Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Učešće tenisera Srbije na Dejvis kupu, koji se već drugu godinu u nizu igra po drugačijem formatu od onoga koji se tradicionalno igrao više od jednog veka, nije oduševilo bivšeg selektora Bogdana Obradovića.

Posle poraza od Nemačke, selekcija Srbije je zahvaljujući sreći i sistemu takmičenja posle dramatičnog raspleta uspela da ostane u takmičenju za trofej.

Nekadašnji selektor reprezentacije, koji je predvodio tenisere do jedinog trofeja Dejvis kupa u istoriji, u razgovoru za Nova.rs ukazuje na brojne probleme, kako u našem timu tako i u samom sistemu takmičenja o kojem nema dobro mišljenje.

„Mislim da nema niko pravo da priča o umoru sem Novaka, a on je dobio sve mečeve i nije pokazao nikakav umor. Mislim da je sramota da bilo šta pominju o tome. Ne smeju da se gube singl mečevi kada Nole dobije, mora još neko da dobije te mečeve. Ne kao imperativ, nego kao nešto gde morate da shvatite da ako ste u timu sa Novakom i da ako imate taj takozvani kratki format, što znači da igrate na dva dobijena seta. Morate da nađete snagu i energiju da igrate za svoju reprezentaciju i da taj meč dobijete kako god znate i umete, a naročito protiv igrača koji su bezmalo nepoznati“, kaže Obradović.

PROČITAJTE JOŠ

Nije štedeo kritike na račun svih igrača u reprezentaciji izuzev Đokovića.

„Govorim o Filipu Krajinoviću, a i o Dušanu Lajoviću i svim njihovim mečevima. Čak i o dubl igračima koji igraju sa Novakom. Morate da odigrate svoj najbolji tenis u životu i da te mečeve dobijete. Baš zbog Novaka koji je te singl mečeve dobio. Nema tu šta dalje da se priča. Sistem kazne u vrhunskom sportu ne postoji, ali postoji ogromna odgovornost koja je i gora od kazne, u smislu da pre nego što se odlučite da igrate Dejvis kup, imate u glavi da je jedina opcija kada izađete na teren da pobedite“.

Nekadašnji selektor smatra da atmosfera u timu nije dobra, i da igrači mentalno nisu odgovorili zadatku.

„Mislim da igrači nisu psihološki pripremljeni, mislim da je atmosfera u timu takva da je sve spontano. U smislu, došli su tamo pa su tek odlučili šta bi trebalo da rade i da su onaj olujni vetar koji je Novak uspostavio u reprezentaciji pretvorili u običan pesak koji se razleteo da ne znaš ni gde je plaža, ni gde je more. Problem je na svim mogućim mestima, sem na jednom, a to je kod Novaka“.

Obradović naglašava da ostatak ekipe nije adekvatno pripremljen da isprati najboljeg tenisera planete.

„Teško je shvatiti Ivu Andrića ako si bežao sa časova. Onda nećeš da shvatiš šta su „Znakovi pored puta“, a još manje „Na Drini ćuprija“. Moraš da uđeš mnogo više u dubinu nečega što se zove trening, psihološka priprema, da bi znao da radiš psihološku pripremu igrača koji trebaju da isprate Novaka Đokovića„.

PROČITAJTE JOŠ

Dejvis kup je kao GMO

Tu kao krivce vidi aktuelnog selektora Srbije, Viktora Troickog i dvojicu bivših tenisera.

„Znam šta sam radio da bih pripremao Janka Tipsarevića i Viktora Troickog da ga oni isprate. Njih sam stvorio uz Novaka, da Janko bude osmi na svetu, a da Viktor bude dvanaesti. A njih sada da pitam što Dušana Lajovića i Filipa Krajinovića ne naprave da budu osmi i dvanaesti. Pri tome, mislim da je Krajinović talentovaniji od Viktora. Trebalo bi da bude bolji od Janka, znači peti. A on tu nije. Zašto nije? Zato što se okružio Jankom, zatim Novakovim satelitima, koji se zovu Viktor Troicki i Boris Pašanski, svi ovi treneri koji su bivši igrači koji ne znaju takozvane tajne zanata“.

Kada je reč o novom formatu Dejvis kupa, nekadašnji selektor Srbije smatra da je u pitanju potpuni promašaj.

„Format ovog Dejvis kupa je klasičan GMO, što znači da ako nemaš dobro vino, može da prođe koka-kola.Taj format koji je urađen, to nije vino, to nije tradicija. To je novi format koji se zove „koka-kola“. To je posledica potrošačkog društva“.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

„Zagrobni život“

Obradović ističe da je novi sistem uništio svu draž sporta i takmičenja.

„Izgubiš meč, a neko ti da šansu da ideš dalje. Ne razumem, a šta tačno je tu onda sport. Ovo nije sport, ovo je biznis koji kaže, propao sam, a molim banku koja je deo tog propalog biznisa da mi da još jedan kredit da se popravim, da iz te priče ne izađem sa minusom. Ko će taj kredit da vraća? Svi navijači sveta, koji su u laži, koji plaćaju gledajući takav format Dejvis kupa“.

Jedini ispravan put je, kako naglašava, da se do trofeja dođe samo ako pobediš sve rivale.

„Ne verujem u egipatsku kulturu koja neguje zagrobni život. Nakon smrti ti meni kažeš da oni igraju polufinale, pa posle finale i osvoje, a već su „umrli“. To za mene nisu rezultati. Rezultat je kad od početka boja dobiješ sve bitke i na kraju ti budeš kralj i zabodeš na vrh brda svoju zastavu i kažeš, ovo je moja zemlja“.

Nije se Obradović zaustavio samo na tom primeru, već je na slikovit način objasnio kako vidi današnji Dejvis kup.

„Nakon toga, ovo što se dešava, kad ja doživim ovo što se zove kulminacija, a to znači završena je predstava, spustila se ona zavesa, pa izađu glumci i kažu, izvinite, malo smo grešili, imamo vremena do ovog zadnjeg autobusa, je l možemo malo da odglumimo? Daćemo vam šešir da stavite još po sto dinara. Znamo neke tekstove da malo odglumimo, da mi to skupimo pa ćemo onda da mi odemo na autobus a vi u vaš auto. Za mene od samog početka nije Dejvis kup, nije takmičenje, nije format, nije tradicija. Nema ni onu romantičnost Đepeta koji od drveta napravio sebi igračku iz ljubavi, pa je vila došla i oživela tu igračku, pa je on postao Pinokio. Ovo nije Dejvis kup, nego na engleskom rečeno „Diskasting kup“ (odvratni kup, prim.aut)“.

BONUS VIDEO Đoković opsovao „sočno“, sudija ga razumeo i kaznio

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare