Novak je odigrao još jedan loš servis gem. Raonić je samo vraćao, nije grešio i lako, prelako je došao do brejka, 0:2.

0:1 – Siguran start Raonića

Kanađanin je lako dobio početni gem seta odluke. Nije izgubio nijedan poen. Usput, tu je i statistika drugog seta.

Foto: Printscreen/SK

DRUGI SET

6:3 – Set za Đokovića!

Opet je imao Novak problem na početku gema, bilo je 0:30, ali nema panike – dobio je četiri poena u nizu i stigao je tako do izjednačenja u setovima.

5:3 – Raonić smanjio

Kanađanin je dobro servirao u ovom gemu, smanjio je na 5:3, sada je na Novaku da osvajanjem gema dođe do izjednačenja u meču.

5:2 – Potvrda brejka!

Lagan gem za Novaka kojim je potvrdio brejk. Nije Srbin izgubio nijedan poen, sada je na gem do izjednačenja u setovima.

4:2 – Brejk! Konačno

Uh, konačno je Novak našao način da slomi otpor protivnika i napravi brejk. U tom ključnom poenu probio je na mreži Kanađanina koji nije mogao da vrati volej u teren i sada je Novak konačno u svom ritmu.

3:2 – Novak se stabilizovao

Muči Novaka servis, nema ni 50 odsto ubačenog prvog servisa, ali se polako stabilizuje. Gotovo redovno je na startu gema u zaostatku. Sada je bilo 15:30, potom je Raonić napravio dve greške, a onda odličan drop-šot koji Raonić nije stigao, lopticu ja poslao u aut.

Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

2:2 – Novak došao do 30:30, ali ne i do brejk lopte

Uspeo je Novak konačno da odigra onu svoju prepoznatljivu bekhend paralelu, bio je to viner za 30:30. Imao je potom veliku šansu na mreži, ali je Raonić odigrao dobar defanzivan volej za 40:30. I onda, as u t liniju, četvrti u meču, ravnoteža u drugom setu. I Janko je, naravno u publici, daje podršku.

2:1 – Novak igra nešto bolje

Na 40:30 Kanađanin je ubrzao u razmeni i naterao Novaka na grešku. Usledio je servis viner Đokovića za prednost, a potom je naterao rivala na grešku iz forhenda – ovo deluje nešto bolje, Novak vodi sa 2:1.

1:1 – Razorni servisi Raonića se nastavljaju

Kada Raonić servira kao što ume, teško mu je parirati. Gotovo svaki prvi servis je najčešće as ili servis viner. Lako je došao do 40:0, a onda je konačno sevnuo Novakov ritern iz bekhenda za 40:15. Šta vredi kad je potom Miloš pogodio as.

1:0 – Najbolji gem Đokovića

Uspeo je Novak da odigra najbolji gem od početka meča. Da li je zaboravio sve što je bilo u prvom? Moguće je. Videćemo kako će sada odgovoriti na servis protivnika.

PRVI SET

1:6 – Set za Raonića!

Pola sata igre, toliko je trebalo Kanađaninu da dođe do početnog seta. Razornim servis vinerom stigao je do 40:15 i dve set lopte,  potom je pogodio as i vodi u meču. Utisak je da nema ravnopravnog protivnika.

1:5 – Brejk! Raonić servira za set

Ne ide Novaku, ništa ovo ne valja… Miloš je lako došao i do drugog brejka i sada servira za početni set. Pitanje je da li će Novak moći da izdrži meč do kraja? Očigledno je da ima problema.

1:4 – Miloš potvrdio brejk

Lak gem za Kanađanina. Potvrdio je brejk, Novak nije pružio prejak otpor u ovom gemu. Prvi reket sveta što pre mora da pronađe ritam ako ne želi da izgubi početni set.

1:3 – Brejk! Raonić u prednosti

Loš gem za Đokovića, opet pokazuje znake da ima problema sa vratom. Uzeo je Novak samo jedan poen, ovakvim servisom neće moći do pobede i titule.

1:2 – Kanađanin ne popušta

Došao je Đoković do 40:30, ali ne i više. Kanađanin na početku meča dobro servira, to mu je najjače oružje, na Novaku je da mu proradi ritern. To će biti ključ za pravljenje brejkova.

1:1 – Novak spasao brejk loptu

Nimalo lak gem za početak meča. Imao je Novak pune ruke posla, bio suočen sa brejk loptom, ali je dobrim servisima na kraju neutralisao opasnost i izjednačio – 1:1.

0:1 – Raonić poveo

Miloš Raonić je dobio početni gem. Đoković je uspeo da dođe do 30:30, ali onda je Kanađanin sa dva dobra servisa i volejem na mreži došao do početnog gema.

19.16 Meč je počeo

Meč je počeo, Kanađanin je na servisu.

19.09. Raonić prvi servira

Kanađanin je dobio podbacivanje novčića, izabrao je da servira na početku meča.

19.08 Igrači su se pojavili..

Sve je u redu, teniseri su na terenu. Sledi zagrevanje, pa početak finala.

Foto: Printscreen/SK

19.02 Očekuju se teniseri

Meč bi trebalo uskoro da krene. Očekuje se da Đoković i Raonić uskoro izađu na teren.

18.49 Novakovo sedmo finale Sinsinatija

Đokoviću je ovo sedmo finale Sinsinatija. U prethodnih šest slavio je samo jednom, i to 2018.

18.42 Novak o uniji igrača – posle meča

Kako saznajemo, Novak će o formiranju novog tela, PTPA, nove unije igrača, više pričati po završetku ovog duela.

18.33 Reč aktera

Novak je uoči finala poručio:

„Raonić ima odličan servis. Igra dobro, pun je samopuzdanja, nadajmo se dobrom finalu“.

Raonićeva očekivanja:

„Igram dobro, krećem se bolje nego ranijih godina. Duga je bila pauza, možda me to stavalja u bolju poziciju, tako da mogu da budem i agresivniji u razmeni. U stanju sam više da igram igru po svom ritmu i brže poene“, kaže Kanađanin.

18.32 Ovo je 11. meč Novaka i Miloša

Đoković i Raonić igraju svoj 11 meč, svih deset je do sada dobio Đoković.

18.31 Novakova kolekcija mastersa

Đoković ima u svojoj kolekciji 34 masters titule, jednu manje od rekordera Rafaela Nadala. Novak je šest puta osvajao Majami, po pet puta Indijan Vels i Pariz, po četiri puta Rim, Rodžers kup i Šangaj, tri puta Madrid, dva puta Monte Karlo i jednom Sinsinati.

18.26 Kanađanin je odmorniji

Miloš je imao više vremena za odmor, dok je Novak prošao kroz prave muke u meču sa Bautistom Agutom, koji je dobio posle skoro tri sata igre. Nadajmo se da se oseća bolje i da će biti sve u redu.

18.25 Vreme je za finale!

Došao je momenat odluke na Mastersu Sinsinati, Novak Đoković i Miloš Raonić boriće se za veliki trofej. Novak ima želju da osvoji 80. titulu u karijeri i 35. masters, a Raonić deveti pehar u karijeri i premijerni masters.

DOBRODOŠLI!

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare