Novak Đoković i Damir Džumhur; Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Dorćol, upekla zvezda u podne, uz poneki oblačak, iznad Dunava, divan dan za tenis. I prvi zvaničan trening Novaka Đokovića na centralnom terenu u TC Novak, gde će se od 12. do 14. juna održati prvi deo regionalnog humanitarnog turnira čiji je inicijator, "Adrija tura".

Od ranog jutra, Dorćol je bio srce sportskog Beograda jer su svi oni kojima su Novak Đoković i teniska loptica na srcu, pokušali da nekako dođu do ulaznica za pomenuti spektakl.

Mnogi su uzalud stajali u redu, kako oni koji su verovali da će do njih doći putem interneta, tako i oni koji su strpljivo čekali pred blagajnom na samom ulazu u TC Novak. Za tili čas je otišlo sve. Prilazim blagajni, pred sam početak Novakovog treninga, u njemu momak i devojka očigledno zadovoljni brzim poslom.

PROČITAJTE JOŠ

„Nema više karata?“, pitam.

„Nema. Planulo 500 komada za nepun minut i po. Ludilo!“, kaže momak sa blagajne.

Tako nešto se i moglo očekivati, pa pre nekoliko dana, kada je prvi kontigent pušten u prodaju, otišlo je sve za sedam minuta! Beograd se uželeo Novaka, Novak se uželeo Beograda, biće to sjajan teniski spoj polovinom juna na ušću Save u Dunav.

Iza, na centralnom teniskom terenu već je dosta znatiželjnih, koji sa nestrpljenjem čekaju da Novak izađe na trening. Vrelo je, malo je hlada, tek nešto senovitog dela sa strana svečane tribine, dela samog restorana. Ali ne mari, Novak će prebacivati lopticu!

Oko podne i desetak minuta, pojavio se svetski broj jedan, šampion Vimbldona i Australijan opena. Uz brata Marka, koji mu je asistirao, dok su sa druge strane bili Damir Džumhur i njegov trener Petar Popović.

I beše to dobar, žestok trening dvojice dobrih prijatelja. Sve po nekom ustaljenom redosledu, prvo zagrevanje, pa malo prebacivanja. Igra s osnovne linije, čisto da se uđe u udarac, oseti loptica, teren.

Otme se Novaku i poneka “slatkorečivost”, kao kad odigra volej, pa nezadovoljan svojim stavom, prekori sebe (Spusti gu****).

S vremena na vreme, bljesne savršen poen. Publika, mahom oni mlađi, oduševljeno aplaudiraju. Bilo bi ih svakako i više, ali mnogi nisu ni znali da Novak ima planiran trening. Ko se zatekao, zatekao, imao je šta da vidi.

„Rolan Garosa će biti, što se tiče Njujorka, sumnjam“, razmeniše Novak i Damir još poneku rečenicu, ovog puta o tome šta misle da će se odigrati do kraja ove neverovatne „korona sezone“.

U jednom momentu, pošto su se dobro izduvali posle žestokih poena, Džumhur se okreće ka treneru Popoviću i kaže:

„Gde god da sam mu odigrao, vratio mi je duboko… ne vredi! Neverovatno koliko je teško igrati“. Kasnije, posle razmene voleja, smeč udaraca, dođe vreme i za serviranje i reterniranje.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Uzmičilo je Novaka nekoliko drugih servisa, kao da se pretplatio na vrh mreže. Neće, pa neće. Vrti glavom, u neverici, a onda Damiru sugeriše da mu šalje servis na T liniju. Pogađa!

Pred kraj, vetar koji je duvao sve vreme treninga, razbesni se načisto! Podiže prašinu, zna se da Novaka često muči ta crvena prašina zbog sočiva koje nosi. Zaklonio je oči, dok se vihor nije smirio, ali bilo je vreme za kraj. Bilo je dosta, 90 fudbalskih minuta treninga, sasvim, sasvim dovoljno.

Bio je to trening u neobičnom zvučnom okruženju. Posvuda odjekuje udaranje čekića, zujanje bušilica, nešto se vari gore na tribinama, svi rade punom parom… Novak i Damir ne obraćaju pažnju, kao da vele, “nek majstori rade svoj posao, mi ćemo svoj”.

„E, a kakav ti je teren?“, pitao je Nole kolegu.

„Super, čini mi se najbolji ovde do sada“, odgovara mu teniser iz Sarajeva.

„Radili su dosta na njemu, baš su se potrudili“, dodao je Novak očigledno zadovoljan stanjem podloge.

Novak Đoković Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Odnekud mi pred oči izbijaju sekvence sa Srbija Opena, koji je prvi put održan na istom mestu još 2009. godine.

Tada je Novak tek bio zvezda u usponu, u lovu na pozicije Rafe Nadala i Rodžera Federera, sa jednom grend slem „reckom“ na svom šampionskom kontu. Onom iz Melburna, 2008.

Jedanaest godina kasnije, na istom mestu, Novak je apsolutni teniski kralj planete. Ima 17 grend slemova, doduše, još je u blagom zaostatku za rivalima, ali trka za titulu GOAT je u jeku.

PROČITAJTE JOŠ

Pozdrav za kraj rada sa Damirom (ne reketima, već stvarno pozdrav!), pa odlazak u svlačionicu na presvlačanje, a potom na staru obavezu, fotografisanje sa fanovima i davanje autograma.

Strpljiv je Novak i kako smo videli u dobroj formi i željan tenisa. Da nije bilo korone, te surove kraljice koja je stopirala ceo svet ovog proleća, ne bi Novak ostao na 18-0 od starta sezone.

Ovako, spasli su se samo njegovi rivali. Ali ne zadugo. Nastaviće se sve ovo, nastaviće se…

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar