Novak Đoković
Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

Novak Đoković savladao je 20-godišnjeg Džensona Bruksbija sa 1:6, 6:3, 6:2, 6:2 i plasirao se u četvrtfinale US Opena, a sva dešavanja iz Njujorka mogli ste da pratite na portalu Nova.rs.

Đoković je u Njujork došao kao prvi reket sveta, a posebna pažnja usmerena je ka Novaku zbog činjenice da se nalazi na putu da zabeleži takozvani „kalendar slem“, tačnije osvoji sva četiri grend slem turnira u jednoj kalendarskoj godini.

PROČITAJTE JOŠ...

Prethodno je slavio na Australijan Openu, Rolan Garosu i Vimbldonu, a na putu ka finalu US Opena stajali su Holger Rune iz Danske (6:1, 6:7(5), 6:2, 6:1), potom Talon Grikspor iz Holandije (6:2, 6:3, 6:2), te Japanac Kei Nišikori, kog je Novak savladao u trećem kolu nakon preokreta sa 3:1, po setovima 6(4):7, 6:3, 6:3, 6:2.

U osmini finala je Đoković porazio i mladog Amerikanca, iako mu nije bilo nimalo lako.

Prvi set je protekao u potpunoj dominaciji Bruksbija koji je igrao kao da je i sam osvojio 20 grend slem trofeja.

Ipak, nakon dva maratonska gema u drugom setu sve se menja. Đoković je morao da odigra dva gema od po 20 minuta pre nego što je konačno uspeo da razoruža rivala. Od tog trenutka je počeo da čita igru Amerikanca, koji je počeo i da pravi znatno više grešaka.

Novak je burno slavio najvažnije poene, a nije dobio toliko neprijateljski tretman koliko se možda očekivalo. Ipak, od sredine drugog seta na terenu postoji samo jedan čovek, pa je Srbin brzo dovršio posao. U jednom trenutku je vikao ka treneru Marjanu Vajdi, ali je ostalo nepoznato šta mu je tačno dobacio.

U četvrtfinalu Novaka čeka Mateo Beretini koji je savladao Oskara Otea. Biće ovo repriza finala Vimbldona iz 11. jula ove godine.

US Open, osmina finala

Novak Đoković – Dženson Bruksbi 1:6, 6:3, 6:2, 6:2

Četvrti set: Đoković – Bruksbi 1:6, 6:3, 6:2, 6:2

6:2 Kraj!

5:2 Novi brejk Srbina

Šteta! Novak je sjajnom igrom uspeo da stigne do nove, 12. brejk lopte, ali nije uspeo da je iskoristi. Amerikanac je sjajno servirao u njegovu bekhend stranu, a Srbin to nije uspeo da vrati. Ipak, usledio je fantastičan poen nakon kog je Novak slavio podignute pesnice, a Bruksbi je lopticu zakucao u mrežu. Ipak, već sledeću brejk šansu je Novak iskoristio i tako brzo otišao na 5:2

Novak Đoković US Open
Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

3:2 Potpuno drugačiji meč

U četiri seta kao da smo gledali četiri različita duela. Dva tenisera su nakon serije dugih razmena i preokreta, uplovili u niz gemova koji završavaju rutinski servisima. Novak je to uradio sa nulom, ali je na servis Amerikanca i sam osvojio samo jedan poen.

2:1 Po jedan mirniji gem na obe strane

Nakon velikih borbi i dugih razmena sada su sve češće kraći poeni koji se završavaju greškom jednog od dva igrača.

Novak Đoković
Foto: EPA-EFE/PETER FOLEY

1:0 Đokoviću se žuri!

Novak je uspeo da napravi brejk već na startu četvrtog seta. U njegovoj loži se supruga Jelena konačno barem malo opustila. Bruksbi gubi korak, a deluje da ima i probleme sa kretanjem, iako je zatražio pomoć fizioterapeuta. Nekoliko puta se udarao po butini, a na momente je delovalo da hramlje.

Treći set: Đoković – Bruksbi 1:6, 6:3, 6:2

6:2 Ovo je brzina najboljeg na svetu

Đoković je podigao nivo igre i sada izgleda to znatno bolje. Bruksbi nikako ne uspeva pronađe odgovor, a na kraju ovog gema je postalo jasno da ima i neke fizičke probleme. Fizioterapeut je odmah prišao da ga izmasira.

5:2 Novak na gem od preokreta

Đokoviću je u ovim momentima nedostajao jedan gem da osvoji ovaj set i tako stigne do preokreta. Bilo je dobrih poena u poslednja tri gema, ali to nije bio atomski nivo tenisa koji smo videli u prva dva seta.

Novak Đoković
Foto: EPA-EFE/PETER FOLEY

4:0 Ekspresno!

Novak osvaja još jedan gem, potvrđuje i drugi brejk na susretu. Srbin sada deluje zaista sigurno.

3:0 Sjajno!

Nakon nešto više od dva sata igre Đoković je uspeo da napravi još jedan brejk u ovom setu. Od tog trenutka su stvari počele da izgledaju značajno drugačije jer je delovalo da Amerikanac nema odgovor na igru Đokovića.

2:0 Novak vikao na Vajdu

Ovaj gem je obeležio Novakov izliv emocija. U jednom trenutku je povikao nešto ka boksu u kom se nalazio Marjan Vajda, ali se nije jasno čulo šta mu je poručio.

1:0 Brejk Novaka

Srpski teniser je napravio brejk već u prvom gemu trećeg seta, a bio je apsolutno siguran u svakom momentu. Kako meč odmiče deluje da Amerikanac sve više gubi korak za Đokovićem. Novak nije preterano burno proslavio osvajanje ove deonice.

Drugi set: Đoković – Bruksbi 1:6, 6:3

6:3 Gem sa nulom!

Đoković je uspeo da osvoji drugi set i to na kraju dominantnim gemom. Uspeo je da osvoji sve poene i bez izgubljenog stigne do novog gema i seta. Srbin je nakon toga napustio teren i otišao u toalet.

5:2 To je to!

Novak je sve bliži osvajanju drugog seta i poravnanju na 1:1. Publika se oduševljava svakim potezom dva igrača, a oni su priredili sjajnu igru. Đoković je po odlasku na klupu sačekao da publika poseda, a onda opet izašao na beton. Srbin je na momente izuzetno nervozan, ali uspeva da ostane u trenutku.

4:2 Spektakl i brejk Novaka

Novak Đoković podigao je intenzitet igre i pokazao pravo lice. Posle još jednom maratonskog gema, u kome je bilo razmene i po 26 udaraca Novak je uspeo da izađe kao pobednik. Koliko je ovo bio bitan trenutak svedoči i što je Marjan Vajda skočio na noge iz boksa Srbina. Zaista gledamo spektakularan tenis.

3:2 Kakav maratonski gem, Bruksbi do brejka

Oba tenisera su osvojila po jedan gem na sopstveni servis, a videli smo veliku borbu u obe deonice. Bruksbi je stigao do brejk lopte nakon razmene od 16 udaraca. Bila je ovo samo prva od šest brejk lopti, a Đoković je uspeo da spase pet u gemu koji je trajao više od 20 minuta. Čak devet puta smo videli izjednačenje pre nego što je Bruksbi na kraju uspeo da osvoji ovu deonicu i smanji na 3:2

Novak Đoković
Foto: Tanjug/AP Photo/John Minchillo)

3:0 Ovo je pravi Đoković!

Dugo smo čekali da Novak konačno uhvati pravi ritam, a onda je potpuno „razoružao“ Amerikanca.

2:0 Eksplozija i brejk Novaka

Dugo se čekalo od početka susreta da Novak zaigra kako zna, a onda je vezao šest poena zaredom i stigao do trostruke brejk lopte. Novak je burno proslavio osvajanje gema nakon što je na mreži probio Amerikanca.

1:0 Konačno onaj pravi Novak

Po prvi put od početka meča je Đoković preuzeo inicijativu i dobio tri poena zaredom. Prošetao je rivala, a onda lagano pogađao. Kao da je Novaku pao ozbiljan teret sa leđa nakon završenog prvog seta.

Prvi set: Đoković – Bruksbi 1:6

1:6 Set za Amera

Malo ko je mogao da očekuje da će Amerikanac uspeti da osvoji set i to tako da Novak uzme tek jedan gem! Bilo je ovo pravo tenisko čudo, a publika je u neverici posmatrala. U krupnom kadru se našao i Lin-Manuel Mirana, poznati glumac, koji nije mogao da sakrije nevericu.

1:5 Novi brejk Amera

Nije ovo Đoković kog smo navikli da gledamo. Najbolji teniser sveta još uvek nije pronašao pravu igru, a Bruksbi je koristo svaku pa i najmanju grešku rivala. Novak je spasao prvu brejk loptu odličnim servisom, ali nije uspeo da spasi i drugu.

https://twitter.com/rosanaconese/status/1435030159090929674/photo/1

1:3 Konačno!

Prošlo je više od 15 minuta igre pre nego što je Đoković konačno uspeo da dođe do prvog gema. Amerikanac je u tim momentima prestao da pogađa linije.

Foto: Tanjug/AP Photo/Frank Franklin II

0:3 Novi gem za Bruksbija

Amerikanac igra u potpuno novoj brzini, a Đoković ne uspeva da osvoji nijedan gem. Dobri i smireni servisi odveli su Bruksbija do 3:0, a publika je to znala da proslavi.

0:2 Bruksbi stigao do brejka

Propustio je Đoković brejk šansu u prethodnom gemu, ali nije to uradio i Amerikanac. Lako je stigao do 40:15, a onda iskoristio drugu brejk šansu. Usledila je euforija na tribinama

0:1 Amerikanac preživeo, spasao brejk loptu

Već treći poen na meču bio je spektakularan, a nakon duge razmene je Đoković uspeo da smanji na 30:15. To je bio samo prvi poen u seriji kada je Novak stigao i do brejk lopte (pre svega nakon grešaka Amerikanca), ali je Bruksbi uspeo da se spas i na kraju osvoji gem

01:13 Zagrevanje

Dva tenisera su se nalazili na terenu i u tim trenucima su se zagrevali pred meč osmine finala. Tribine u tim momentima nisu bile pune do poslednjeg mesta.

00:37 Bruksbijev najveći skok u karijeri

Trenutno je 99. teniser planete, a uspehom na US Openu Amerikanac će napraviti veliki skok, a ne bi bilo iznenađenje ni da se nađe među 50 najboljih u novoj rang listi.

00:17 Javio se jedan od najvećih Novakovih kritičara

„Rodžers i Opelka su ispali sa US Opena sa samo 79 sekundi razmaka i ostavili su Džensona Bruksbija kao poslednjeg Amerikanca u singl konkurenciji. Bruksbija čeka mali izazov igranja protiv Novaka Đokovića“, napisao je Ben Rotenberg.

23:59 Ko je naredni Đokovićev rival?

Mladi teniser iz Kalifornije u dosadašnjem toku karijere dva puta je učestvovao na US Openu. Prvi put je 2018. godine poražen već na početku, dok je godinu dana kasnije uspeo da stigne do druge runde. Kako je dosad učestvovao još samo na Rolan Garosu, i to ove godine, kada je ispao u prvoj rundi, prolaz do četvrtog kola i meč sa najboljim teniserom planete je bez dileme najveći uspeh i najveći trenutak dosadašnje karijere ovog mladog ali supertalentovanog tenisera.

Dosad je igroa jedno finale, i to u julu 2021. godine, kada je u finalu „Hall of fame“ turnira na Roud Ajlendu poražen od Južnoafrikanca Kevina Andersona. U konkurenciji ITF i čelendžer je znatno uspešniji, pošto je osvojio šest titula uz tek jedan poraz u finalu.

Srednje ime mu je Tajler, pa je poznat i po nadimku J. T. – na srpskom Džej Ti.

23:46 Gde će Novak posle Njujorka?

Turnir u „velikoj jabuci“ trajaće do 12. septembra. Zasad nema naznaka za period odmah posle turnira, ali bi, sem ako ne bude nekih nepredviđenih okolnosti, Novak trebalo da nastupi na turniru u Indijan Velsu. Početak ovog mastersa zakazan je za 4. oktobar.

23:40 Uz Đokovića su i članovi najpoznatijih „vrišavaca“ na svetu

Čuveni britanski hevi metal bend Iron Maiden izdao je 17. studijski album, a među ljudima kojima su zahvalni našlo se i ime Novaka Đokovića, što je još uvek među glavnim temama na društvenim mrežama.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare