Huan Martin del Potro
Huan Martin del Potro; Foto: EPA-EFE/Juan Ignacio Roncoroni

Huan Martin del Potro je jedan od najsimpatičnijih tenisera današnjice. Omiljen među teniserima i navijačima, ali nikada nije uspeo da ispuni sve što je mogao.

Nije lako biti grend slem šampion u eri Novaka Đokovića, Rodžera Federera i Rafaela Nadala, ali je teniski Tor i u tome uspeo. Uspeo je 2009. godine u finalu US Opena da savlada Federera sa 3:6, 7:6(5), 4:6, 7:6(4), 6:2 i tako postane jedini grend slem šampion iz Južne Amerike na 71 turniru unazad.

PROČITAJTE JOŠ

Delovalo je da nema šta da spreči ovog visokog momka koji je imao sjajan servis, odlično kretanje u odnosu na visinu i razorni forhend koji mnogi nisu uspevali da vrate. Ipak, onda se desila jedna povreda, pa druga, pa treća. Ukupno čak 16 puta je morao da se oporavlja od ozbiljnijih povreda.

Navikao je da živi sa bolom, ali sve je bilo previše kada nakon 945 dana i dalje živeo sa bolom u kolenu. Kako je rekao dešavalo se da ga taj boli budi i u toku noći.

„Danas je potpuni kraj. Sada moram da se pobrinem za moje koleno za moj svakodnevni život. Ostaviću otvorena vrata tenisu jer ono što sam iskusio večeras je nezaboravno. Ako je danas bio moj poslednji meč, odlazim srećan“, poručio je legendarni Del Potro.

Igrač koji je Argentini doneo i Dejvis kup 2014. godine više nije mogao da izdrži. Iako vam ovo deluje kao preterivanje spisak povreda će učiniti da shvatite kakve je muke prolazio ovaj as.

Samo je zglob leve ruke povređivao četiri puta (2012, 2013, 2014. i 2018. godine), zbog toga je često bio izvan tenisa. Dva puta je pauzirao zbog desnog zgloba, jednog zbog desnog ramena. Zbog povrede abdomena i donjeg dela leđa pauzirao je tokom 2009. godine. Leđa su ga dva puta mučila, a 2018. je imao i neugodnu povredu prepona.

Levi kuk ga je sputao 2011. godine, a desna butina 2008. I na kraju – ta kolena. Najpre je „načeo“ levo zbog čega je 2013. čak morao da pauzira, a onda je 2018. i 2019. godine zbog nesnosnog bola u kolenu morao na operacije.

Viđali smo Delpa sa longetama, u gipsu, viđali smo ga i na štakama, dao je sve od sebe da se vrati tenisu, ali na kraju je bol ipak prevladao. Nije potpuno odbacio mogućnost da se vrati tenisu, ali ne očekuje da se to zapravo i desi.

„Ovaj trenutak ću pamtiti ceo život. Ispunio sam sve snove koje sam imao u tenisu, sport mi je doneo svu ljubav naroda, što je moj najbolji trofej. Ovo je moj poslednji meč. Srećan sam što sam ga igrao pred svojim narodom“, rekao je Delpo.

Navijači su i meč prekidali skandiranjem, „ole, ole, ole, ole, Delpo, Delpo“.

Huan Martin del Potro
Huan Martin del Potro; Foto: TAnjug/AP Photo/Gustavo Garello)

„Teško je objasniti kako sam se osećao na terenu. Toliko emocija. Atmosfera je bila luda, ljudi su bili ludi, a ja sam imao jedan od najboljih mečeva u karijeri sa publikom“.

Nakon što je napustio teren, poslao je poruku navijačima u nadi da će ga ponovo videti kako igra.

„Ne znam da li će se to desiti, jer je bol u kolenu veoma jak. Ali nastaviću da se trudim da popravim koleno, a ako to rešim, možda ću imati još jednu priliku da igram.“

Delpo je uprkos hroničnim povredama uspeo da osvoji 22 titule u karijeri i bude treći na svetu (avgust 2018. godine). Šta bi tek bilo da nije bilo povreda. To je jedna od najvećih „šta bi bilo kad bi bilo“ priča.

BONUS VIDEO Navijanje i podrška Novaku Đokoviću na aerodromu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar