Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: Tanjug/AP Photo/Michel Euler

Najbolji teniser planete Novak Đoković na ovogodišnjem Rolan Garosu došao je do zanimljivog dostignuća - najviše grend slem pobeda.

On je u 3. kolu pariskog Grend slema, eliminisavši Bedenea, štiklirao svoju 84. pobedu u Francuskoj. Zvuči nerealno kad se napiše da tamo gde je uzeo tek dve titule od 20 u kolekciji, ima najviše trijumfa od četiri Grend slema.

PROČITAJTE JOŠ:

Ali, to je činjenica. U Australiji ima devet pehara pa je pobeđivao 82 puta, na US Openu ima 81 trijumf, a na Vimbldonu 79. Utoliko je onda zanimljivije što je na Vimbldonu Đoković uzeo šest trofeja, u Njujorku „samo“ tri, a na Rolan Garosu dva.

Jedan iz 2016. i još jedan iz prošle godine. Sada se bori za treći i da dodatno podeblja taj neobični i paradoksalni rekord.

Nekoliko je razloga za to. Najpre, konstantnost igranja, jer Novak nije „promašivao“ Rolan Garos. Drugo je preskakanje ili otkazivanje turnira, jer Đoković nije igrao svaki US Open, Vimbldon je jednom otkazan, a iz Australije su ga jednom proterali. I to baš ove godine.

S druge strane, Rolan Garos je uvek bio tu i premda je najduže čekao na trofej, Novaku je on pružio najveću satisfakciju.

Foto: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

Putešestvije u Parizu Đoković je počeo još 2005. Robi Đinepri je pao sa 6:0, 6:0 i 6:3 za prvu pobedu na pariskoj šljaci, posle čega je usledio poraz od Giljermo Korije, predajom u trećem setu kada je bilo 1:1.

Od tada je bilo uspona i padova, promena režima ishrane i trenera, a Rolan Garos je sve do 2016. ostao predmet žudnje Đokovića.

Upravo zbog ovog turnira je svojevremeno sumnjao u sebe, u momentima kad je već bio vrhunski igrač, a svi se sećamo bolnog poraza 2010. od Jirgena Melcera i preokreta od 2:0 do 2:3.

Prvi meč na Australijan openu bio je poraz od Marata Safina u lagana tri seta 2005, a ništa drugačije nije bilo ni sa drugim okršajem od Pola Goldstajna 2006. Novak je, dakle, u Melburnu u prve dve sezone upisao dva „krompira“, što se tiče pobeda, što je iz drugih razloga bilo i 2022.

Novak je 2005. tek počinjao uspon u profi karijeri, Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Tek je 2007. Novak uspeo da na svom najboljem turniru ode dalje, sve do četvrtog kola preko Nikolasa Masua, Felisijana Lopeza i Danaja Udomčokea, dok ga nije sačekao Rodžer Federer.

Ako ako to tada nije bilo iznenađenje, onda deset godina kasnije jeste bio šok kada je Đokovića u drugom kolu eliminisao Denis Istomin. Ili kada ga je 2018. izbacio sada zaboravljeni Hjeong Čung, dečko koji je obećavao mnogo, a danas je 492. na planeti.

Vimbldon je pre 17 godina upoznao Novaka na meču sa Huanom Monakom i dogurao je iz prvog pokušaja do trećeg kola gde je bio prejak Sebastijan Grožan.

Foto: EPA/JOHN G. MABANGLO

Korak dalje na Vimbldonu je otišao Novak 2006. i izgubio je od Marija Ančića u – pogađate, pet setova. Marat Safin je u drugom kolu priredio neprijatno iznenađenje, godinu posle polufinala londonskog Grend slema, a Tomaš Berdih u novom polufinalu 2010.

Nakon toga je krenula Novakova dominacija, a svi dobro pamtimo šta se desilo 2011. kada je prvi put postao prvi na svetu, ili 2018. kada je Đokoviću Vimbldon bio taličan na putu velikog povratka na teniski tron.

Kada je reč o US Openu tu je Novakova epopeja počela 2005. pobedom nad Gaelom Monfisom posle pet setova. Ni sanjao nije da će mu Francuz postati redovna „mušterija“, dok su pre 17 godina obojica bili „zeleni“.

Novak je i 2006. igrao na Rolan Garosu protiv Monfisa; Foto: EPA/Christophe Karaba

Đoković je 2005. izgubio od Fernanda Verdaska u trećem kolu, takođe u pet setova. Lejton Hjuit ga je eliminisao u trećoj rundi 2006, da bi već 2007. stigao do finala.

Tu je ipak bio prejak Federer, koji je u tri seta i dva taj-brejka uspeo da savlada perspektivnog Beograđanina. Na putu do finala su padali Huan Martin del Potro, Karlos Moja i David Ferer između ostalih.

Od tada je u Njujorku redovno za Đokovića bilo bar polufinale turnira, a prvu titulu je uzeo 2011. kada je pobedio Rafaela Nadala.

Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Prva bolna epizoda, ako ne računamo preskakanje turnira iz 2017. i poraz u finalu 2016. od Stena Vavrinke bilo je svakako i četvrto kolo 2019. Tada je opet Vavrinka uzeo meru Đokoviću, koga je izbacio supervizor turnira 2020. u periodu kad je delovao nepobedivo na terenu.

Loptica koju je u besu bacio tokom meča sa Pablom Karenjo Bustom završila je u predelu grla linijske sudije Lore Klark i supervizorima je to bio neoprostiv greh. Lani je Đokovića u Americi Danil Medvedev lišio mogućnosti da osvoji kalendarski Grend slem, pobedom u finalu u kom je Srbin delovao van fokusa i „izduvano“.

Sada će ipak imati motiv više, jer je Nadal u Australiji otišao na slem viška u odnosu na Federera i Đokovića, pa će Novaku biti imperativ da odbrani „Kup musketara“, jer bi u suprotnom Nadal mogao da ode predaleko.

BONUS VIDEO: Novak Đoković i Gael Monfis odigrali ludi poen

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar