Foto:Matthieu Mirville / AFP / Profimedia

Sve detalje sa Rolan Garosa pratite na portalu Nova.rs

Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

Srpski teniser Novak Đoković plasirao se u četvrtfinale Rolan Garosa, pošto je sa 3:0, po setovima 6:1, 6:3, 6:3, pobedio Argentinca Dijega Švarcmana.

PROČITAJTE JOŠ

Meč je trajao dva sata i 17 minuta, a Novak je od početka nametnuo svoj ritam, te nije ostavljao mnogo prostora rivalu da se „razmaše“.

Đoković je otvorio meč sigurnim servis gemom, da bi već u narednom stavio do znanja rivalu da želi brz prolaz u četvrtfinale. Nije stigao do brejka, ali je Švarcman morao dobro da se oznoji da bi uzeo gem.

Imao je Argentinac šansu na Novakovom servisu, došao je do dve brejk lopte, koje nije iskoristio. Vezao je Novak četiri poena i poveo sa 2:1.

Nakon toga počeo je da igra sve više drop-šotova, te je terao rivala da izlazi na mrežu, gde se nije najbolje snalazio. Stigao je Novak do prvog brejka u meču i poveo sa 3:1. Švarcman je nastavio da napada, imao je 15:30 na Novakov servis, ali je usledio sjajan drop-šot Srbina, pa viner za gem loptu, koju nije propustio.

Srpski as je ponovo oduzeo servis rivalu, te je na semaforu pisalo 5:1. Bez izgubljenog poena osvojio je svoj servis gem i nakon 36 minuta poveo sa 1:0 u setovima.

Drugi deo igre doneo je nešto više uzbuđenja. Argentinac je na pauzi između setova otišao do toaleta, a nakon toga zaigrao bolje. Vezao je tri vinera u svom servis gemu, koji je kasnije osvojio za početno vođstvo u drugom setu.

Foto: Nova.rs

U tim momentima uspeo je da preuzme inicijativu, te je stigao do brejka i vođstva 2:0. Potvrdio je brejk u narednom gemu, ali je onda usledio „pad“ ili bolje reći Novakov uspon.

Najpre je Novak sigurno uzeo svoj servis, da bi iskoristio greške rivala i forhend vinerom vratio brejk. U šestom gemu drugog seta počele su i tenzije na tribinama. Sudija je morao da silazi na teren da proverava Švarcmanov udarac, a Novak je dobio zvižduke. U istom gemu su navijači ometali Novaka i to u toku poena, ali ga to nije omelo da izjednači na 3:3.

Dobio je vetar u leđa srpski as, te je osvojio brejk sa nulom i činilo se da je Švarcman potpuno nemoćan u tim momentima. Imao je malih problema Novak na svom servisu, ali je ipak pogađao kad je bilo najpotrebnije za 5:3. Drugi set završen je brejkom za Novaka, koji nije skrivao emocije.

Srpski teniser nastavio je seriju gemova i početkom trećeg seta kada je poveo sa 1:0, ali je Švarcman brzo izjednačio. Novak je nekoliko puta bio ljut na sebe zbog izbora udaraca i loših forhenda, ali to nije mnogo uticalo na rezultat.

Foto: Christophe ARCHAMBAULT / AFP / Profimedia

Suočavao se Đoković sa brejk loptom u petom gemu, ali je Argentinac promašio u momentu kada je imao otvoren teren, te je propustio poslednju priliku da produži meč.

Novak je priveo gem kraju u svoju korist, da bi u narednom napravio novi brejk, kojim je praktično sve bilo rešeno. Do kraja je dvaput sačuvao svoj servis za konačnih 6:1, 6:3, 6:3.

Što se statistike tiče, najbolji teniser sveta imao je pet vinera više (28-23) od rivala, a čak 14 neiznuđenih grešaka manje (31-45). Spasao je sedam od osam brejk lopti, a uzeo je 74 odsto poena kada je pogodio prvi servis.

U četvrtfinalu Rolan Garosa igraće sa Rafaelom Nadalom, po 59. put u karijeri. Španac je u osmini finala uz dosta muke i nakon pet setova savladao Feliksa Ože-Alijasima sa 3:2.

Đoković - Švarcman 6:1, 6:3, 6:3

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar