Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Najbolji teniser planete Novak Đoković pobedio je ruskog igrača Ivana Gahova 7:6 (5) i 6:2 u drugom kolu mastersa u Monte Karlu.

Gahov je definitivno igrao kao teniser koji zaslužuje bolji plasman od 198. mesta na ATP listi i momka koji je tek nedavno osvojio jedan čelendžer.

PROČITAJTE JOŠ:

Rus je vrlo brzo u prvom setu video da Đoković nije u najboljoj formi na šljaci i na turniru gde ima jedan od najlošijih skorova sa mastersa, tim pre što prvi reket sveta nije igrao mesec i po dana, od Dubaija.

To je Gahov koristio da forhendima pravi probleme boljem igraču od sebe i da u prvom setu povede brejkm, uvede taj deo igre u napetu završnicu i tek onda poklekne.

U drugom setu mu je koncentracija popustila sredinom seta kada mu je presudio sopstveni servis i nekontrolisane duple greške.

Jasno je da Novaku fali baš ovakvih rivala da bi uhvatio ritam, pošto bi neki teži bio daleko opasniji zalogaj sa trenutnom formom srpskog igrača, koji u narednom kolu čeka Luku Nardija ili Lorenca Musetija.

Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Prvi set je počeo solidnim forhendima obojice tenisera, dok je Đoković imao poteškoća da iskontroliše bekhend.

Nije mu namera bila da se previše opterećuje jer je naspram sebe imao 198. tenisera sveta, ali je Gahov rano u prvom setu već pokazao „zube“.

Tako je u petom gemu došao do dve brejk lopte koristeći nekonstantnost Novakovih udaraca.

Osim toga, pokušavao je da bude agresivan, rano je imao pet vinera iz forhenda, dok je Novak imao jedan i Đoković je prvo servisom, a onda i na iskustvo u dužoj razmeni morao da vadi fleke i od 15:40 dolazi do izjednačenja, a onda i do gema za 3:2.

Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Već u narednom gemu je i sam imao dve brejk lopte. Obe je spasao Gahov da bi Novak na mreži praktično zicer iz bekhenda poslao u aut umesto u polje za treću brejk priliku.

Posle toga za Rusa više nije bilo problema da osvoji gem, a semafor je pokazivao 3:3. A posle 33 minuta igre pokazivao je 4:3 sa prednošću brejka za ruskog igrača.

Na 30:30, on je ispalio dva savršena forhenda, pogodio je dve linije i došao do treće brejk lopte u meču, iskoristio ju je i Novak je sa iste strane udarac poslao u aut.

Nije se dugo čekalo da se brejk vrati. Novaku su pomogle greške rivala, koji je odmah ispustio dobijeno, posle čega je Đoković poveo sa 5:4 laganim gemom.

VIDEO NIje bilo sve idealno, Novak se nervirao: „Kako protiv mene svi proigraju“

Rus mu je naredni gem maksimalno otežao. U tom trenutku se raspravljao sa sudijom oko jedne linije koju je sudija u stolici korigovao, posle čega je dobio gem za 5:5.

Vodio je Gahov sa 0:30 u 11. gemu, ali je tada nestrpljivo ispalio dve loptice u aut za prednost i vođstvo Đokovića, koji nije mogao da ubaci prvi servis u tom delu igre.

Đoković je u 12. gemu napravio neshvatljivu grešku kada je na 15:15 odigrao dobar drop-šot, pozvao je rivala na mrežu, a onda zicer umesto u otvorenu paralelu, poslao po dijagonali u aut, posle čega je Gahov bez većih poteškoća uveo set u taj-brejk.

Tamo je ispustio mini-brejk prednosti posle fantastičnog udarca Gahova u sam ćošak terena za 2:2, ali je brzo došao do novog uhvativši protivnika na krivoj nozi na osnovnoj liniji.

Srbin je poveo sa 4:2, ubrzo i sa 6:3, ali Gahov je dve set-lopte spasao svojim servisom, a onda je u poslednjem poenu seta lopticu pogodio ramom reketa i pomogao Đokoviću.

Drugi set je počeo egal igrom na obe strane, s tim što je Novak bio nešto sigurniji u gemu na svoj servis.

Gahova je sreća pogledala kada je na 0:15 pogodio novu liniju u drugom gemu, posle čega je Novaku preostalo samo da pogleda ka nebu.

Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Lakše je dobijao svoje gemove nego u prvom setu, ali je bilo potrebno i da Ivan malo posustane, iako je Đoković ubacio u malo višu brzinu.

Baš tada je Gahov u petom gemu nanizao greške iz bekhenda za prednost Đokovića i brejk loptu. Duplom servis greškom je poklonio brejk Srbinu, pa je Novak vodio sa 3:2.

Brzo je potvrdio brejk dobrim servisima, onda se razigrao i došao do nove dve brejk lopte u sedmom gemu. Gahov je prvu spasao servisom.

Novak je svejedno uspeo da osvoji gem i brejkom dođe do prilike da servira za pobedu. Prvu meč loptu je propustio, neshvatljivo je dao šansu rivalu da se vrati brejk loptom u set, ali je onda Gahov pogodio pored polja za 40:40, posle čega je Đoković vezao dva poena za pobedu.

Đoković - Gahov 7:6 (5), 6:2

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar