Dino Prižmić
Dino Prižmić; Foto: Nova.rs

Novi talas hrvatskog tenisa iznedrio je imena koja bi mogla da budu u samom vrhu u narednim godinama. Koliko će moći umnogome će zavisiti od toga kako će teći taj prelazak sa juniorskog na seniorski tenis.

Foto: Nova.rs

Novi talas hrvatskog tenisa iznedrio je imena koja bi mogla da budu u samom vrhu u narednim godinama. Koliko će moći umnogome će zavisiti od toga kako će teći taj prelazak sa juniorskog na seniorski tenis. Jedna od najsjajnih perli tog bisernog niza u ovom trenutku je Dino Prižmić koji je uspeo da se plasirao u četvrtfinale juniorskog Rolan Garosa nakon što je sa 4:6, 6:1, 6:0 savladao Maksima Mrvu, a tamo ga čeka Henri Sirl iz Velike Britanije.

PROČITAJTE JOŠ

Prižmić je trenutno 293. teniser planete i odlučio je da mu ovo bude poslednji juniorski nastup na grend slemu. Nakon toga će se u potpunosti posvetiti profesionalnom tenisu, a za Nova.rs je govorio o uzorima, iskustvima i očekivanjima.

Najpre se osvrnuo na meč protiv Čeha kog je srušio nakon preokreta.

„Prvi set sam igrao dosta sporo, igrač me dosta iznenadio jer je mlad, ima samo 15 godina i nisam očekivao da će igrati na ovaj način. Ušao sam malo sa pritiskom jer je dve godine mlađi i znao sam da bi trebalo da pobedim. Igrao sam sporo na početku, pa je to iskoristio i dobio set. Ipak, nakon pauze i odlaska u toalet uspeo sam neke stvari da promenim, a on je pao fizički. Dobio sam meč i zadovoljan“, poručio je za Nova.rs Prižmić.

Dino Prižmić
Dino Prižmić; Foto: Nova.rs

Prethodne godine je stigao do polufinala juniorskog Rolan Garosa, a ove želi da ode do samog kraja.

„Ove godine sam došao sa motivacijom da osvojim ovaj turnir, ovo mi je poslednji juniorski grend slem. Znam da svako od igrača ovde trenira koliko i ja, te da svako želi da osvoji turnir koliko i ja to želim. To su neke sitnice i svako se bori da osvoji turnir, biće teško, ali sam spreman.“

Smatra da je nivo juniora na Rolan Garosu nešto iznad onog koji se sreće na fjučersima (serija turnira ispod onih iz ATP i čelendžera)

„To je problem kod mene jer sam mislio da ću sve lagano da rešim. Prva dva susreta su bila lagana, po meni fjučers i ovi ovde su tu negde, ima igrača koji su već osvojili fjučerse i došli daleko na čelendžerima. Treba sa svakim odigrati 100 posto jer su čelendžersi drugi nivo tenisa, ali je po meni ovaj turnir bolji od fjučersa.“

Izdanak je akademije Ivana Ljubičića koji se sa njim i nalazi na turniru, a otkrio je da se saveti poznatog tenisera mogu podvući u jednu stvar koju mora da uradi.

„Moram definitivno da ubrzam loptu, da bolje serviram jer dođem na meč, a često mi se desi da sporo počnem. Rival to iskoristi i onda lovim rezultat sat vremena po terenu i mislim da bi trebalo ubrzati jer će biti dosta lakše.“

Rodžer Federer i Ivan Ljubičić
Rodžer Federer i Ivan Ljubičić; Foto: EPA-EFE/NIC BOTHMA

Rođeni Splićanin je zbog tenisa morao da se preseli u Zagreb.

„Iz Splita sam i tamo mi je bilo odlično, nemam nikakve zamerke, ali sam se preselio u Zagreb jer ima boljih igrača za sparing. Sigurno je da mi Split nedostaje, ali sam se navikao na život u Zagrebu u kom treniram. Drugačiji je mentalitet u Splitu i Zagrebu, ali sam se i tamo navikao.“

Tokom godina je Dalmacija dala čitav niz fantastičnih igrača, a nikada nije imao prilike da gleda Marija Ančića kako igra.

„Nisam imao priliku da ga gledam, ali sam jednom trenirao sa njim. Tu je i Mili Poljičak koji je osvojio Vimbldon prošle godine i igra odličan tenis. Pitanje je trenutka kada će opet igrati dobro jer ima odličan kvalitet, tu je i Luka Mikrut koji se probija.“

Novak Đoković
Foto: REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Imao je dovoljno vremena da pogleda i meč Đokovića na Rolan Garosu.

„Gledao sam Novaka Đokovića protiv Hačanova, on mi je jedan od najdražih igrača i nivo tenisa je zaista neverovatan. Novak je strašan igrač i kada gubi sa 2:0 u setovima osetiš da će dobiti meč. To sam prvi put osetio u utorak kada sam gledao taj meč protiv Hačanova, Rus je isto vrhunski teniser, ali kontrola koju Novak ima je zaista neverovatna.

Nije razgovarao sa Đokovićem, ali jeste sa njegovim trenerom Goranom Ivaniševićem čije savete i danas koristi.

„Nismo nikada pričali, ali sam pričao sam sa Ivaniševićem koji je njegov trener i zna dosta stvari. Ranije u detinjstvu mi je dao nekoliko saveta kojim se nekada služim i pokušavam sitnice da popravim da bih igrao što bolje“, završio je Prižmić.

BONUS VIDEO Đoković 12. put u polufinalu Rolan Garosa – biće najgledaniji teniski meč ove godine

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar