Foto: Tanjug/AP Photo/Michel Euler

Novak Đoković protiv Matea Beretinija igra četvrtfinale US Opena, što će biti pravi test spremnosti za 21. Grend slem karijere.

Italijan je hit 2021. godine, do ove sezone mučile su ga brojne povrede, sveo ih je na minimum i beleži uspehe zbog kojih je osmi teniser sveta trenutno.

Razlog zašto nema Grend slem je identičan kao kod mnogih drugih tenisera mlađe generacije – Novak Đoković.

Pobedio je Novak Beretinija prvo u Parizu na Rolan Garosu, zatim i u finalu Vimbldona.

Na oba meča, Italijan je imao sjajne momente, šanse, u Parizu je naročito namučio Novaka, zbog čega je na kraju ispustio sada već čuveni urlik od kog se tresao Šatrije.

Igralo se na šljaci i na travi, sada je došao red na podlogu na kojoj Novaku nema ravnog.

Svestan je Beretini šta ga čeka, zato i ne preti Novaku poput Stefanosa Cicipasa, koji je umeo da se obruka najavama da „zna kako da porazi Novaka“.

Između Beretinija i Đokovića razvilo se zdravo i normalno rivalstvo, reči posle Vimbldona svedočile su o tome, bilo je velikog uvažavanja, ali nema sumnje da će Mateo imati motivaciju do neba posle dva bolna poraza od „broja 1“.

Na putu su mu stajali Žeremi Šardi (3-0), Mute (3-1), Ivaška (3-2) i Ote (3-1), kog je povreda sprečila da više namuči Beretinija.

 

Ilja Ivaška, 53. igrač sveta, priredio je paklen meč Beretiniju u šesnaestini finala, trajala je borba čak tri sata i 50 minuta, Belorus je parirao i izjednačio na 2-2 u setovima, u petom je presudio rani brejk Beretinija za 2:0.

Nastupio je Ote kao kvalifikant i 144. teniser sveta, dogurao daleko, uspevši da uzme drugi set na meču i izjednači protiv Beretinija.

Kasnije ga je povreda omela da parira duže, završio je meč iako je mogao da preda zbog bolova, ali je džentlmenski izgurao do kraja.

Doneo je Novaku i dovoljno materijala za skauting i bilo je vidljivo da je Beretini ranjiv na ovom US Openu.

Mateo Beretini slavi, Foto: Tanjug / AP Photo/Elise Amendola

„Možemo da govorimo o prvom delu meča, posle se povredio i to više nije bio meč. Žao mi je, imao je sjajan nalet i nije zaslužio da završi turnir na ovaj način. Nije nikad lako prihvatiti da pobediš na ovaj način. Voleo bih da sam pobedio na drugačiji način. Teško je govoriti o meču, ali mogu da kažem da je lepo igrati sa ovakvom podrškom, osetio sam da ima mnogo ljudi koji me vole. Hajde da pričamo o atmosferi, hvala, ljudi, nadam se da ćete doći i na sledeći meč“, rekao je Beretini.

Italijanu je ovo treće uzastopno četvrtfinale Grend slema, na prethodna dva turnira ga je pobedio naredni rival, Novak Đoković.

„Kada pobeđuješ dosta… Rad koji smo uložili u poslednjim godinama i mesecima je funkcionisao, čini mi se. Moram da zahvalim svom timu, tu su. Nažalost, ove godine sam imao nekoliko povreda koje su bile teške za oporavak. Ali sada sam tu, veoma sam srećan, u četvrtfinalu sam, igram dobro, osećam se dobro, nadam se da će ovo biti duga trka“, rekao je Beretini, pomalo stidljivo, iako je bilo jasno da će ga čekati Novak Đoković.

Novak Đoković
Foto: Tanjug/AP Photo/John Minchillo)

Činjenica je da je sve u Novakovim rukama, još samo tri koraka, tri pobede, dele ga od teniske istorije i 23. Grend slema.

Đoković je do sada imao nekoliko izazova tokom mečeva, izlazio je iz loših momentuma do četvrtfinala, nije se pri tome previše iscrpeo, pa su stvoreni svi preduslovi za ulazak u istoriju.

Ako pobedi, čeka ga pobednik meča Zverev – Haris.

U finalu, opcije je najbolji iz ukrštanja Ože-Alijasim – Alkaraz i Van de Zandšulp – Medvedev.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar