Podeli
Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Janko Tipsarević na "Istočnoevropski šampionat" u Beogradu koji traje od 15. juna do 23. jula, dovodi nekoliko zvezda evropskog i svetskog tenisa, a Marin Čilić je jedna od njih.

Janko Tipsarević je bio spreman na brze promene plana u slučaju odluke o nastavku sezone. Organizator “Istočno evropskog šampionata” je anticipirao moguće promene pa i da turnir koji se igra na šljaci bude prebačen na betonske terene.

Kako su iz ATP i WTA nedavno najavili kakavće biti kalendar takmičenja u narednih nekoliko meseci, u Akademiji Tipsarević su napravili plan dešavanja na ovom šestonedeljnom takmičenju, koje je počelo u ponedeljak 15. juna.

PROČITAJTE JOŠ:

“Muškarci će narednu nedelju završiti na šljaci, imaće dve nedelje priprema na betonu, dok će devojke od 29. juna automatski igrati na US Open podlozi. U Akademiji imamo tri identične podloge kao na US Openu. Čim je vest o kalendaru takmičenja izašla, iskomunicirali smo sve sa igračima za 48 sati, svi, pogotovo oni bolje rangirani igrači razumeju promenu i podržavaju je. Ni ja kao Filipov trener ne bih mu savetovao da ostane tri nedelje na šljaci, pa da ide na beton. Roster igrača je jak, svi su potvrdili da dolaze, a verujte da smo imali pozive od igrača koji uopšte nisu bili planirani. Priprema za sve je bila napravljena u maju mesecu”, rekao je Janko.

On je rekao da ukoliko Filip Krajinović bude beležio dobre rezultate u narednom periodu, neće igrati svih sedam nedelja kako je u ATP kalendaru planirano.

Tipsarević je takođe dodao da je zadovoljan kvalitetom mečeva u prvoj nedelji. Ono što je posebno bitno je ko će sve od ooznatih igrača igrati, pa je tako nekada osmi reket sveta najavio dolazak i jednog od glend slem šampiona. U pitanju je Marin Čilić.

“Osim naših igrača Filipa Krajinovića, Dušana Lajovića, tu je i Damir Džumhur koji je igrao i na Adrija turu. Od tenisera, u poslednje dve nedelje, opet moram da naglasim sa rezervom, u slučaju da sve bude išlo po planu, očekujem da dođu Andrej Rubljov, Karen Hačanov, Marin Čilić i Borna Ćorić. Malo sve komplikuje ovakav sistem takmičenja, ali ideja je bila da bude što više mečeva. Od devojaka, pored naših igračica biće tu i Kristina Mladenović, Dajana Jastremska, Polina Hercog, Anastasija Pavličenkova, Ana Blinkova…Može još dosta da se promeni, sada kada prelazimo na beton”, podvukao je Janko.

Odlučeno je da na turniru ne bude publike.

“Imamo lokaciju koja funkcioniše sama za sebe. Svi ti igrači dolaze sa dve, tri ili četiri osobe. Sve to u šest nedelja, sa ljudima koji su stalno u kontaktu. To je drugačija koncepcija u odnosu da se igra recimo samo jedan vikend. Nemamo u planu da dovedemo publiku za sada, jer takvo je stanje sa koronom. Ne računajući sudije, imamo stalno prisutno od 100 do120 ljudi koji tu cirkulišu, gledamo da budemo pažljivi što se toga tiče”, dodao je Tipsarević.

On je rekao da ne očekuje da bude turnira na jesen u Aziji.

“Poslednji turnir WTA je poslednja nedelja novembra.  Što se tiče ATP, mislim da su male šanse da bude turnira u Aziji posle Rolan Garosa. Tokio je otkazan, videli ste šta je trenutno u Pekingu. Nisam siguran da će igrači tamo doći, biće tu dosta rezerve. Sezona u dvorani u Evropi će zavisiti eventualno od drugog talasa korone za kog još ne znamo hoće li ga biti. ATP želi završni masters u Londonu, to im je najveći događaj. Uložiće abnormalne napore da ga bude”, zaključio je Tipsarević.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar