Foto: EPA PHOTO/EFE Toni ALBIR

Predsednik ATP Andrea Gaudenci je govorio o jednostranoj odluci organizatora Rolan Garosa da turnir zakažu za kraj septembra.

Takmičenje je odloženo za 20. septembar, usred Lejver kupa i nedelju dana posle US opena.

PROČITAJTE JOŠ

„Tenisu su neophodne striktne regulativne mere kako bi turniri mogli da funkcionišu. Ne mislim tu samo na datume, fokus treba da budu navijači, ljudi koji kupuju novine i karte. Naša igra je podeljena u fragmente, mnogi turniri su slični, ali su mnogi i različiti“, naveo je Gaudenci.

Kako je istakao, odluka čelnika Rolan Garosa je razumljiva.

„Teniski savez Francuske je osetio potrebu da uglavi turnir u septembar, bez obzira na posledice. Zbog toga smo razgovarali sa njima, zaključili smo da smo svi u istom timu i da za takve stvari nema mesta“.

Gaudenci je dodao i da organizatori Rolan Garosa neće trpeti posledice zbog jednostrane odluke, a istakao je i da će US open pomeriti svoj termin, ukoliko bude bilo potrebe za tim.

„Moramo da odigramo što više turnira u periodu koji nam bude dozvoljen. Želimo da sačuvamo nagradne fondove i bodove igrača, ali i da gledaocima pružimo mogućnost da gledaju što više tenisa“.

Gaudenci je dodao i da se razmišlja o tome da se nakon US opena „uglavi“ sezona na šljaci.

„Najbolji scenario bio bi taj kada bismo tokom leta odigrali deo turneje u Severnoj Americi, onda prešli na šljaku, pa u Aziju, a onda na Završni turnir. Ako bi se to desilo, to bi značilo da smo spasli 80% sezone posle otkazivanja sezone na travi. Odigralo bi se sedam mastersa i tri grend slema i ne bi bilo mesta negodovanju. Ako se US open otkaže, situacija bi se eksponencijalno pogoršala, jer bi trebalo da razmišljamo o igranju i u novembru i decembru. Trenutno razmišljamo o tome da počnemo da igramo nakon datuma u kojem je trebalo da se održi Vimbldon“, zaključio je Gaudenci.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram